Institutul Inimii pentru Boli Cardiovasculare „Niculae Stăncioiu” din Cluj-Napoca se află în linia întâi a procesului de modernizare, care se desfășoară într-un context social dinamic, a cărui finalitate o constituie îmbunătățirea calității serviciilor de sănătate acordate populației.
În acest an, ca urmare a fondurilor alocate de Ministerul Sănătății, spitalul va primi suma de 10.553.000 lei, finanțare acordată pentru investiția în aparatură medicală de ultimă generație, echipamente care au lipsit din dotarea institutului sau care nu acoperă necesitățile actuale, datorită numărului tot mai mare și mai diversificat de investigații.
Toate demersurile, mijlocite și susținute prin implicarea Ministerului Sănătății și a autorităților locale, s-au concentrat în obiectivul primordial de a ajunge cât mai repede și mai aproape de inima pacienților.
În următoarea perioadă se vor regăsi în dotarea institutului, pe lângă aparatura uzuală, și alte echipamente complexe, de care dispun, în acest moment, doar câteva centre din țară, și care sunt de un real interes pentru evoluția actului medical și atingerea unor performanțe medicale ridicate, fără a mai fi necesară programarea pacienților la alte unități medicale.
Dintre obiectivele de investiții în aparatură medicală se detașează, ca importanță logistică și revoluționară în istoria institutului, achiziționarea următoarelor echipamente: computer tomograf de ultimă generație, ecograf 4D de înaltă performanță, o stație de electrofiziologie modernă, aparate pentru circulație extracorporeală, un aparat ECMO precum și alte asemenea dotări.
Spre exemplu, prin achiziționarea aparatului ECMO, Institutul Inimii din Cluj-Napoca va deveni unul din cele 8 centre din țară prin care Ministerul Sănătății intenționează să deruleze, din acest an, programul AP-ECMO din cadrul Acțiunilor Prioritare ale Ministerului Sănătății.
Prin alocarea acestor fonduri și investițiile susținute de Ministerul Sănătății, unitatea vine în întâmpinarea tuturor pacienților care se adresează institutului, în speranța că, în acest fel, va reuși să acorde servicii medicale complexe, de care bolnavii nu au beneficiat până în prezent, datorită lipsei din dotarea institutului a acestor mijloace performante de diagnosticare și tratament.