Candidatul USR / ADU la funcția de primar al municipiului Câmpia Turzii ne prezintă activitatea sa, face o caracterizare negatitvă a actualei administrații locale și propune o schimbare totală de direcție pentru oraș.
Presa Locală: Cine este omul Ioan Bakoș? Cum v-ați caracteriza și ce experiență aveți?
Ioan Bakoș: Buna ziua . Mă numesc Bakoș Ioan , sunt născut in 13.09.1974 , locuiesc in Câmpia Turzii din 1977. Provin dintr-o familie modesta, mai am un frate si o sora. Toata familia am locuit ntr-un apartament pe strada Oțelarilor.
La capitolul studii precizez ca am urmat Școala Generala nr. 1 din localitate, actualmente Școala Generala Mihai Viteazul. In ciclul primar l-am avut ca învățător pe regretatul Ciociu Mircea , care si-a pus amprenta in cel mai bun mod pe dezvoltarea mea ulterioara.
După școala generala am urmat cursurile Liceului Agricol Turda , la acel moment nu îmi trecea nici prin gând sa mă fac polițist. Eram pasionat de agricultură, mașini agricole si visam sa devin medic veterinar, însă după 1989 situația in agricultura a devenit incerta, ii vedeam pe pe foștii colegi din liceu care deja lucrau, că rămân fara locuri de munca odata cu desființarea marilor unități agricole din comunism, am ales sa devin polițist.
Am fost admis la Școala Militara de Pregătire a Subofițerilor de Politie Campina, pe care am absolvit-o in 1993, fiind repartizat la Politia Câmpia Turzii ca agent de ordine. Ulterior am absolvit studiile Facultății de Drept din cadrul Universității 1 Decembrie 1918 Alba Iulia, iar in 2005 am promovat examenul de trecere in corpul ofițerilor.
Mi-am desfășurat activitatea in cadrul Politie Câmpia Turzii pana la data de 15 iunie 2022 când am trecut in rezerva. In politie am parcurs toate treptele ierarhiei, am început ca sergent major, agent de ordine iar la momentul trecerii in rezerva conduceam Biroul de Investigații Criminale.
Momentan m-am întors la ce am învățat in liceu si lucrez la o societate comerciala care se ocupa de comercializare utilaje agricole , piese de schimb pentru acestea , întreținere , cam tot ce tine de utilajele pentru mecanizarea agriculturii.
Presa Locală: Ce vă determină să candidați pentru funcția de primar al municipiului Câmpia Turzii?
Ioan Bakoș: Faptul ca am servit si protejat comunitatea ca polițist timp de aproape 30 de ani consider ca pot sa o fac din nou si din administrația publica locala , de la primărie .
Presa Locală: Cum evaluați activitatea actualei administrații locale, din ultimii 4 ani?
Ioan Bakoș: Ultimii 4 ani administrația locala ne-a arătat ca nu lucrează in favoarea si spre binele comunității. Prezinta cifre pompoase, investiții de milioane de euro la fel si fonduri europene absorbite, dar realitatea este alta.
La spital avem un RMN care face investigații doar contra cost, plătite de pacient, nu știm de ce nu le decontează CNAS. Cu referire la parcul central, din câți cetățeni am întâlnit nimeni nu este de acord cu tăierea arborilor de acolo însă administrație nici nu ii pasa.
In oraș proiectele sunt întârziate , la unele cu ar fi cel de mobilitate urbana termenul de finalizare a fost modificat a treia ora , deși autobuzele au fost cumpărate si acum înainte de alegeri au început sa plimbe elevii si pensionarii pentru al le fi prezentate realizările administrației.
Exista mai multe proiecte începute si abandonate in diversele faze, de exemplu grădinița din Piața Unirii cu termen de finalizare 31.12.2023 este abandonata la stadiul de fundație , pe șantier observându-se abandonat fierul-beton necesar continuării construcției , grădinița de pe strada Retezatului in lucru de mai mulți ani . In toate aceste situații se observa o risipa clara a banului public.
Presa Locală: Care considerați că sunt principalele probleme ale orașului și ce planuri aveți pentru rezolvarea lor?
Ioan Bakoș: Principalele probleme ale orașului sunt risipa banului public si lipsa locurilor de munca. Este cunoscut faptul ca municipiul nostru a fost un oraș monoindustrial economia acestuia fiind asigurata de SC MECHEL SA si fabrica de cărămidă ambele fiind închise , in consecința foarte mulți cetățeni si-au găsit locuri de munca pe platformele industriale din Cluj Napoca .
Presa Locală: Ce viziune de viitor aveți pentru Câmpia Turzii? Spre ce ar trebui să se îndrepte comunitatea? Există un model de urmat?
Ioan Bakoș: lar nu exista un model de urmat care sa fie preluat in sistem ”copy-paste” însă daca o sa găsim modele de bune practici care sa se potrivească cu necesitățile comunității noastre o sa le adaptam si aplicam fără nici o problema.
Pentru viitor daca înlăturam problemele mai sus expuse dezvoltam educația si cultura , investim in sistemul medical, orașul o sa devina atrăgător pentru noua generație. Nu o sa mai fim un oraș dormitor , un oraș in care cei de vârsta a doua sunt navetiști iar tinerii la împlinirea vârstei de 18 ani pleacă.
Presa Locală: Cum veți colabora cu Consiliul Local și Consiliul Județean, dacă vor avea o altă culoare politică?
Ioan Bakoș: Nu este tocmai ușoara o asemenea colaborare însă nu vreau sa fac speculații , haideți sa lăsăm sa treacă alegerile si o sa vedem ce va fi atunci . Eu plec cu premisa ca toți vrem sa dezvoltam comunitatea o sa găsim modalitate de colaborare.
Presa Locală: Doriți să le transmiteți un mesaj cetățenilor?
Ioan Bakoș: Vreau sa le transmit cetățenilor ca in 9 iunie sa iasă la vot si sa voteze oameni buni pentru comunitate.