Știm cu toții că relațiile romantice sunt muncă grea. Ca și mașinile, ele necesită întreținere regulată pentru a le menține bine. Dacă există o problemă, este mai bine să o repari imediat pentru a evita complicațiile pe drum. Adesea, putem încerca să reparăm lucrurile de unii singuri. Alteori, în ciuda eforturilor noastre cele mai bune, trebuie să ne bazăm pe un profesionist care să intervină prin strategii speciale.
Este interesant cât de ușor și rapid luăm astfel de măsuri pentru a repara sau preveni deteriorarea vehiculele. Dar când vine vorba de relații, adesea evităm să luăm măsuri până când situația devine mult mai gravă. Din nefericire, multe cupluri încearcă terapia cuplurilor când s-au făcut deja deja multe daune. Însă psihoterapia de cuplu se adresează tuturor celor care vor să își îmbunătățească situația romantică, nu doar celor care au ajuns în impas.
Dacă nu știi cum funcționează terapia de cuplu, Centrul Psihologic PsihArt te invită să descoperi ce este, când trebuie să apelezi la terapia de cuplu și care este rolul terapeutului în tot acest proces.
Ce este terapia de cuplu?
Terapia de cuplu este un tip de psihoterapie în care un terapeut cu experiență care lucrează cu cuplurile ajută doi oameni implicați într-o relație romantică să câștige o perspectivă asupra relației lor, utilizând o varietate de tehnici terapeutice. Deși practica terapiei cuplurilor poate varia în funcție de orientarea teoretică a terapeutului, terapia cuplurilor tinde să implice următoarele elemente generale:
1.Concentrarea pe o anumită dificultate
2.Participarea activă a terapeutului la imbunatatirea relației, mai degrabă decât a fiecărui individ separat.
3.Soluții orientate spre schimbare, intervenții orientate spre schimbare la începutul tratamentului.
4.O stabilire clară a obiectivelor de tratament.
Terapia de cuplu va începe, de obicei, cu unele întrebări standard cu privire la istoria relației, precum și o explorare a originilor fiecarui partener. Terapeutul ar putea folosi sesiunile inițiale pentru intervenția în caz de criză, dacă este necesar.
Terapeutul va ajuta apoi cuplul în identificarea problemei care va fi punctul central al intervenției, stabilirea obiectivelor acesteia și planificarea unei structuri pentru intervenția psihologică.
În timpul fazei de tratament, terapeutul va ajuta cuplul să înțeleagă dinamica relațională menținând problema, ajutând ambii parteneri să înțeleagă fiecare dintre rolurile lor în interacțiunile disfuncționale. Acest lucru îi va ajuta să schimbe modul în care percep relația dar, de asemenea, și cum se văd reciproc.
Când se apelează la astfel de terapie?
Conform specialiștilor Centrului Psihologic PSihArt, se recomandă ca un cuplu să apeleze la o astfel de terapie atunci când partenerii simt că nu mai au răbdare unul cu celălalt, „când conflictele escaladează în doar câteva momente la cote alarmante. Sau atunci când relația s-a răcit și niciunul dintre cei doi nu mai știe cum să facă pași spre a se apropia de celălalt. Sau când nu știm pe ce drum să ne îndreptăm, într-un moment de cumpănă în cuplu. Uneori apelăm la terapia de cuplu când vrem să ne reinventăm relația, să investim timp, sentimente și energie, care au fost blocate mult timp,” continuă specialistul centrului de psihologie.
Care este rolul terapeutului?
În principal, rolul specialistului este acela de a favoriza un dialog ce nu se bazează pe violență. Expertul este acea persoană care ajută cuplul să își reînvie empatia și îi ajută pe parteneri să se asculte unul pe celălalt. De asemenea, terapeutul va rămâne imparțial pe toată perioada terapiei.
Fondat în 2011, cabinetul psihologic din București PsihArt are o echipă de psihologi profesioniști atestați, cu experiență în psihoterapie pentru copii și adulți; psihoterapie de cuplu și de familie; evaluare psihologică copii și grup dezvoltare personală copii.
„Vă invităm să explorăm bogăția psihicului, să identificăm împreună și să creștem resursele personale și capacitatea de introspecție în cadrul Centrului Psihologic PsihArt. Va sprijinim în a găsi soluții prin care viața dumneavoastră să fie armonioasă și echilibrată! Fiecare dintre noi are o pregătire și expertiză particulară, însă împreună valorizăm verticalitatea, onestitatea și autenticitatea,” concluzionează specialiștii.