Sfârșitul anului 2015 pare să fi fost de bun augur pentru profesorul Radu Septimiu Câmpian.
Astfel, dacă inițial a fost ales președinte al Colegiului Medicilor Dentiști Cluj, recent a fost reales și în calitatea de decan al Facultății de Medicină Dentară din cadrul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca.
Redacția Presa Locală îl felicită pe profesorul Câmpian și vă prezintă activitatea prestată a profesorului în cadrul CMDR și obiectivele propuse în perioada 2015-2019:
Repere ale activităţii prestate în cadrul CMDR:
- Negociator pentru Legea malpraxisului, lege elaborată în colaborare cu Ministerul Sănătăţii şi alţi parteneri. în proiectul de Lege a malpraxisului au fost introduse peste 80% din dezideratele CMDR. Legea a fost supusă dezbaterii publice şi agreată dar încă nu este promulgată.
- Negociator cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. A fost obţinută reluarea finanţării serviciilor de stomatologie şi creşterea fondurilor alocate cu un nivel procentual mai mare cu 50% ca în perioada precedentă. Au fost introduse servicii de protetică în compensare pentru adulţii asiguraţi, gratuitate pentru tratamentele conservative precum şi majorări ale tarifelor. în prezent, stomatologia are cea mai bine plătită consultaţie dintre toate specialităţile medicale.
- Revizuirea unor acte normative ale CMDR. Elaborarea noului Regulament electoral care promovează un sistem unitar naţional cu maximă transparenţă şi autonomie ridicată la nivel teritorial.
- Promovarea unui climat de colaborare şi transparenţă simultan cu armonizarea relaţiilor colegiale prin prioritizarea şi valorizarea resurselor umane existente. La nivelul Comisiei de Legislaţie şi Asigurări de Sănătate precum şi la nivelul Consiliului Naţional am susţinut şi încurajat o atmosferă calmă, de dialog şi toleranţă, de colaborare şi stimulare a iniţiativelor.
Obiective propuse privind activitatea în cadrul CMDR:
Premise –
- Experienţa şi rezultatele obţinute în managementul structurilor de conducere ale CMDR pe plan local, la nivelul CMD Cluj şi pe plan naţional.
- Activitatea ca formator prin iniţierea şi predarea unor discipline ca Organizarea profesională, Managementul cabinetului dentar şi Legislaţia în medicina dentară.
- Capacitatea şi disponibilitatea de a lucra în echipă.
Priorităţi –
- Completarea cadrului normativ al CMDR acolo unde nu există încă reglementări satisfăcătoare (regimul de publicitate, proceduri pentru comisiile de disciplină, identificarea activităţilor procedurabile şi elaborarea unor proceduri corespunzătoare).
- Identificarea nevoilor generale, prioritare şi fezabile ale medicilor dentişti furnizori de servicii medicale în regim privat având în vedere că peste 95% dintre colegi lucrează ca medici în sistem privat.
- Dezvoltarea unor parteneriate şi relaţii de colaborare cu organizaţiile profesionale şi ştiinţifice ale medicilor dentişti.
- Iniţierea unor proiecte cu finanţare nerambursabilă în parteneriat pentru promovarea sănătăţii orale, respectiv de profilaxie stomatologică la nivel naţional.
- Orientarea negocierilor cu CNAS spre majorarea alocării de fonduri pentru medicina dentară, stabilirea unui plafon de referinţă de 1000 euro echivalent lunar pentru relaţiile contractuale şi introducerea în pachetele de servicii a procedurilor protetice în mai mare măsură.
sursă foto: emc.cmdcluj.ro