Indivizii impulsivi tind să afişeze un comportament agresiv şi au parte de provocări ȋncepând cu abuzul de dorguri sau alcool, până la jocurile de noroc şi relaţii dificile. Ei sunt mai puţin capabili să se adapteze diferitelor relaţii sociale. Impulsivitatea este, de asemenea, şi o caracteristică obişnuită a bolilor psihiatrice. Un studiu nou arată că unii oameni pot reacţiona astfel din cauză că au nivele mici de GABA (gamma- acid aminobutiric), cel mai important neurotransmiţător inhibator, ȋntr-o zonă specifică a creierului ce se ocupă de reglarea auto-controlului.
“Avansarea ȋn tehinciile de fotografiere a creierului ȋnseamnă că suntem capabili să studiem zone diferite din creier şi să vedem cu reglează ele comportamentul oamenilor.”, declară doctorul Frederic Boy, care a condus studiul. “Ceea ce este clar este că modul cum se comportă oamenii rezultă dintr-o interacţiune complexă dintre un număr de factori genetici, sociali şi de mediu.”
Oamenii de ştiinţă au ales bărbaţi fără un istoric cu boli psihiatrice sau fără dependenţe de substanţe pentru a completat un chestionar ce a evalua diferitele aspecte ale impulsivităţii. Ei au fost supuşi unei spectoscropii specializate cu rezonanţe magnetice, tehnică ce permite măsurarea cantităţii de GABA ȋn mici regiuni ale creierului.
Oamenii de ştiinţă au descoperit că bărbaţii cu o cantitate mai mare de GABA ȋn cortexul prefontal au avut scoruri mai mici la un aspect al impulsivităţii numit “necesitatea urgenţei”, care se referă la tendinţa de a acţiona pripit ca răspuns la stres, suferinţă sau alte emoţii puternice. Invers, cei cu multe GABA au obţinut rezultate bune la acest test al “necesităţii urgenţei”.
Aceste rezultate au obţinut dovezi ȋn ceea ce priveşte faptul că “cantităţi mici de GABA pot reprezenta un factor de risc pentru disfuncţii corticale, precum depresia şi atacurile de panică. “, adaugă dr. Boy. Descoperirile ar putea fi valabile şi ȋn cazul femeilor, deşi ele nu au fost incluse ȋn acest studiu, din cauza posibilelor efecte cauzate de fluctuaţiile naturale de hormoni.
“Următorul pas ar fi acela de a studia dacă există vreo modalitate prin care se poate tratat dificitul de GABA din această zonă. Suspectez că acest lucru ar putea fi dificil, cât timp se ştie că GABA este prezent ȋn ȋntreg creierul, iar ridicare nivelului fără discriminare ar putea avea tot felul de consecinţe neprevăzute.“