Redacţia Presă Locală vă prezintă principalii agenţi economici cheie din Cluj, material elaborat de Georgeta Sorana Ionăşanu sub coordonarea conferenţialului Rudolf Poledna şi a asistentului Norbert Petrovici.
Horia Ciorcilă, Dorel Goia şi Ovidiu Turcu sunt oameni de afaceri clujeni, indivizi care angrenează reţele sociale şi economice importante. Dorel Goia a fost unul dintre fondatorii “Astral Telecom”, una dintre cele mai importante companii din domeniul televiziunii prin cablu, telefoniei şi internetului din Europa de Est.
Dorel Goia a fost preşedinte al “Rotary Parc”, club ce reuneşte o parte însemnată a celor mai importanţi oameni de afaceri din Cluj. Goia mai deţine acţiuni în societatea “Tehnofrig” Cluj, care produce instalaţii de răcire şi de îmbuteliere industrială. O altă companie în care este implicat Dorel Goia este “Antrepriza de Construcţii şi Instalaţii” (ACI).
Dorel Goia este legat şi în reţeaua socială din jurul firmei “Hermes” Bistriţa sau “Maestro”. Goia are interese financiare şi în grupul “Băncii Transilvania”. Potrivit Registrului Comerţului, Dorel Goia mai deţine: “Parc Invest” alături de “Parc Serv” – companiile care administrează restaurant “Chios”, “Profi Construct” – firma de investiţii imobiliare, “Omniconstruct” – compania care administrează unul dintre cele mai impresionante imobile de birouri din Cluj, “Maestro Business Center” – de 8.600 de metri pătraţi, şi “KTD Service” – firma ce operează în domeniul distribuţiei de alimente din anul 1992.
Urmărind succesiune de firme prezentate se poate observa cu usurinţa ceea ce de fapt reprezintă proprietatea recombinată: îmbogaţirea profilului, diversificarea formelor de proprietate şi combinarea de multiple resurse, prin creearea de reţele de afiliere.
Printre altele, proprietatea recombinată include şi o reorganizare şi restructurare a limitelor, prin creearea unor bariere confuze dintre spaţiile public-privat.
Societăţile pe care le controlează Horia Ciorcilă deţin un rol important în configuraţia reţelară clujeană. În configuraţia altor firme, acesta apare ca asociat al lui Dorel Goia sau al lui Ovidiu Turcu. Cea mai importantă poziţie pe care o deţine Horia Ciorcila în acest tablou reţelar este cea de preşedinte al consiliului de administraşie al “Băncii Transilvania”. Din grupul financiar al “Băncii Transilvania” fac parte “BT Asigurări”, “BT Asset Management”, “BT Direct”, “BT Leasing”, “BT Securities” sau “Compania de Factoring”. Preşedintele “Băncii Transilvania” mai deţine compania “Maestro Com”, care face comerţ cu alimente; este asociat cu Dorel Goia în firmele “Omniconstruct” şi “Profi Construct” şi, de asemenea, partener cu Dorel Goia şi cu Ovidiu Turcu în “Lambda Impex”, o companie de leasing imobiliar. Cu Dorel Goia, Horia Ciorcilă a iniţiat şi compania de distributie “KTD Service”.
Cel de-al treilea membru al grupului de afaceri, Ovidiu Turcu, este singurul care nu a investit în “Astral Telecom” şi în “Banca Transilvania”, ci a preferat afacerile cu automobile. Ovidiu Turcu a debutat cu “Service Automobile Turda” SA, în anul 1997.
Omul de afaceri mai deţine firmele “Astraauto” (comerţ de maşini), “Auto Venezia” (dealer pentru “Fiat” şi “Alfa Romeo”), “Ro Trucks” (firmă ce vinde camioane Renault, dar care a obţinut şi reprezentanţele Dacia, Renault şi Nissan la Cluj). De asemenea, Ovidiu Turcu este acţionar la firma “Iatsa”, producător de subansambluri auto pentru grupul Dacia-Renault. În anul 2000, el a intrat în afaceri imobiliare, prin intermediul firmei “Tempus Invest”.
Managementul “Tempus Invest” este asigurat de Dan Emilian 34 Bobiş, un alt element imortant al cercului de afaceri clujean. În portofoliul lui Ovidiu Turcu se mai află companiile “Agapia”, “Dacoluci Mangalia” şi “Metwooplast”, cărora li se adaugă firmele de comerţ “Vaolidia Impex”, “Gustibus” şi “Lambda Impex”. Ovidiu Turcu mai are controlul asupra fabricii de carton “Mucart”.
Octavian şi Călin Buzoianu se numară printre cei mai importanţi oameni de afaceri din oraş. Octavian Buzoianu este director în cadrul subsidiarei româneşti a concernului “SAB Miller”, care deţine companiile “Ursus” şi “Timişoreana”. Cei doi fraţi mai au un hotel de cinci stele în Cluj, “Opera Plaza”, societatea de transport “Ruttrans” şi fabrica de dulciuri “Feleacul”.. În locul fabricii de bomboane urmează să fie dezvoltat un important proiect imobiliar.
Tabloul reţelar al indivizilor care controlează aceste firme este completat de Sorin Ghiţe, care este fostul preşedinte al consiliului de administraţie al “Astral Telecom” din momentul preluării de către “UPC”. Sorin Ghiţe este şi fondator al “Băncii Transilvania”. 35
Împreună cu asociaţii lui Dorel Goia, adică Mircea Ilea şi Radu Şter, a investit o mare parte a banilor primiţi de la “UPC” pentru crearea grupului “Imo Finance”, condus de fostul preşedinte al “Băncii Transilvania”, Iosif Pop. “Imo Finance” are o companie de investiţii imobiliare şi o institutie financiară non-bancară, “Imo Credit. Mircea Ilea şi Radu Şter au deţinut postul local de televiziune “NCN”. Fostul preşedinte “Astral”, Sorin Ghiţe, şi partenerul său, Valentin Nicola, şi-au extins afacerile imobiliare dincolo de Cluj, prin intermediul companiei “Matrix Investments”, unde cei doi sunt asociaţi cu Daniel Dulău, fost proprietar al complexului comercial “Sora Shopping Center” şi în alte proiecte imobiliare la Cluj.
În toată această structură, Iosif Pop, primul preşedinte al “Băncii Transilvania”, a avut iniţiativa de a-i reuni pe “băieţii de la cablu”. Asa s-a născut “ImoFinance”, parte a grupului “Imo”, un nou “Astral”, de această dată cu profil imobiliar. “ImoFinance” 36
înseamnă o asociere cu peste 30 de investitori, printre care se regăsesc: Vasile Dan, Mircea Ilea, Radu Şter, Sorin Ghiţe, Valentin Nicola şi Vasile Sabău.
Configuraţia aceasta a firmelor clujene ne conduce mai departe înspre un membru din conducerea grupului financiar al “Băncii Transilvania”, şi anume Claudiu Silaghi, care era, totodată, concesionarul pe Transilvania al carburanţilor şi lubrifianţilor
“Exxon”, prin compania “Star Lubricants”.
În jurul nucleului reprezentat de “Banca Transilvania” regăsim indivizi care angrenează importante reţele de firme în peisajul economic clujean. Astfel, Sorin Dan este proprietarul hotelului “City Plaza”. Omul de afaceri mai deţine “City Business Center” şi fabrica de mobilă “Libertatea”. El a devenit asociatul celor care editează cotidianul local “Ziua de Cluj”.
Marius Ciurchea, unul dintre fondatorii “Băncii Transilvania”, deţine compania de investiţii imobiliare “Arcada Group”, şi asociat al “Astrom Import Eexport” SRL, şi 37“Bellplast” SRL. El este asociat şi cu omul de afaceri Nicolae Bodiu, patronul clinicii “As Ro Medica” şi al restaurantului “Sinaia”.
Fost preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj şi al PNL Cluj, Marius Nicoară este fondator al “Băncii Transilvania” şi a fost multă vreme membru al consiliului de administraţie. Împreună cu oamenii de afaceri Răzvan Rotta şi Dan Palaghian deţine firmele “Compexit”, “Proton Auto” şi “Seul Auto”. Ei sunt concesionarii Skoda şi Seat. Marius Nicoară a mai investit în fabrica de sucuri “Comer” Zalău.
Urasi Bela a fost unul din cei şase acţionari ai furnizorului român de servicii de cablu şi telecomunicaţii “Astral Telecom”. În vara anului 2005, “Astral Telecom” a fost cumparată de către compania americană “UPC”. Bazele afacerii “Astral Telecom” fuseseră puse în 1992, de: Sorin Ghiţe, Vali Nicola, Dan Pop Baldi şi Urasi Bela. Iniţial, cei patru acţionari au înfiinţat, în iulie 1992, “TV Cablu”, prima societate din viitorul grup. După un an, în afacere au intrat alţi doi parteneri, Horia Ciorcilă şi Dorel Goia, 38 luând naştere şi o altă societate, “Storm TV”. În 1994, a apărut şi “Astral TV”, care a dat şi numele grupului. Timp de 13 ani, “Astral Telecom” s-a consolidat pe piaţa serviciilor de telecomunicaţii şi televiziune prin cablu, fiind lider, la un moment dat, în România pe acest domeniu. În prezent, Urasi Bela deţine 4,5% din acţiunile “Banca Transilvania”, “Codec Electronics Prod” SRL, având investiţii în afaceri imobiliare şi tranzacţii de acţiuni la bursă.
Nicolae Dan Pop Baldi a fost acţionar la “Astral Telecom”, iar acum are afaceri în domeniul imobiliar, derulate prin firma sa, “Terimob Invest”. Omul de afaceri este asociat şi la “Codec Electronics Prod” SRL, “Carpia” SRL. Pop Dan Baldi a cumpărat
clădirea de birouri “City Business Center”.
Fondată în 1993, “Jolidon”, compania lui Gabriel Cîrlig, a devenit în timp unul dintre competitorii majori ai pieţei internaţionale. În 2004, “Jolidon” a făcut o nouă investiţie preluând pachetul majoritar de acţiuni al principalului concurent pe piaţa românească, “Argos” SA. De asemenea, Cîrlig deţine acţiuni şi la “Textila Romat” SA, “LCS Fala” (FLACARA) SA şi “Tero Edil” SA.
Cel mai puternic jucător pe piaţa de construcţii din Ardeal, este omul de afaceri Gicu Gânscă. Cu toate că actualul grup de societăţi a pornit initial doar de la compania “Grup 4 Instalaţii”, specializată în principal în lucrări de instalaţii în construcţii. În acelaşi diametru intră şi Ioan Aşchilean, care este considerat strategul campaniei de achiziţii printre care se numară şi compania “Nordconforest” Cluj specializată în construcţii de drumuri şi poduri. Grupul a crescut prin achiziţionarea succesivă de către grupul Aşchilean – Gânscă a unor pachete semificative de acţiuni la societăţi de construcţii din Cluj, Zalău şi Bistriţa. Ultima achiziţie importantă a fost preluarea a 75% din acţiunile companiei “TIM” SA Cluj, unul dintre primii cinci jucători de pe piaţa locală a construcţiilor. Gicu Gânscă şi Ioan Aşchilean deţin 90% din “Grup 4 Instalaţii”, “Elco” SA şi “Izopa” SA, 75% din “TIM” SA şi “ACI” SA Bistriţa, 45% din “Construcţii Montaj” Zalău şi din “ACI” SA Cluj.
Aceasta din urmă (“Antrepriza de Construcţii şi Instalaţii”) este considerată una dintre cele mai mari societăţi din domeniul construcţiilor din Ardeal. Aici îi are ca parteneri de afaceri pe preşdintele “Băncii Transilvania”, Horia Ciorcilă, pe Dorel Goia şi pe Ovidiu Turcu. La rândul său, Gicu Gânscă controlează singur 95% din societatea “Sawa” SA şi grupul de firme deţinute de aceasta, dar şi peste 3950% din “Atlas Fabricaţii” SA Cluj. Preluarea “Nordconforest” de către cei doi aduce în grupul de companii controlat de aceştia exact profilul de activitate care lipsea “holdingului”, anume o firmă specializată în construcţia de drumuri şi poduri. Această societate s-a integrat perfect în lista domeniilor de activitate ale firmelor deţinute până acum.
Mircea Ilea a fost unul dintre acţionarii societăţii de televiziune prin cablu “Seltron”, vândută către “UPC”. Omul de afaceri deţine business-uri în parteneriat cu prietenul său Radu Şter. Mircea Ilea este unul dintre acţionarii importanţi ai restaurantului “Chios”, având invesţitii imobiliare la: “Inter Grup” SRL, “Atrium Invest” SRL, “Practic Invest” SRL, “Locato Construct” SRL, “Parc” SA, “Parc Invest” SA, “Ruttrans” SA, şi cu participaţii în clădirea “InterProiect”. Ilea mai are în posesie şi 50% din “Orizont” Câmpia Turzii, societate care administrează 80% din spaţiile comerciale din oraş şi este, de asemenea, proprietar cu 50% al clădirii în care se găseşte, magazinul Praktiker. Tabloul este completat de Radu Şter, care deţine, alături de Mircea Ilea, “Chios”, “Orizont” sau investiţii imobiliare esenţiale (clădirea “InterProiect”, clădirea “Praktiker”).
Cercurile de afaceri domină economia în ţările în curs de dezvoltare şi în cele dezvoltate. Grupurile de afaceri apar din nevoia de a mobiliza resurse, de a multiplica diferitele sfere de capital, de a face faţă cu succes incertitudinilor şi pieţei aflată într-o continuă transformare. Apariţia lor este cel mai bine înţeleasă în contextul unui sistem concret de interrelaţionari între furnizorii organizaţionali, consumatori, regulatori şi intermediari ce operează într-o sferă instituţională, pentru o îmbunătăţire continuă.
sursă: http://socasis.ubbcluj.ro/seminarii/urbana/Upload/Licente09/Ionasanu%20Sorana%20(2009).pdf
Stau si ma gindesc, cum poate un om sa ccontroleze atitea afaceri si atitia angajati ? Nu cred ca oamenii astia o sa sfirseasca bine… Cred ca vom auzi cindva ca ori au murit de ceva boli provocate de surmenaj sau necaj, ori cineva le-a facut „felul”, ori s-au sinucis … Nu cred ca sunt oameni fericiti chiar daca au asa multe averi si bani ! Oare cine au fost acesti oameni inainte de revolutie? Au oameni astia o viata adevarata de familie? Oare cineva ii iubeste pe ei, sau doar banii lor?
Sincer nu as vrea sa fiu in locul lor, cu toti acei bani. Nu zic ca saracia e mai buna, dar ce au ei nu e o adevarata bogatie?!
Il cunosc pe unul singur dintre ei, pe Radu Ster.Nu stiu cum sunt ceilalti dar acesta pare sa fie un om de mare caracter, un adevarat gentlemen, fara fumuri sau aere de superioritate. Au pornit se pare corect si cinstit propriile afaceri, unii au intins ei insisi cabluri la inceput.Este oarecum normal ca de la nivelul la care au ajuns sa fie invitati sa „traga sfori” acum. Daca n-ar fi fost ei ar fi fost altii. Eu cred ca putem mai degraba sa fim mandrii de acesti domni ca nu seamana nici unul dintre ei cu Vanghelie, cu Gigi B, cu Mitica Dragomir, sau cu alti mitici de genul acesta.Sunt oameni educati ,care au avut viziune si inteligenta in afaceri. Scandalul cu asa zisa manipulare a pietei de capital de catre Gicu Gansca a fost mai degraba o facatura deoarece nu s-a adus nici un prejudiciu nimanui, procurorii s-au legat de o confuzie din lege care a fost transata in final de judecatori interpretand-o prin prisma legislatiei europene.Sa nu uite doar de unde au plecat si din cand in cand sa mai puna umarul la promovarea tinerilor destepti dar saraci si mai ales la asanarea clasei politice prin impunerea unor standarde superioare de morala si actiune in acest domeniu chiar daca asta este foarte greu .