Ramona și Iulia Cătinean sunt sufletul și eleganța PSD la Gherla, cele două social-democrate alături de câțiva tineri foarte harnici pregătindu-se pentru un an electoral extrem de consistent, 2016, din perspectiva propunerilor pentru comunitatea locală.
Iulia Cătinean, avocat de profesie, președintele OFSD Gherla și consilier local în Gherla a avut amabilitatea să ne răspundă la mai multe întrebări despre politică, feminism și avocatură.
REP: Iulia este un politician puternic care nu se ferește de nici o provocare, președinția organizației de femei a PSD Gherla fiind o nouă aventură politică pentru frumoasa brunetă. Iulia ce înseamnă pentru tine mandatul de președinte al OFSD Gherla, având în vedere și pregătirea ta profesională?
Iulia Cătinean: Am constatat că participarea politică a femeilor depinde de un şir de factori, precum: cunoaşterea drepturilor şi revendicarea lor; accesul la informaţii privind legile, structurile care le „guvernează” viaţa; încrederea în sine, stima de sine înaltă şi capacitatea de a provoca şi confrunta (în caz de necesitate) structurile de stat; cunoaşterea instituţiilor/ organizaţiilor care să le acorde suport şi modele de rol pozitive; existenţa unui mediu politic, legal, economic şi cultural care le-ar permite să se angajeze plenar în procesele de luare a deciziilor. Asadar, activand profesional in domeniul juridic precum si în cel al administratiei publice, am desprins abilitati care favorizeaza factorii enumerati mai sus. Sunt unele din considerentele pentru care provocarea mi-a aparut nerefuzabilă.
REP: Cum se împacă meseria de avocat cu politica?
Iulia Cătinean: Avocatura, politica dar și administrația publică se îmbină armonios, astfel că în pofida intereselor divergente existente de la un partid la altul, latura politică nu mi-a influențat niciodată negativ activitatea avocațială. Dimpotrivă, implicându-mă în politică am dezvoltat capacitatea de a înțelege problemele socio-economice ale oamenilor din jurul meu, activând la nivelul Consiliului Local am înțeles și mecanismul administrației publice, iar avocatura îmi creează cadrul favorabil pentru a obține soluțiile vizate în cele două domenii.
REP: Despre Ramona și Iulia se pot spune multe lucruri frumoase dar un aspect foarte important este verticalitatea celor două social-democrate care știu să se impună în fața bărbaților în organizație. Iulia ai dovedit că o femeie se poate impune în „lumea” bărbaților. Care este rețeta succesului?
Iulia Cătinean: Da. Am apreciat întotdeauna că femeia se poate impune în politică chiar mult mai bine decât o poate face bărbatul, ca urmare a diversității care ne caracterizează. Practic însă, rezultatele concrete semnalate aproape că îmi suprima convingerea, analizând că cel puțin în ceea ce privește posturile de conducere în administraţia publică, piramida puterii politice este dominată, atât la vârf cât şi la bază, de către bărbaţi. În ceea ce priveşte administraţia publică locală, femeile sunt subreprezentate, din moment ce, în general, peste 80% din posturile de decizie sunt ocupate de bărbaţi.
REP: Partidele politice încă discriminează doamnele, cel mai bun exemplu fiind Parlamentul României, unde procentul femeilor este destul de mic, sub 15%. Ce părere ai despre această sumbră realitate?
Iulia Cătinean: Aș adauga și „îmbătrânit”. Este exact rezultatul care tinde să îmi înfrângă convingerea susținută mai sus. Chiar și în acest procent, rămân încântată de faptul că cele 11% au un avans de 20% în ceea ce privește performanța, concurând chiar cu cei 89%. Deci calitatea trimfă cantitatea, deocamdată.
REP: Care sunt atuurile femeii în ceea ce privește domeniul politicii?
Iulia Cătinean: Nativ, femeia este construită ca să rezolve problemele, având din familie această deprindere de a asigura confortul tuturor membrilor. Însa, în pofida complexității calităților pe care le dezvolta femeia, există un izvor de obstacolele sociopolitice pe care femeile le întâmpină în cursa către forurile decizionale, ex: predominanţa unui model masculin asociat succesului politic şi vieţii politice; desemnarea bărbaţilor ca fiind „capul familiei” în multe domenii, interesul bărbaţilor ca femeile să nu intre în concurenţă cu ei pentru posturile de conducere; lipsa modelelor şi a sprijinului din partea femeilor aflate la putere. Dificil de surmontat sunt şi obstacolele de natură socioeconomică: femeile nu dispun de resurse de timp, care sunt net diminuate datorită dublei obligativităţi (familiale şi profesionale). Un al treilea tip de probleme cu care se confruntă femeile dornice să intre în activitatea politică sunt cele de natură ideologică: percepţia femeilor că politica este „murdară”, „dură”, de unde şi interesul scăzut pentru aceasta; teama de violenţă, hărţuire si critici precum si felul în care media tratează femeile din spaţiul politic (de obicei, presa impune o imagine atipică pentru femeia ce intră în viaţa politică).
REP: Imaginația, energia și bunăvoința nu lipsesc din bagajul acțional și emoțional al politicianului Iulia Cătinean. Cum vezi Iulia, din perspectiva de lider al OFSD Gherla, evoluția organizației în următorii ani?
Iulia Cătinean: Văd OFSD Gherla evoluând calitativ și cantitativ în următorii ani, dezvoltând în conștiința colegelor dorința de a se implica în viața publică în care sunt atât de multe de făcut, și în viața politică în care cred că rolul nostru este de a restabili echilibrul. Și nu ne vom resemna în a fi egale cu bărbații din politică.