Toastmasters este un club de public speaking si leadership unde cei interesati sa isi dezvolte aceste abilitati se intalnesc saptamanal intr-un mediu placut si antrenant si exerseaza prin diferite exercitii sustinerea unor discursuri si organizarea de echipe de lucru.
2. Cum a ajuns Toastmasters în România şi cum a început organizaţia din Cluj?
Istoria Toastmasters in Romania e relativ scurta daca e sa o comparam cu cea la nivel international. Toastmasters a luat fiinta in California in 1932 iar in prezent activeaza in peste 12 800 de cluburi in mai mult de 113 tari. Primul club Toatsmasters din Romania s-a infiintat in Timisoara in anul 2008 iar in Cluj, intalnirile entuziastilor oratori au inceput un an mai tarziu.
3. Cine ar trebui sa participe la întâlnirile Toastmasters?
Toti cei interesati de dezvoltarea personala in una sau ambele directii oferite de clubul nostru: comunicare si leadership.
4. Ce beneficii are un membru al grupului vostru?
O multitudine de beneficii, de la accesul la manuale de studiu create de profesioniosti in materie care sunt parte a colectivului Toastmasters International precum si reviste lunare editate de aceeasi echipa; pana la oportunitatea de a-si dezvolta spiritul organizatoric; precum si un mediu de studiu pozitiv cu o atmosfera destinsa care alimenteaza increderea in sine si sansa de a face parte dintr-o echipa de prieteni care au un tel comun si se ajuta unii pe altii pentru a deveni mai buni oratori si mai buni lideri.
5. Care sunt costurile? O diplomă obţinută la Toastmasters are valoare pentru un viitor angajat sau manager?
Mai important decat costurile effective, fiecare participant la intalnirile Toastmasters, pentru a deveni membru al clubului nostru, trebuie sa posede o motivatie personala de a invata si a se autodepasi precum si de a ajuta pe ceilalti sa evolueze impreuna cu grupul din care simt ca fac parte. Costurile sunt modice si reprezinta:
– acoperirea cheltuielilor cu manualele care ne parvin de la Toastmasters International (aproximativ $21 platiti o data la inscriere)
– taxa de afiliere la Toastmasters International (aproximativ $3/membru/luna)
– alte cheluieli de functionare a clubului la nivel local (aproximativ 15 RON/membru/luna)
Diplomele sunt recunoscute la nivel international si urmaresc o curricula bogata si bine structurata care se intinde pe parcursul mai multor nivele de dezvoltare.
6. Cum se desfăşoară o întâlnire Toastmaters?
Pe parcursul unei ore si jumatate paricipantii urmaresc cu strictete o agenda pregatita in prealabil si care divizeaza intalnirea in mai multe sectiuni oferind membrilor clubului oportunitati de a conduce intreaga intalnire sau sectiuni ale acesteia, a sustine discursuri pregatite, discursuri impromptu precum si de a fi evaluati sau a evalua din mai multe puncte de vedere discursurile care au fost rostite in cadrul acelei intalniri si a evalua intalnirea in sine. Fiecare intalnire este pregatita in prealabil de catre toti participantii care au roluri si indatoriri bine stabilite.
7. De ce le e teamă oamenilor să vorbească în public?
Fiecare reactioneaza diferit atunci cand se simte urmarit de mai multe perechi de ochi. Unii dintre noi ne simtim in elementul nostru atunci cand suntem in centrul atentiei, altii, care suntem mai timizi ne imaginam scenarii apocaliptice atunci cand ne pregatim sa luam cuvantul in fata unui grup mai mic sau mai mare de oameni. Frica de ridicol alimenteaza si ea aceste asteptari pesimiste la care se mai pot adauga de multe ori si incercari esuate pe care le-am avut de a tine un discurs in trecut. Toastmasters ajuta la depasirea acestor bariere in primul rand prin intarirea convingerii ca publicul tau isi doreste la fel de mult ca si tine sa ai un discurs reusit; apoi inlaturand toate celelalte temeri si inlocuirea lor cu practici corecte care odata repetate devin o a doua natura pentru vorbitor. La fel si cu deprinderile organizatorice. Fiecare dintre noi are nevoie de cel putin una, doua experiente reusite pentru a capata incredere in sine si avant, iar acestea se pot obtine tot in cadrul echipelor care organizeaza intalnirile sau evenimentele folosind manualele din curricula de “Competent communicator”.
8. Există diferenţe de mentalitate între români şi occidentali care se reflectă în modul în care este privit public speaking-ul?
Diferenta dintre noi si ei este ca noi incepem mult mai tarziu invatarea acestor deprinderi pe cand ei invata timpuriu, avand mult mai multe ocazii inca din scoala primara de a invata sustinerea unei idei sau conducerea unei echipe. Pe langa asta, pentru noi, exercitiul de a da si a primi evaluari este intotdeauna unul interesant si o provocare de a lasa la o parte preconceptiile si a primi sau a da sugestiile cu mintea deschisa a celui care se concentreaza pe ceea ce are de facut si nu se lasa distras de ganduri indreptate spre persoana care face evaluarea sau care este evaluata. Increderea ca fiecare parere conteaza de ambele parti, si cea a evaluatorului si a celui evaluat, presupune un exercitiu de disciplina. La toate astea se adauga si exercitiul diplomatiei care se poate cizela foarte bine in repetate situatii de acest gen cum sunt intalnirile Toastmasters.
9. Ne puteţi enumera personalităţi care au fost membre în această organizaţie?
Am tradus mai jos lista care se gaseste pe pagina Toastmasters.org; dupa cum vedeti, lista este dominata de americani datorita istoriei indelungate a clubului pe acel continent:
Carl Albert – Fost Vorbitor in Camera Deputatilor a Statelor unite, 1971-77
Tim Allen – Actor, star de televiziune in emisiunea „Home Improvement
Everett Alvarez – Prizonier american in timpul razboiului din Vietnam; fost Director adjunct al Peace Corps si Veterans Administration
William Bennett – Fost premier al British Columbia, Canada
James Brady – Secretar de presa in doua mandate pentru Presedintele Statelor Unite Ronald Reagan; autor al legii Brady, care autorizeaza o perioada de asteptare de 5 zile pentru a putea cumpara o arma
Nancy Brinker – Fondatoare a Fundatiei Susan G. Komen impotriva cancerului la san; fost Ambasador al Amercii in Ungaria
Joe Conley – Actor, fost membru al distributiei in serialul de televiziune „The Waltons”
Peter Coors – Presedinte al Coors Brewing Company
Ben Couch – Fost membru al Parlamentului din Noua Zeelanda
Philip Crosby – Expert in calitate si lider in miscarea modiala in controlul calitatii
Carl Dixon – Muzician Rock, fost lider vocal al formatiei The Guess Who
Mark Eaton – Fost ALL Star Center al NBA’s Utah Jazz
Robert Emory – Foundator al serviciului de curierat Emory Worldwide
Debbie Fields Rose – Foundatoare a Mrs. Fields Cookies
Anita Perez Ferguson – Fosta Presedinte a U.S. National Women’s Political Caucus; lector la Princeton si contribuitor al National Public Radion
Steve Fraser – Castigator in 1984 al medaliei olimpice de aur la lupte greco-romane; Director National a diviziei Sports Marketing Systems in cadrul Domino’s Pizza, Inc.
Napoleon Hill – Autor al Best-seller-ului”Think and Grow Rich”; consilier prezidential
Tara Dawn Holland Christensen – Miss America, 1997
K.C. Jones – Fost antrenor de basketball pentru echipa NBA, Boston Celtics
Richard Lamm – Fost Guvernator de Colorado si in 1996 candidat la presedentie din partea Partidului Reformat
Donald D. Lennox – Fost Presedinte al Xerox Corporation’s Information Systems Group
Linda Lingle – Guvernator al Hawaii din 2002
James Lovell – Fost astronaut american; misinuile sale au inclus Apollo 13
Chris Matthews – Autor and gazda a emisunii MSNBC’s “Hardball with Chris Matthews”
Harvey Mackay – Autor al Best-seller-ului „Swim With the Sharks Without Being Eaten Alive” Bob McTeer Fost presedinte /CEO al Bancii Federale de rezerve din Dallas; fost cancelar al Universitatii Texas A&M
Hyde Murray – Fost Consilier Republican al Camerei Deputatilor din Statele Unite
Robert Nesen – Secretar adjunct al Marinei Statelor Unite intre 1970-71
Todd Newton – Gazda TV (E!, USA, Travel Channel, Game Show Network), coach si vorbitor
Leonard Nimoy – Actor, star de televiziune in serialul “Star Trek”
Paul Oreffice – Fost Presedinte si CEO al Dow Chemical, Midland, Michigan
Cavett Robert – Fondator al National Speakers Association; autor
Pat Roberts – Senator al Statelor Unite, Republican din Kansas
Walter Schirra – Fost astronaut american; singurul om in Statele Unite care a zburat in toate cele trei prime programe spatiale Mercury, Gemini and Apollo
Carol Stoker – Membra in congresul american pentru statul Missouri
John V. Tunney – Fost senator american si comentator de televiziune
King Vidor – Fost director al classic Hollywood motion pictures
John Young – Fost astronaut american
10. Ce evenimente speciale va organiza Toastmasters la Cluj în 2011?
Pentru anul acesta pregatim cel putin doua concursuri de public speaking la inceputul primaverii. Participarea la unul din aceste concursuri va fi deschisa doar membrilor clubului urmand ca celalalt concurs sa ofere sansa si celor care nu s-au inscris inca sa concureze la sectiuni de discursuri pregatite sau discursuri impromptu. Pe masura ce aceste evenimente se vor apropia de data de desfasurare veti putea gasi informatii despre ele pe pagina noastra Facebook Toastmasters Cluj, unde puteti gasi si informatii despre locul nostru de intalnire precum si impresii, poze sau filme scurte de la intalnirile precedente ale clublui.