Companiile multinaționale care activează în România au printre obligațiile legale și stabilirea corectă a prețurilor de transfer, corectitudinea în această direcție influențând profitabilitatea și atingerea conformității fiscale. Prețurile de transfer sunt acele costuri prin care bunurile, proprietățile sau serviciile sunt tranzacționate între entități afiliate din cadrul aceleiași multinaționale. Stabilirea acestora este utilă atât companiilor care evită astfel dubla impozitare, cât și autorităților fiscale prin impozitarea corectă a tranzacțiilor.
Calcularea prețurilor de transfer poate fi o procedură complicată din cauza numeroaselor documente legislative nu doar din țara de origine, ci și din țara de destinație a transferului. De un real ajutor în această direcție este utilizarea serviciilor puse la dispoziție de firme de consultanță în afaceri. Prin apelarea la servicii de prețuri de transfer de la Forvis Mazars în România se obține garanția corectitudinii calculului în conformitate cu principiul valorii de piață, a respectării întocmai a tuturor regulamentelor din țările implicate în transfer.
Iată cum se pot stabili corect prețurile de transfer!
Un aspect important ce trebuie să fie luat în calcul în cazul stabilirii prețurilor de transfer este reprezentat de alegerea metodei potrivite dintre cele disponibile. Prin selectarea variantei corecte se obține maximul de rezultate pozitive, ceea ce duce la creșterea profitabilității concomitent cu respectarea reglementărilor legale.
- Metoda comparării prețurilor de piață (Comparable Uncontrolled Price Method). Această metodă presupune analiza comparativă a prețurilor utilizate în diferite tranzacții din cadrul unor entități dintr-o multinațională cu cele folosite în alte tranzacții similare între părți independente. Ea este foarte folosită, pentru că rezultatele sunt ușor de obținut, fiind și corecte în același timp. Motivul este luarea în considerare a unor prețuri reale de pe piață. Totuși, metoda nu poate fi folosită întotdeauna, deoarece este obligatorie prezența unor tranzacții comparabile, care să fie luate în considerare.
- Metoda cost plus (Cost Plus Method). Prin această metodă prețul de transfer se stabilește prin adăugarea unei marje de profit rezonabile. Astfel, la costurile totale necesare achiziției unor bunuri sau servicii între părți afiliate din aceeași companie multinațională se adaugă un procentaj similar cu marjele practicate în tranzacțiile pe piață dintre părți neafiliate. Practic, se consideră că profitul prezent în mod normal pe piață trebuie să fie aproximativ același și în cazul părților aceleiași multinaționale.
- Metoda prețului de revânzare (Resale Price Method). Varianta aceasta permite calcularea prețului de transfer pe baza luării în considerare a prețului la care un anumit produs achiziționat de la o entitate afiliată este revândut către o parte independentă. Pentru obținerea unor rezultate corecte trebuie să se țină cont de marja de profit corespunzătoare, care trebuie să fie scăzută din prețul de revânzare.
- Metoda marjei nete de tranzacții (Transactional Net Margin Method). Prețurile de transfer sunt stabilite în acest caz prin analizarea marjei nete din tranzacția controlată față de cele similare între părți independente. Această variantă este utilă, putând fi aplicată chiar dacă nu există tranzacții asemănătoare, în acest caz importantă fiind doar marja netă.
În concluzie, calcularea corectă a prețurilor de transfer trebuie să fie făcută prin utilizarea metodei potrivite în vederea atingerii conformității legislative și a eficienței maxime pentru o profitabilitate corespunzătoare.