Un lucru ni l-a dovedit cu siguranţă internetul şi anume că nu ne putem abţine din a privi poze cu animale drăguţe. Însă noi cercetări arată că această activitate nu ne face să fim calzi şi moi în interior, ci, dimpotrivă, poate îmbunătăţi performanţa muncii, ajutându-ne să ne concentrăm. Studiul provine de la Universitatea din Hiroshima şi se numeşte “Puterea kawaii”, căci kawaii în japoneză înseamnă “drăguţ’.
Prin intermediul a 3 experimente diferite, o echipă de oameni de ştiinţă a descoperit că subiecții dovedeau că au niveluri mai mari de concentrare atunci când li se arăta poze cu căţei şi cu pisicuţe. În jur de 132 de studenţi au fost împărţiţi în 3 grupe, fiecărei grupe fiindu-i atribuită o sarcină diferită. Dintre acestea, primele 2 grupe au avut rezultatele cele mai extraordinare.
Sarcina primului grup a fost o versiune a jocului Operation, în care participanţii trebuiau să aleagă cu grijă obiecte mici dintr-o cavitate, fără a atinge pereţii. Celui de-al doilea grup i s-a cerut să găsească într-o anumită perioadă de timp un număr dat dintr-o secvenţă de numere aleatorii. În ambele cazuri, subiecţii au realizat sarcinile de 2 ori, înainte şi după ce au privit 7 poze fie cu căţeluşi, pisicuţe sau animale adulte.
În cadrul experimentului, unui set de participanţi li s-a oferit imagini cu mâncare, paste şi sushi, pentru a observa dacă pozele plăcute produc efecte similare precum cele cu animalele pufoase. Subiecţilor li s-a spus că pozele, care au fost vizualizate în timpul unei “pauze” a experimentului, sunt pentru ceva diferit de ceea ce cercetează acum.
În experimentul Operation, participanţilor cărora li s-a arătat imagini cu pui de pisici şi de câini au realizat sarcinile mai bine după pauza luată decât cei care au privit poze cu câini şi pisici adulte. Performanţa a crescut cu 44%, timpul necesar pentru a realiza sarcinile a crescut cu 12%, iar acurateţea s-a îmbunătăţit cu 16%. Nu au existat schimbări în cadrul grupului care a urmărit pisici şi câini adulţi şi imagini cu mâncare.
Aceste rezultate sugerează că privitul unor imagini drăgălaşe a determinat subiecţii să se comporte mai degajaţi şi să realizeze sarcinile cu mai multă grijă şi timp. Salturi similare ale performanţei s-au remarcat în diferite alte experimente, sugerând astfel că privitul imaginilor cu animale plăpânde creşte atenţia chiar şi atunci când sarcina care trebuie rezolvată nu implică emoţii sau sentimente. “Kawaii nu numai că ne fac mai fericiţi, dar ne afectează şi comportamentul.”, a declarat psihologul cognitivist Hiroshi Nittono. “Astfel, în viitor, ele ar putea fi folosite ca o metodă pentru a declanşa emoţii care să inducă tendinţa în contexte specifice spre un comportament grijuliu, precum în cazul şofatului sau a muncii. ”