Deși aproape toți cei care n-au trecut de 50 de ani știu că în România se consumă tot mai multe droguri, lucru confirmat de însăși ministra justiției, mulți politicieni și o parte din presă preferă se ignore acest lucru, să se prefacă că răul nu există și că toată problema este legată strict de niște „interlopi”. Doar că fără consumatori, nu ar exista nici traficanții, astfel că problema trebuie văzută de la bază, nu doar din vârf.
Una dintre persoanele care se implică cel mai mult la nivel local, în Cluj, pentru a combate acest fenomen cu consecințe grave, este consiliera județeană Maria Forna (PNL). Șefa ATOP (Autoritatea Teritorială de Ordine Publică) Cluj este decisă să contribuie la educarea tinerilor în această privință, pentru a-i face conștienți la riscurile consumului de droguri:
„Consumul de droguri este o realitate pe care nu o putem ignora! ATOP Cluj se va implica în campania de conștientizare cu privire la pericolul reprezentat de consumul de droguri în rândul tinerilor clujeni!
Am prezidat la sediul Consiliului Județean Cluj, ședinţa Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică, în cadrul căreia am discutat următoarele puncte aflate pe ordinea de zi:
1️⃣ Informare cu privire la măsurile care au fost luate pentru începerea noului an școlar.
Am invitat-o pe doamna Marinela Marc, inspector școlar general, care ne-a comunicat aspecte legate de pregătirea instituțiilor de învățământ de la nivelul județului Cluj cu ocazia începerii anului școlar 2023-2024 precum și noile prevederi ale Legii Educației, care au intrat în vigoare zilele trecute. O felicit și cu această ocazie pe doamna Marinela Marc pentru rezultate excepționale pe care județul nostru le-a înregistrat în acest an cu ocazia examenelor de Bacalaureat, Evaluarea Națională, examenele de titularizare, olimpiade școlare etc. Nivelul ridicat al actului educațional din județul nostru este meritul ISJ Cluj, al dascălilor, elevilor, părinților și al autorităților locale și județene, care au înțeles că doar prin educație putem construi un viitor sănătos copiilor noștri.
2️⃣ Discuții cu privire la activitatea Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al Judeţului Cluj.
L-am invitat în cadrul ședinței pe domnul comisar șef de poliţie Sebastian Marcu, șeful Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al Judeţului Cluj care a realizat o radiografie a situației consumului de substanțe interzise precum și a acțiunilor de prevenire și consiliere în rândul tinerilor din județul Cluj.
3️⃣ Analiza și adoptarea proiectului depus la secretariatul executiv al ATOP Cluj, de către Inspectoratul de Poliţie Judeţean Cluj și pentru care se solicită finanţare.
Este vorba despre proiectul ”PREVENIREA CONSUMULUI DE DROGURI ÎN RÂNDUL ADOLESCENȚILOR CLUJENI- ALEG”. Substanțele interzise reprezintă, cu siguranță, un subiect intens dezbătut în prezent, din cauza efectelor pe care le produc și a fenomentului de trafic și consum care este la o amploare ridicată. Sunt afectate tot mai multe persoane, însă cei mai afectați sunt adolescenții și tinerii. Scopul proiectului în vizează creșterea gradului de informare și prevenire a consumului de droguri în judeţul Cluj.
Partenerii proiectului sunt:
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Cluj
Consiliul Judeţean Cluj – Autoritatea Teritorială de Ordine Publică
Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Cluj
Primăriile municipiilor Cluj-Napoca, Turda, Câmpia Turzii, Gherla, Dej, orașului Huedin
Inspectoratul Școlar Județean Cluj
Compania de Transport Public Cluj-Napoca
Federația Părinților din județul Cluj
Federația Tinerilor din Cluj
Consiliul Elevilor din Cluj dar și alte instituții, ONG-uri și parteneri privați care activează în domeniul prevenirii consumului de droguri.
Activitățile care urmează a fi desfășurate:
• Realizarea unor ghiduri pentru adolescenți și părinți, în format letric și electronic, pentru informare asupra pericolelor consumului de substanțe interzise și consecințele în plan personal, profesional sau social.
• Informarea publicului în social media și mass media asupra consumului de substanțe interzise.
• Organizarea unor întâlniri de instruire cu polițiști, cadre didactice, părinți și alți profesioniști care au interacțiune cu tinerii.
• Organizarea unor acțiuni integrate cu grupuri țintă pentru a conștientiza pericolele implicării în fapte antisociale.
Acest proiect ca beneficia de finanțare din partea Consiliului Județean din bugetul ATOP.
Consumul de substanțe interzise reprezintă o situație îngrijorătoare și alarmantă care trebuie să ne facă să acționăm, fie că discutăm de părinți, școală, biserică, instituții publice sau instituții care asigură ordinea și siguranța publică. Este de datoria fiecăruia dintre noi să ne implicăm în vederea descurajării acestui flagel la care sunt supuși copiii și tinerii.”