Primarul general al Bucureștiului, Gabriela Firea, a declarat, sâmbătă seară, că nu se pune de a prelua Guvernul, dar că și-ar dori ca o femeie să devină premier, fără să o nominalizeze.
„Din punct de vedere personal, și nu e o declarație politică, eu mi-aș dori să fie tot o doamnă, o femeie prim-ministru; am mare încredere în capacitatea femeilor de muncă, în loialitatea lor, în modul în care știu să se organizeze și în pragmatismul lor. (…) Femeie care e din actualul guvern sau dintre parlamentarii noștri” a declarat Firea.
Declarația surprinzătoare a Gabrielei Firea deschide o listă de speculații, în topul acesteia fiind actualul ministru de interne, Carmen Daniela Dan.
Cine este Carmen Daniela Dan?
Carmen Daniela Dan a ocupat funcţia de secretar al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională (CPUN) între lunile martie şi septembrie 1990 şi secretar al Şcolii generale numărul 3 Videle între 1990 şi 1996. În iulie 1996 a devenit referent al Băncii Agricola – Agenţia Videle, funcţie pe care a deţinut-o până în noiembrie 2001. Din 2001 până în 2002 a fost teller front office la Raiffeisen Bank – Agenţia Videle.
În 2002 a devenit consilier juridic al Consiliului Judeţean Teleorman – Serviciul Juridic şi Contencios, ocupând această funcţie până în anul 2010. Din 2010 până în 2012 a fost director executiv al Consiliului Judeţean Teleorman – Serviciul Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor al Judeţului Teleorman.
Carmen Daniela Dan a fost subprefect al judeţului Teleroman timp de aproape doi ani, între 15 iunie 2012 şi 13 martie 2014, dată la care a devenit prefect al judeţului şi a ocupat această funcţie până în data de 22 decembrie 2016, când a fost numită preşedinte al Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări din Senat, ca urmare a obţinerii unui mandat de parlamentar.
Carmen Daniela Dan a absolvit Facultatea de Drept la Universitatea Ecologică Bucureşti şi a fost licenţiată în iulie 2000 la Academia de Poliţie Alexandru Ioan Cuza.
A făcut programul de master în Managementul Afacerilor Publice Europene între 2003 şi 2004, un program de perfecţionare în politici publice în administraţia publică locală în 2007 şi încă două programe în 2013, unul de formare specializată pentru ocuparea unei funcţii publice corespunzătoare categoriei înalţilor funcţionari publici şi unul pilot de formare specializată în contextul exercitării funcţiei publice, destinat prefecţilor şi subprefecţilor.
Diplomele obţinute au fost din partea următoarelor instituţii: Academia de Studii Economice Bucureşti – Institutul Naţional de Administraţie, Institutul Naţional de Administraţie – Centrul Regional de Formare continuă Bucureşti, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice – Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, Fondul Social European prin Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice – Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici.