Turiștii vor avea o rută alternativă reabilitată pentru a ajunge în Cheile Turzii. Consiliul Județean a anunțat începerea lucrărilor de reabilitare la Drumul Județean 107L Turda – Petreștii de Jos – Crăiești care va fi plombat cu asfalt și pietruit în următoarea perioadă.
Drumul va fi plombat cu asfalt din Turda până în Petreștii de Jos și întreținut cu material pietros mai departe până la Crăiești. Întregul tronson măsoară 15,1 kilometri, mai exact de la kilometrul 2+300 până la kilometrul 17+400. Consiliul Județean dorește ca acest drum să fie o rută alternativă pentru turiști, care în majoritate aleg să înceapă traseele traversând localitățile Mihai Viteazu și Cheia.
„Prin intermediul acestor lucrări care au rolul de a îmbunătăţi starea drumului oferim tuturor celor interesaţi o rută alternativă de acces către Rezervaţia naturală Cheile Turzii, o zonă care atrage foarte mulţi turişti, precum şi către lacurile destinate pescuitului sportiv din comuna Ciurila” a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe.
Primarul comunei Petreștii de Jos, Ioan Pîrv, susține că aceste reparații sunt foarte importante mai ales pentru locuitorii satelor din jur. Drumul a fost făcut în 2003 pe o lungime de 33 de kilometri din Turda până în localitatea Lita și a început să se deterioreze din cauza utilajelor de mare tonaj.
„Problema e că în 2004 au venit cei de la Bechtel și printr-un protocol semnat cu RADPP-ul de atunci, au folosit drumul ăsta. Datorită faptului că utilajele grele erau peste tonajul admis la drum, s-a deteriorat drumul. De atunci s-a tot cârpit și acum în primăvară, vară s-a făcut un tratament aplicat cu o mașinărie nouă care s-a adus de la București”, a declarat primarul Ioan Pîrv.
Primarul a mai spus că a ridicat această problemă în întâlnirile avute cu conducerea Consiliului Județean și că drumul este cuprins în masterplan, fiind programat în 2017 pentru asfaltare completă. „Eu am citit masterplanul Consiliului Județean în ceea ce privește drumurile județene și drumul ăsta județean e prevăzut ca-n 2017 să fie de asemenea asfaltat din Turda până în Lita. Acuma nu mai știu în ce măsură se va respecta, dar din informațiile pe care eu le am, domnul președinte Alin Tișe a declarat în nenumărate rânduri că acest mandat la Consiliul Județean va fi mandatul drumurilor județene și dânsul a și demarat să ia un împrumut pentru a reabilita toate drumurile județene.”
Drumul prezentat de Consiliul Județean Cluj ca o rută alternativă pentru a vizita Cheile Turzii și lacurile din Ciurila, este un traseu avantajos mai ales pentru clujeni, care vor putea ajunge cu mai mare ușurință în chei. Chiar dacă numărul turiștilor care vizitează an de an Cheile Turzii nu poate fi spus cu exactitate, custozii sitului Natura 2000 Trascău estimează că aproximativ 200.000 de oameni au încercat traseele doar în 2015, iar numărul lor a crește de la an la an.