Atunci când vine vorba despre mersul la psiholog nu suntem informați și ne ghidăm după mituri, prejudecăți sau păreri eronate despre ce se întâmplă în cadrul terapiei. Dacă singurele informații pe care le avem sunt de la televizor sau din filme, s-ar putea să ne bazăm pe idei greșite când vine vorba de acest aspect. Din păcate, ele ne pot împiedica să căutăm ajutor atunci când avem nevoie de el și de aceea merită să analizăm o parte din aceste mituri.
1. Doar oamenii nebuni sau cu probleme grave merg la psiholog
Acesta este cel mai des întâlnit mit legat de apelarea la astfel de servicii.
Oamenii merg la psiholog dintr-o varietate de motive. Unele persoane se confruntă cu probleme precum anxietate, depresie, consum sau dependență de alcool. Alți oameni vin pentru că au întâmpinat în viața lor un eveniment negativ cum ar fi pierderea unei persoane dragi, finalizarea unei relații, pierderea locului de muncă. Unii vin pentru a învăta cum să comunice mai eficient în cuplu sau cum să aibă o relație mai bună cu copiii lor. Oamenii mai caută ajutor pentru a reuși să ia o decizie, pentru a rezolva anumite probleme, pentru a socializa mai ușor, pentru a reduce nivelul de stres din viața lor sau pentru a avea un stil de viață echilibrat. Mergem la psiholog pentru a învăța lucruri despre noi, despre gândurile, emoțiile și comportamentele noastre, pentru a găsi modalități prin care să schimbăm ceea ce putem schimba, pentru a ne găsi un echilibru și pentru a fi mai fericiți.
2. Doar oamenii slabi nu își pot rezolva problemele singuri
Dacă avem o probleme de sănătate și mergem la medic, asta ne face oameni slabi? La fel este și cu mersul la psiholog. A căuta ajutor implică de fapt a ne găsi puterea de a nu sta pasivi sau blocați în fața dificultăților noastre. Nu este o rușine în a ne dori să avem o viață mai bună. Câți oameni de succes pe care îi urmăm nu primesc ajutor din partea mentorilor, antrenorilor, psihologilor? Psihologul ne poate ajuta să vedem care sunt modalitățile prin care au apărut și s-au menținut anumite probleme în viața noastră și să găsim noi strategii de a le face față sau de a le rezolva.
3. La psiholog mergi doar ca să povestești cu cineva
Este adevărat ca la psiholog vorbești despre tine și despre ce se întâmplă în viața ta. La fel de adevărat este și faptul că psihologul este o persoană învățată să te asculte într-un mod activ. În prima ședință ți se vor adresa o serie de întrebări pentru a putea aduna informații valoroase, însă acesta este doar punctul de început. Terapia se bazează pe dialog, pe o colaborare între psiholog și client și presupune implicarea ambelor părți în acest proces. Se aleg scopurile la care vrei să ajungi, precum și modalitățile prin care se poate face acest lucru cu ajutorul tehnicilor și strategiilor din cadrul terapiei. Mai mult, clientul primește sarcini de făcut între ședințe pentru a înțelege mai bine ceea ce i se întâmplă și a-și dezvolta diferite abilități.
4. Nu are rost să merg la psiholog dacă am familia sau prietenii care mă pot ajuta
Suportul celor dragi este important atunci când treci printr-o perioadă grea, însă discuțiile cu cineva apropiat sunt diferite de ceea ce se întâmplă cadrul terapiei.
Atunci când vorbești cu un membru al familiei sau cu un prieten, de obicei este vorba de reciprocitate, adică atenția noastră se concentrează și pe problemele și pe ajutorul oferit celuilalt. În cadrul terapiei, întregul proces este îndreptat înspre tine și înspre cum poți fi tu ajutat.
De asemenea, familia și prietenii te pot sfătui pe baza experiențelor lor sau din ce au auzit și cred ca ar putea funcționa, dar asta nu înseamnă neapărat că ți se potrivește și tie. Un psiholog este pregătit să te ajute și să te îndrume urmând un protocol construit pe baza studiilor de specialitate care este adaptat nevoilor tale.
Mai mult, când discuți cu cineva apropiat îți poate fi greu să fii în totalitate sincer, poate din teama ca celălalt să își facă o parere negativă despre tine sau pentru că nu vrei să îl încarci cu problemele tale. Cu un psiholog poți să fii deschis și sincer, fără a a avea aceste temeri, iar ceea ce împărtășești în cadrul ședințelor este confidențial.
5. Psihologul te poate ajuta doar dacă a trecut și el prin același lucru
Acest mit vine din dorința oamenilor de a fi înțeleși. Atunci când suferim, ne dorim ca persoana cealaltă să își dea seama prin ce trecem și cum ne simțim, mai ales dacă credem că în trecut am fost neînțeleși sau dacă cei din jur nu văd ce ni se întâmplă. Însă a trece prin aceeași experientă este doar o parte din înțelegere. Dacă ne uităm la domeniul medical: ne așteptăm ca medicul la care mergem să fi avut boala cu care ne confruntăm noi ca să o poată trata? Majoritatea psihologilor au pregătirea și experiența necesară pentru a înțelege și trata problemele cu care vine un client pentru că cunosc mecanismele care stau în spatele apariției și menținerii lor și modalitățile prin care pot fi rezolvate.
6. Psihologul îți dă sfaturi și îți spune ce să faci
Psihologul nu dă sfaturi. El este acolo să te susțină și să te ghideze în parcusul tău, să te ajute să descoperi lucruri despre tine pentru ca tu să îți dai seama cum poți folosi resursele pe care le ai pentru a-ți diminua suferința, pentru a găsi soluții la probleme, pentru a lua decizii sau pentru a-ți dezvolta diferite abilități.
7. Psihologii își aleg această meserie doar pentru a-și putea rezolva propriile probleme
Cu singuranță există un motiv pentru care o persoană face această alegere, poate este vorba despre curiozitatea față de acest domeniu, dorința de a se cunoaște mai bine sau de a-i ajuta pe cei din jur. Oricare ar fi motivul inițial, scopul final al unui psiholog este de ajuta fiecare client cu care lucrează în terapie. Mai mult, fiecare psiholog învață cum să își gestioneze problemele personale în cadrul perioadei lui de pregătire, tocmai pentru ca acestea să nu intervină în demersul terapeutic și pentru ca el să poată rămâne obiectiv.
8. Terapia este prea scumpă
Costul ședințelor variază mult și există psihologi, fundații sau asociații care oferă aceste servicii în mod gratuit, la prețuri reduse sau prin Casa de Asigurări de Sănătate.
Când ne gândim la acest aspect putem să comparăm cât de mulți bani cheltuim în fiecare lună sau an pe lucrurile care ne fac să ne simțim bine pe moment: haine, ieșiri în oraș, vacanțe, cadouri, cu costul învestiției în propria persoană în cadrul terapiei. Care este este costul pe care îl suferim dacă nu apelăm la un psiholog? Cum functionează viața noastră? Cât de performanți suntem la muncă sau cât de bine interacționăm în relațiile noastre? Cât de mulți bani am putea câștiga dacă am reuși să ajungem la un echilibru emoțional și am putea depăși cu mai multă ușurință obstacolele care apar în viața noastră?
Psiholog Roxana Petruș
Telefon: 0757 381 077
E-mail: roxanacristina.petrus@gmail.com
FB: https://www.facebook.com/psihologlacluj/
Web: http://www.gandestesanatos.ro/echipa-de-psihologi/roxana-petrus/
https://www.reddit.com/r/Romania/comments/32o09s/rodditori_ati_mers_vreodata_la_psiholog_si_daca/
Te rog citeste asta. Multi psihologi romani sunt degeaba; Ai o farfurie cu prajituri pe masa, jumatate din ele au salmonella dar cealalta jumatate sunt delicioase, te bagi sa mananci una?