Nu ştii ce să faci într-un weekend ? Dacă vrei linişte şi relaxare, iată o idee! La aproape o ora de Cluj-Napoca, în lunca văii Fizeşului, se întinde o mare de verdeaţă, rezervaţia naturală de la Sic. Rezervaţia este foarte accesibilă şi e situată la marginea satului Sic. Drumul este relativ bun din Cluj –Napoca şi până acolo, cu o mică porţiune cu gropi. Dar pentru priveliştea dealurilor pline cu flori merită să se treacă peste acest inconvenient.
Zona a fost declarată rezervaţie naturală în 2000 şi este a doua ca suprafaţă din România, după cea din Delta Dunării. Practic cât vezi cu ochii nu e decât stufăriş. Dacă sunteţi norocoşi, veţi putea admira şi păsările migratoare de baltă, de pasaj sau sedentare pentru care stufărişul este acasa. Printre astea se numără şi : corcodelul mic, buhaiul de baltă, stârcul cenuşiu, lişiţa, presura, cufundarul polar, nagâtul, piţigoiul moţat, câneparul, lăcarul mare. În total, în stufărişul de la Sic trăiesc 12 specii de pasări, una de amfibieni şi una de reptile care sunt protejate de lege. Pe lângă ele 42 de specii de plante sunt protejate. Eu nu le-am văzut, nu cred cel puţin, pentru că nu le-aş recunoaşte, în schimb am văzut un uliu frumos.
Accesul în stufăris este realizat printr-o punte care străbate marea verde dintr-un capăt într-altul. Se zice că sunt aproape 1.600 de paşi de făcut. Nu stiu, dar ce pot să spun cu certitudine e faptul că puntea e îngustă, arsă de soare şi trebuie avut grijă cu ea. Dar e frumoasă şi-ti dă un sentiment de calm minunat. În jur nu auzi decât zumzăitul insectelor şi din când in când câte o pasăre.
Pe traseu sunt amenajate două foişoare unde te poţi adăposti de soare şi să te odihneşti. Între ele, este amenajat un turn cu scară, de unde se pot admira păsările (birdwatching).
Şi dacă tot ajungeţi până aici şi mai aveţi chef, puteţi vizita în satul Sic sau împrejurimi următoarele obiective:
- Biserica Reformată-Calvină (inițial Romano-Catolică), construcție secolul al XIII-lea, monument istoric
- Biserica „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil”(construcție 1731), monument istoric.
- Biserica mănăstirii franciscane (Biserica Romano-Catolică), construcție 1758-1795, monument istoric.
- Biserica de lemn „Sf. Ioan Gură de Aur”, construcție 1707, monument istoric
- Rezervația naturală Lacul Știucilor
Dacă vi se face foame sau doriți să înnoptați în sat, o puteţi face la, deosebit de pitorească, amenajată tradițional.