Consilierul județean Ionuț Florea (USR) ne vorbește despre relația cu actuala majoritate politică din consiliu, problemele actuale ale județului și soluțiile propuse de alianța din care face parte.
Presa Locală: Cum au fost cei 4 ani în rolul de consilier județean? S-au potrivit cu așteptările inițiale pe care le aveați?
Ionuț Florea: Așteptările inițiale s-au îndeplinit parțial. Am avut ocazia ca în acești patru ani să fiu o voce a cetățenilor în cadrul Consilului Județean Cluj și am abordat probleme diverse: transport intrajudețean, turism, infrastructură rutieră, eficientizarea companiilor controlate de CJ, îndatorarea județului, etc.
Pe de altă partea aveam alte așteptări de la modul de desfășurare a ședințelor de Consiliu Județean. Am crezut că este un spațiu al dialogului, unde împreună cu ceilalți colegi lucrăm pentru proiecte cât mai bune pentur cetățeni. Din păcate, ne-am lovut de o mașină de vot PNL ce nu a permis cu adevărat schimbul de idei și dezbaterea în cadrul Consiliului.
Presa Locală: De ce candidați pentru un nou mandat?
Ionuț Florea: În 2020 am intrat în Consiliul Județean cu obiectivul de a mă asigura că banul public este cheltuit eficient, transparent și onest și am ales să lucrez în Comisia de Buget-Finanțe. Am luat poziție împotriva risipirii banului public prin intermediul companiilor deținute de Consiliul Județean, în special Univers T și Pază și Protecție, și am argumentat împotriva majorării salariilor din aparatul administrativ în condițiile în care toți ceilalți, din afara sistemului de stat, sunt obligați să strângă cureaua.
În perioada scursă din 2020 până acum, am adăugat cunoștințelor existente informații noi și abilități necesare pentru a fi mai eficient în mandatul următor și pentru a contribui la dezvoltarea județului nostru. Împreună cu colegii mei din Alianța Dreapta Unită, vreau să contribui realizarea unor proiecte precum: înființarea unui Birou unic de promovare, informare și suport pentru dezvoltarea mediului de afaceri în județul Cluj, parcuri industriale în județ, un centru expozițional modern, o maternitate nouă, etc.
Presa Locală: Cum ați caracteriza atitudinea pe care majoritatea de politică din consiliu și președintele acestuia au avut-o față de dumneavoastră, consilierii USR?
Ionuț Florea: Atitudinea a fost clar ostilă pe parcusul acestui mandat. Au fost foarte putine momentele in care a părut că putem avea un dialog constructiv. Covârșitoarea majoritate a inițiativelor noastre au fost respinse fără o discuție serioasă pe baza lor. Au fost respinse doar pentru că au venit de la grupul consilierilor USR, chiar dacă au fost considerate bune. Ba mai mult, dl Tișe s-a folosit de mai multe ori de platforma Consiliului Județean pentru a lansa atacuri politice la adresa USR sau a noastră personal.
Noi, în schimb, am votat toate proiectele care au fost in beneficiul cetățenilor indiferent de cine a fost inițiatorul lor si am fost mereu deschiși la dialog. Din păcate nu am avut cu cine.
Presa Locală: Care credeți că sunt principalele probleme ale județului care încă nu au fost rezolvate?
Ionuț Florea: Sunt multe probleme care ar trebui rezolvate, unele urgente, altele de perspectivă, unele cu un impact asupra multor oameni, altele cu impact mai limitat. O să enumăr trei dintre aceastea, care desigur că pot concura și altele pentru a fi pe lista celor mai importante probleme:
1. Dezvoltarea aproape exclusivă în jurul orașului Cluj-Napoca. Trebuie luate măsuri și propuse inițiative pentru a crește și alte zone ale județului.
2. Mobilitatea redusă în cadrul județului datorată unei infrastructuri de transport insuficient dezvoltate. Și nu mă refer aici la calitatea asfaltului ci la mijloacele de transport folosite: tren, autobuz, bicicletă, etc
3. Risipa banului public prin lucrări de infrastructură prost efectuate la prețuri mult mai mari decât cele estimate inițial, companii din subordine ineficiente, aparat administrativ supradimensionat, etc.
Presa Locală: În comparațiile cu Bihorul, județul Cluj stă mai slab: fonduri mai puține atrase, orașe fără parcuri industriale și centuri… De ce la ei se poate și la noi nu, deși conducerea are aceeași culoare politică?
Ionuț Florea: Cred că până la urmă e vorba de viziune și de dorința de face lucruri. Ambele s-au pierdut la Cluj. Cel puțin în ultimele două mandate s-a văzu foarte clar că administrația PNL nu are o idee clară cu privire la viitorul acestui județ. Cu excepția SMID care a fost implementat prost nu au fost alte proiecte de mare anvergură. S-au asfaltat, reasfalat și din nou asfalat drumuri, s-au reabilitat, modernizat si dotat spitale, școli, s-a exstins reteaua de apă și canal etc. Sunt lucuri bune, dar pentru care nu era nevoie de un Consiliui Județean cu 300 de oameni.
Presa Locală: Cine este de vină pentru ratarea proiectelor Tetarom IV și V?
Ionuț Florea: Cu siguranță, administrația PNL în frunte cu președintele consiliului Județean Cluj, dl Alin Tișe. În condițiile în care în alte județe, administrațiile s-au implicat activ în dezvoltarea de parcuri industriale, la noi s-a reușit contraperformanța de închide 2 parcuri. După ani de tergiversări, ca și consilieri județeni, am fost puși în fața faptului împlinit: trebuie să votați renunțarea la devoltarea parcurilor pentru că cele două comune nu mai doresc să participe. Dar oare ce comună nu și-ar dori un parc industrial pe raza UAT-ului? Comuna Jucu, unde se află Tetarom III, este una din cele mai bogate comune din județ.
Presa Locală: Ce ar trebui făcut pentru ca toate zonele din județ să se dezvolte mai armonios, să nu mai fie un decalaj atât de mare între municipiul reședință și restul localităților?
Ionuț Florea: Într-adevăr, în acest moment nu prea putem vorbi de dezvoltarea județului ci doar de dezvoltarea orașului Cluj-Napoca și a zonelor limitrofe. Lipsa de viziune pe termen lung a făcut ca economia și oamenii să se concentreze preponderent în zona Metropolitană Cluj-Napoca. Și dacă o vreme această dezvoltare a fost posibilă, ultimii ani ne arată că aceast lucru nu mai este sustenabil: oamenii au ajuns să fie exasperați de orele pe trecute în trafic, de creșterea excesivă a costului vieții de zi cu zi, de prețurile la locuințe, de poluare, etc.
Consiliul Județean trebuie sa fie acum cel care conduce și coordonează ieșirea din acest model de dezvoltare centrat exclusiv pe Cluj-Napoca și crearea unor alți poli de dezvoltare în județ prin:
– o colaborare mai strânsă cu UAT-urile din zona Turda- Câmpia Turzii, Dej-Gherla, Huedin pentru atragerea de investiții și crearea de locuri de muncă;
– dezvoltarea unei infrastructuri educaționale performante în afara orașului Cluj-Napoca;
– dezvoltarea mobilității intrajudețene.