Presa românească şi-a găsit un nou subiect de senzaţie: aşa-zisele „magazine de vise”, învinuite pentru toate relele posibile şi prezentate ca un grav pericol la adresa societăţii. Ce sunt aceste stabilimente? Sunt nişte firme care comercializează produse etnobotanice legale (adică plante şi derivate din plante, care produc efecte halucinogene sau euforice).
Când auzim de vreun caz prezentat la TV, în care tineri iresponsabili ajung la spital din cauza abuzului de substanţe provenite din astfel de magazine, primul instinct este să le condamnăm şi să cerem interzicerea lor. Dar haideţi să analizăm problema mai profund. În primul rând, deşi este adevărat că există persoane iresponsabile care îşi distrug sănătatea folosind produse etnobotanice, de ce ar fi responsabilitatea statului să le proteje, interzicând accesul altora (responsabili) la ele? Copiii minori n-au părinţi care să aibă grijă de ei? Tinerii majori nu au niciun fel de responsabilitate individuală, nu au fost educaţi până la această vârstă?
Deşi presa face mare tam-tam în privinţa drogurilor, să nu uităm că drogul legal care face cele mai multe victime, chiar şi în rândul copiilor, este alcoolul. De ce nu cere nimeni interzicerea lui? De fapt, s-a mai încercat asta odată, în perioada prohibiţiei din Statele Unite, iar rezultatele au fost dezastruoase: apariţia Mafiei şi creşterea spectaculoasă a violenţei, fără ca consumul de alcool să scadă (doar există întotdeauna piaţa neagră).
Cum rămâne cu cafeaua şi ţigările? Le interzicem şi pe ele? Tutunul are efecte mult mai nocive decât etnobotanicele, chiar şi decât marijuana! Dar cola, băuturile energizante, ciocolata şi produsele de fast-food? Şi ele produc (într-o oarecare măsura) dependenţă! Dar slănina şi cârnaţul? Cu siguranţă că nu sunt sănătoase! Hai să interzicem tot, să fie legală doar salata şi merele! Evident, doar cele bio, restul sunt contaminate…
Interzicerea unor produse sub pretextul protejării unor consumatori iresponsabili este absurdă şi n-a funcţionat niciodată, nicăieri în lume. Singurele efecte sunt: apariţia contrabandei, creşterea inftracţionalităţii, creşterea preţului lor, creşterea atractivităţii în rândul tinerilor (tot ce nu e permis este cool) şi posibilităţile mult mai reduse a celor care vor să renunţe la ele de a o face în mod organizat, cu asistenţă şi sprijin. Dar nu trebuie să ne mire acest lucru, în orice ţară politicienii şi autorităţile sunt mână în mână cu grupurile mafiote, dacă totul ar fi legal nu ar mai avea finanţare.
Discuţia nici nu ar fi avut nevoie să ajungă la aspectele practice ale problemei dacă am fi o societate bazată pe principii. Iar valorile de bază ar trebui să fie libertatea individuală şi dreptul la proprietate. Astfel, fiecare dintre noi este proprietarul propriului său corp şi nimeni nu are dreptul să-i încalce acest spaţiu privat. Este un drept fundamental al nostru să facem ce vrem cu corpul nostru, să introducem în el ce substanţe dorim, chiar şi dacă ele ne fac rău. Libertatea individuală este mai presus de dorinţele colectivului, un grup nu are dreptul să impună unui membru al său un anumit stil de viaţă, într-o societate liberă (cum pretindem noi că avem).
Demagogia presei şi a politicienilor înlocuieşte o dezbatere reală pe aceste teme; de o filosofie politică sau o polemică pe principii nici nu mai are rost să pomenim. Când nu există soluţii pentru problemele reale ale unui stat, oamenilor trebuie să li se ofere ceva circ pentru a fi ţinuţi în frâu. Manipularea prin astfel de diversiuni, cum este şi problema inventată a drogurilor, funcţionează foarte bine.
Ţin să precizez că nu consum niciun tip de droguri, nici măcar cele „uşoare” (cafea, alcool şi tutun) şi consider că orice dependenţă este o slăbiciune care poate fi depăşită, dar numai prin voinţă şi efort personal, nu fiind forţaţi de altcineva. Principiile sunt însă mai presus de preferinţele noastre individuale şi trebuie să le apărăm chiar şi când nu simpatizăm persoanele vizate de restrângerea lor.
Tu nu sti ca tutunul este interzis spre vinzare minorilor?
Tu nu sti ca magazine care comercializeaza alcool si tutun nu au voie sa functioneze in apropierea scolilor?
Unde traiesti?
Nu inteleg ce te-ar deranja daca s-ar impune cel putin aceleasi legi si pentru plantele haluginogene?
Si inca ceva, daca nu consumi nici alcool nici nu fumezi inca nu i-ti poti da seama ce greu este sa te lasi de aceste vicii si ce nocive sunt sanatatii. chestia cu vointa si efort personal este „apa de ploaie”
Orice boala este mai usor sa o previ decat sa o tratezi ! Sau nici asta nu sti ? Si mai ieftin.
Interzicerea asta e o gluma, aproape toti minorii beau si fumeaza pe rupte. Probabil tu traiesti pe o alta lume…
Evident ca e bine sa previi, dar prevenirea se face prin educare, nu prin interdictii.
Dupa poza care ai postat-o pari destul de tinar , deci nu cred sa ai experienta in a educa copii in calitate de parinte. Fetita mea e inca mica si de acum ma gindesc cum sa fac sa o educ cit mai bine. Oare cum va vedea ea viata cind va avea anii mei sau ai tai? Oare va fi multumita de educatia pe care o sa o primeasca din partea familiei? Fiinda educatia o primeste si de la parinti , dar si de la bunici, in special ca am evitat sa o las acasa cu o bona.
Cred ca tu vezi cam in roz viata. Tare as fi curios daca esti casatorit si ai si un copil pe care vrei sa-l educi cit mai bine si vezi ca dupa 10 ore petrecute la munca, ajungi acasa obosit si tu si nevasta si mai trebuie sa gatesti sau sa dai cu aspiratorul, si sa citesti povesti fetitei tale si sa te joci cu ea. Dar tare am impresia ca tu inca nu ai ajuns la faza asta ca altfel ai fi observat ca mai sunt bune cite odata si interdictiile. Cite odata interdictia te ajuta la a da educati copilului tau.
Deci cred ca pe mine m-ar ajuta acea iunterzicere pe care tu o numesti gluma.
Orice minor poate obtine tigari si alcool, chiar si droguri usoare, foarte simplu. Decizia de a consuma sau nu tine de educatia pe care a primit-o acasa; daca fetita ta intelege fenomenul, se poate abtine de la abuzuri. Scoala oricum nu o va educa in acest sens, chiar din contra…
„Tutunul are efecte mult mai nocive decât etnobotanicele, chiar şi decât marijuana!”
sa fie exprimarea de vina? eu inteleg de aici ca tutunul ocupa primul loc la efecte nocive, urmat de marijuana pe locul 2, iar pe 3 sunt etnobotanicele.
te-ai gandit vreodata ca citeste un copil ce ai scris si o ia de buna? dinte cele 3, cel mai sanatos pentru el e sa fumeze iarba, cu masura (afecteaza memoria). apoi tutun, iar in cel mai rau caz sa aleaga etnobotanicele. chimicalele fumate sau trase pe nas accidenteaza cel mai urat organismul.
daca s-ar legaliza cannabisul, n-ar mai ajunge lumea la spital asa des. ar dormi mai mult.
Adriane, ai luat-o razana…
Vrei să spui că toată lumea este „creată” responsabilă, şi fiecare ştie ce face, de la cel cu ţâţa-n gură pân’ la ăl cu barba sură? Aşa că la „etnobotanice” neamule, că sarea de baie ştim cum se foloseşte, nu?
Sau că sistemul educaţional (şi aici nu mă refer la stat, ci la tot ce înseamnă educaţie) funcţionează perfect şi ies numai indivizi responsabili. Iar de nu, pierdere calculată – nu s-a dat pe brazdă. Dacă scapă vreunul la „botanice” până să devină „responsabil” pagubă-n papuci, e doar unul.
Şi cum crezi că au părinţii grijă de acei copii? Salutând-ul cu dragoste sinceră în fiecare dimineaţă pe vânzătorul ce le vinde fantasmele?
Nu spun că interdicţia este benefică, dar acceptarea tacită este şi mai periculoasă. Iar articolul tău nu face decât să dea apă la moară imaturilor revoltaţi şi a jigodiilor ce profită de ei.
Cât despre drepturile individuale, ia mai vezi odată. Nu sunt împotriva eutanasiei, dar după ce trece situaţia printr-o comisie. Sinuciderea o desfid. Vrei droguri? Nici o problemă. Dar să vedem dacă şti ce sunt, care sunt pericolele, care este cea mai bună soluţie pentru corpul tău, ca la medic. Sau îţi iei medicamentele după ureche? Ţi-aş fi profund recunoscător dacă ai avea curajul şi potenţa de a revizui articolul.
D. Adrian , ii cam dau dreptate d. bucurestean. Eu am 3 copii si il inteleg.
@oana: Niciuna nu e sanatoasa, dar toata lumea consuma lucruri nesanatoase. E vorba de niste alegeri pe care le faci.
@Profu’ de religie: Sa crezi ca interzicerea reduce consumul e o iluzie. In tarile unde drogurile recreationale sunt legale se consuma mai putin decat in cele in care sunt interzise.
@costica: Faptul ca ai copii te face sa iei o decizie emotionala care pe termen lung e mai proasta chiar pentru ei. Scopul este reducerea consumului, iar legalizarea combinata cu informare e mijlocul cel mai eficient. Interzicerea creaza dorinta pentru „fructul oprit”. Aminteste-ti cum erai si tu la varsta lor…
Interzicerea reduce consumul. Nu este o iluzie, este un fapt. Consumul masiv este slab evidenţiat în societăţile în care statul este slab şi nu are mijloace sau interes de a-l evidenţia. Afganistanul este unul dintre cei mai mari producători de opiu, dar şi consumator. Pentru că este în regulă să consumi ceea ce produci, nu?
Cât despre „percepţia” că unde este legal se consumă mai puţin este doar o percepţie. Ce este legal nu mai este spectaculos, devine puţin interesant şi dispare din ceea ce creează „percepţia”.
Faptul ca legalizarea reduce consumul o arata statisticile din tari care au incercat asta (Olanda, Portugalia), nu este doar o perceptie.
Daca nu ar exista cererea imensa din occident si intedictiile de aici, Afganistanul nu ar trai din productia de droguri. Oricum, chiar daca in acea tara statul nu este puternic, nu se poate vorbi despre libertate, fortele tribale au o putere foarte mare si nu prea exista alternative economice pentru supravietuire.
Pai cind eu eram la virsta copiilor mei, nu era vorba nici de democratie nici de libertate. Daca tata ma vedea ca fac o prostie imi tragea o palma sau scotea cureaua de la pantaloni si imi rosea fundu si sa sti ca numa la idea asta eram cuminte si sa mai sti ca nu consider ca a procedat gresit. Eu am fost copil sarac si de aia nu am facut facultate ca tata deabea se descurca cu noi. Eram 5 copii si mama statea acasa cu noi dar nici unu nu am ajuns vagabonzi sau derbedei si nu am trecut la patima betivilor , doar doi din noi mai fumam, dar era mai bine daca nu fumam.
Acuma eu nu-imi bat copii, dar mai strig pe ei. Norocu cu nevastamea ca mai ma tine ea in friu. Dar de-oi auzi ca vreunu din ei pune gura pe droguri , vai de capu lui ce o sa-i fac. Normal ca iau o decizie emotionala ca doar is copii mei. Si INTERZICEREA CREAZA FRUCTUL OPRIT doar pentru cei care au o viata ROZ cei care traiesc mai mult cu visele. Pe mine niciodata nu m-a atras acel fruct oprit. Am stiut ca nu ii de nasul meu si mi l-am scos din gind.
Mai fratilor aveti grija ca nu-i de gluma cu drogurile, sunt naspa de tot
@costica/nicu: Crezi ca esti mai convingator daca folosesti mai multe pseudonime?
Gresala e a ta , calculatorul e de la firma, unde au acces mai multe persoane .
Si nu te mai da asa mare ca mai ai multe de invatat, de exemplu ce-ar fi sa incepi sa fumezi, poate te mai calmezi.
O zi minunata i-ti doresc !!!!!!!!!!!
p.s. vezi ca la ora 10 se schimba tura si cine stie cine te mai citeste?
Te saluta al tau fidel cititor !
„Iti” se scrie legat. Ma bucur ca ma citeste toata firma, astept cu interes feedback de la portar si femeie de serviciu! Din pacate trebuie sa te dezamagesc, nu ma voi apuca de fumat.
De la portar , da , de la femeia de servici nu ca nu are timp .
Mai vorbim alta data ca acum am si eu treaba.
Dar fi sigur ca ramin cu ochii pe tine.
Si nu tine nasul tau prea sus ca nu te citesc chiar toti.
Duminica placuta !
Si ce mai pantalonas, daca sunt portar trebuie sa rizi de mine? Ce tu esti print si nu stai de vorba cu femeile de servici si portarii? Asa portar si paznic cum sint, am salar mai mare ca un profesor sau doctor si patronul meu e multumit de cum muncesc. Trebuie sa tin evidenta la calculator la toate masinile si utilajele care ies si intra , pentru cei de la birou tehnic si evidenta oamenilor , pentru cei de la personal. Noi face eu mare lucru, dar sunt util pentru patronul meu si respectat de toti cu cei care lucrez.
Tare buna educatie ai primit tu acasa de te consideri asa superior ca un portar nu poate ajunge la nasul tau de print care te-ai nascut in puf.
Oricum sunt destule alte ziare ,in care nu scriu printisorii cu pantalonasi de aur , asa ca am de unde alege, iar de tine am si uitat ca existi pe lume.