Curentul de gândire tradiţional afirmă că femeile produc doar un număr finit de ovule din timpul vieţii. Anumiţi cercetări combat acest lucru, dar cercetări recente sugerează că de acum nu mai are importanţă. Oameni de ştiinţă din Massachusetts pretind că au izolat celule stem din ovare umane şi că le-au folosit ca să genereze ovule ȋn laborator, descoperire ce ar putea duce ȋntr-o zi la noi tratamente pentru infertilitate.
Cu toate că aceste tratamente vor apărea probabil ȋntr-un viitor ȋndepărtat, rezultatele sunt de o importanţă majoră. Ele arată nu numai că celulele stem pot fi izolate de la femeile ce au probleme cu fertilitatea pentru a produce ovule ȋn laborator, ci şi că biologii pot obţine noi perspective ȋn cunoaşterea modului cum funcţionează fertilitatea, precum, de exemplu, cum sunt afectate ovulele de factori ca nutriţia şi produse farmaceutice.
Noul studiu ȋncununează alte serie de studii recente făcute pe animale, care sugerează că şoarecii adulţi produc acelaşi tip de celule stem, care pot da naştere la ovule şi copii sănătoşi. Folosind un echipament ce poate identifica un anumit tip de proteină ce se găseşte pe suprafaţa celulelor reproducătoare, atât femeieşti, cât şi masculine, cercetătorii au reuşit să le izoleze ȋn laborator. Au arătat apoi că celulele de şoareci vor genera ovule viabile, capabile să producă embrioni sănătoşi.
Era ȋnsă neclar dacă aceeaşi tehnică va funcţiona şi la oameni. Pentru a verifica, o echipă de cercetători a obţinut celule stem reproducătoare donate de femei japoneze aflate ȋn curs de schimbare de sex datorate unor tulburări de identitate. De la aceste celule stem, oamenii de ştiinţă au reuşit să genereze ovule imature care au arătat proprietăţile ovulelor umane. Apoi au plasat celulele stem ȋn ţesut ovarian uman şi le-au introdus ȋn şoareci. Ȋn câteva săptămâni, aceste celule au produs structuri ovariene potrivite pentru a da naştere ovulelor gate să fie fertilizate.
Desigur nu există nicio garanţie că aceasta va funcţiona ȋntr-adevăr. Ȋn Statele Unite ale Americii, cercetătorii nu au voie să fertilizeze celule umane ȋn laborator doar pentru a vedea ce se ȋntâmplă, astfel că nu există nicio garanţie că o celulă crescută ȋn laborator nu va produce nicio anomalie (de fapt, aceasta se ȋntâmplă des). Iniţial folosirea tehnicii va fi pentru a crea ovule pentru cercetările din laborator, dar fără fertilizare. Tratamenetele de fertilitate ce apar la orizont, chiar dacă la unul ȋndepărtat, nu sunt excluse din discuţie.