Nicu Ștefănuță reprezintă România în Parlamentul Europan din partea Grupului Verzilor. În discuția avută cu noi, ne prezintă ceea ce a reușit să facă pentru țara noastră, dar și dezamăgirile sale legate de clasa politică românească, pe care o consideră incompetentă și lipsită de interes pentru problemele grave de mediu.
Presa Locală: Ce realizări ați avut ca parlamentar european în acest mandat?
Nicu Ștefănuță: Anul 4 de mandat a fost anul marilor negocieri, anul în care munca depusă în primii ani a fost recompensată cu responsabilități mai mari, cum ar fi negocierea bugetului UE pentru 2023 în calitate de negociator al Parlamentului European.
În acest buget am obținut un 1 miliard de euro în plus, care au ajutat în criza energetică, războiul din Ucraina, Moldova, Parchetul European al Laurei Codruța Kovesi, dar și bani pentru Erasmus+ și ajustarea burselor la inflație.
Poate nu pare mult, dar mulțumită muncii mele bursele Erasmus au crescut cu 67 de euro în medie. Nu e suficient, de aceea anul acesta lupt pentru și mai mult.
Poate nu pare mult, dar tot datorită acestei munci, Moldova a primit ajutor esențial în condiții grele de iarnă. La mine în birou am încadrate într-o ramă cuvintele de mulțumire ale premierului Natalia Gavrilița.
Anul 4 de mandat a fost și anul în care am luat decizii importante pentru parcursul meu politic și în care am realizat ca România are nevoie de o mișcare verde serioasă, credibilă, care înțelege problemele și vine cu soluții economice.
Presa Locală: De ce ați luat decizia de a vă alătura Verzilor după plecarea din USR și nu ați intrat în REPER alături de colegii dumneavoastră?
Nicu Ștefănuță: Este vorba despre coerență și continuitate față de angajamentele, valorile față de mediu.
Nu am devenit un europarlamentar verde doar când m-am alăturat grupului Verzilor. Încă de la începutul mandatului m-am luptat pentru păduri, energie regenerabilă, calitatea aerului, sănătate, spații verzi și asta se poate vedea în felul în care am votat și în dosarele pe care am lucrat și am fost responsabil. Este vorba despre continuitate și viitorul protecției mediului în România.
România are nevoie de o mișcare verde, orașele noastre au nevoie de politicieni care să se gândeasca la calitatea vieții, la sănătate, la viitorul copiilor noștri.
În acest moment privesc și degradarea clasei politice din România. Ca un europarlamentar care și-a dedicat 4 ani de munca în Parlamentului European pe teme de mediu, mă îngrjorează teribil că în clasa politică actuală nu mai prea există politicieni care să apere mediul și ca în continuare în România temele acestea sunt luate in derâdere, nu sunt luate în serios.
Vedem în continuare problema defrișărilor, problema calității aerului, problema degradării spațiilor verzi din orașe și îmi doresc foarte mult să contribui la o creștere a unei mișcări verzi în România care să conteze și care să-i țină în frâu pe politicienii, care ar vinde mediul și sănătatea noastră pe banii de la rechini imobiliari sau alte interese.
Presa Locală: Ce înseamnă pentru dumneavoastră a fi „verde”? Sunteți adeptul unui ecologism radical, de exemplu vă opuneți centralelor nucleare?
Nicu Ștefănuță: Ecologia este foarte importantă, ea ne-a deschis ochii în privința degradării planetei, a pericolelor schimbărilor climatice, a ce înseamnă să protejezi biodiversitatea și să o dai mai departe generațiilor următoare. Eu respect foarte mult activiștii de mediu, pentru că de multe ori păzesc cu propria viață ceea ce ar trebui să păzim toți.
Politica verde este însă mai mult de atât. Politică verde înseamnă și justiție socială, înseamnă să îți pese de generația următoare, de tineri și de problemele lor reale. Iar acum în România avem multiple crize pe lângă cea climatică: criza locuințelor pentru tineri, mai ales în orașe cum e Clujul, criza sănătății mentale de la pandemie încoace, criza drogurilor, în care dăm eronat vina pe tineri și nu pe stat și traficanți.
Avem și enorm de multe oportunități deschise de economia verde, joburi la orizont care se desenează din economia circulară, din energiile regenerabile, din sustenabilitate, din baterii și acumulatori și multe altele.
Cât privește zona nucleară, aici părerile sunt diverse chiar și în lumea verde. Eu consider așa: trebuie să tratăm cu atenție atunci când decidem între variante de energie. Cele fosile sunt foarte dăunătoare. Riscul trebuie și el măsurat ca lumea, pentru că trăim într-o epocă în care lebedele negre nu mai sunt așa de rare.
Presa Locală: Considerați că ratarea intrării în Schengen este doar din cauza Austriei sau are și actuala putere de la București o vină?
Nicu Ștefănuță: Cred că este și vina puterii de la București. Evident că are Austria vina ei, cancelarul Nehammer fiind cel care a încercat să folosească Schengen pentru o victorie internă, dar o victorie internă ar fi vrut și puterea de la București.
De ce cred că și puterea de la noi are o vină? Pentru că ei au insistat cu subiectul, au negociat să fie pus pe agenda Consiliului și după n-au negociat nimic cu Austria. Era datoria lor să fie siguri că toată lumea este pentru aderarea noastră. Croația cumva a reușit, iar noi nu.
Dincolo de arătatul cu degetul, este vorba despre ultimii ani în care conducerea atacă statul de drept și independența justiției, ani în care diplomația românească nu s-a luptat să schimbe imaginea proastă pe care o avem în Europa. Ani de zile când în Parlamentul European erau trimiși oameni care ne făceau de ras în loc să crească credibilitatea României.
Cum spune vorba românească, nu poți să îngrași “porcul în Ajun”. Dacă aveam o imagine bună, lui Nehammer i-ar fi fost foarte greu să manipuleze electoratul cu frică migrației. Altfel spus, el spune că nu suntem de încredere. Ce au făcut autoritățile României să crească încrederea partenerilor și să îmbunătățească imaginea? Dar acum în ceasul al 12-lea? Am trimis politicieni care nu știu să vorbească limbi străine să negocieze poate cel mai important obiectiv al României care încă rămâne nerealizat.
Românii sunt frustrați și îi înțeleg. Însă eu nu am stat și nu stau cu mâinile în sâni. Duc o bătălie cu diverse aeroporturi pentru a înlesni trecerea românilor bazată pe drepturile de acum, bazat pe libera circulație.
Am mers de mai multe ori la Viena și am primit sprijinul părții Verzi a guvernului austriac. În bugetul Uniunii pun de mai bine de 3 ani an de an bani pentru frontiere, pentru tehnologie și securitatea lor. Chiar și anul acesta la revizuirea cadrului multianual financiar, am aprobat 2 miliarde în plus exact pentru acest scop. Practic, am vrut să fac în așa fel încât să nu existe scuze. Dar iată că scuze politice există mereu.
Presa Locală: Cum pot fi combătute știrile false și manipulările, în special cele venite pe filiera rusească, fără a încălca libertatea de exprimare a cetățenilor?
Nicu Ștefănuță: Devine din ce în ce mai greu. Părinții noștri sunt bombardați pe whatsapp, tinerii sunt mințiți cu videouri editate pe instagram, tiktokul de asemenea este locul în care informația neverificată și falsă circulă nestingherită.
Însă adevărul este că nici presa câteodată nu este de încredere și are agenda ai. Așadar trăim într-o societate în care suntem asediați de propagandă, știri false și manipulare și este foarte greu să găsim o busola.
Cred că bunul simt și decența oamenilor rămân ultimul standard de încredere și comunicarea între oameni în comunitățile lor. Cred foarte mult că în comunitățile noastre, recâștigarea încrederii, ajutorului, munca împreună pentru proiecte poate să ii aducă pe oameni laolaltă. Noi politicienii trebuie să-i aducem pe oameni împreună, să le aducem aminte ce ne unește nu ceeea ce ne dezbină.
Presa Locală: De ce credeți că un procent atât de mare din populația României se opune trimiterii de arme în Ucraina? Se opun românii?
Nicu Ștefănuță: Propaganda rusă și cea ultranaționalistă au mers mână în mână și și-au făcut de cap serios în ultimul deceniu la noi. Dar nu este singurul motiv. Au existat și câteva litigii și tensiuni diplomatice în ultimele decenii, care deși s-au rezolvat pe căi internaționale, au rămas în mentalul colectiv drept atitudini ostile ale statului ucrainean față de România.
Ideea cum că Ucraina este un stat neprietenos cu românii a fost alimentată puternic de exagerări ale unor situații privind drepturile etnicilor români din Ucraina sau Canalul Bîstroe, s-a făcut foarte ușor din țânțar armăsar, iar extremiștii și xenofobii din România au apăsat foarte tare pedala caprei vecinului, folosind împotriva refugiaților ucraineni deja celebra marotă “Ați văzut cu ce mașini scumpe au venit ăștia la noi în țară? De ce să-i ajutăm?”. Au prins ușor la noi toate aceste idei, pentru că au avut teren fertil.
Presa Locală: Sunteți membru în subcomisia pentru Sănătate Publică. Cum explicați critica adresată autorităților naționale și europene, privind achiziția unui număr exagerat de doze de vaccin împotriva COVID-19?
Nicu Ștefănuță: Dacă Uniunea Europeană a achiziționat prea multe vaccinuri a fost posibil din mai multe motive. Nu puteai combate pandemia numai la tine acasă, iar presiunea din partea statelor subdezvoltate a fost la acea oră că vor să îi ajutăm, pentru că ele nu aveau mijloacele puternice europene.
Acest subiect este unul complet scos din context. Lumea a uitat camioanele încărcate cu bolnavi care mureau, imaginile de la ATIuri cu oameni gemând că nu mai pot respire. Așa e lumea, odată trecut greul se concentrează doar pe neajunsuri, nicidecum pe binefaceri.
Presa Locală: Dacă v-ar întreba un om simplu din România cu ce ne ajută Uniunea Europeană, ce i-ați răspunde?
Nicu Ștefănuță: I-aș spune că Uniunea Europeană ne ajută cu stabilitate, cu faptul că am schimbat peste 10 premieri din 2007 încoace și țara stă pe picioare. I-aș mai spune că România a primit zeci de miliarde de euro de la aderare încoace, bani pe care i-am fi putut cheltui mai bine, dar bani pe care nu trebuie să-i dăm înapoi.
Dar mai ales, UE ne păzește de multe ori de propriile defecte. De corupții noștri, de crimele noastre de mediu. De abuzurile împotriva justiției. Și mai recent, și de o invazie a unui agresor extern. Nu e deloc puțin lucru.
Presa Locală: Intenționați să candidați pentru un nou mandat în Parlamentul European la alegerile din 2024?
Nicu Ștefănuță: Da, consider că mișcarea verde românească are nevoie de reprezentare adevărată, competentă și onestă atât în politica europeană cât și acasă la toate nivelurile.