Auzi din ce în ce mai mulți oameni în jurul tău că sunt obosiți, nemulțumiți, frustrați…sau chiar tu ești cel care te simți așa. Care să fie motivele? Ghinionul, neșansa, viața nedreaptă, alți oameni? Oare este posibil să ne creăm aceste stări prin propriul comportament, prin felul în care gândim și acționăm?
Este posibil ca, după o introspecție amănunțită și o analiză atentă a modului în care am putea contribui noi înșine la propriile stări negative să descoperim că, odată înlăturate anumite comportamente contraproductive, atât starea de spirit cât și viziunea asupra vieții se pot îmbunătăți.
Iată 20 de comportamente pe care este bine să le abandonezi pentru a-ți redobândi liniștea și starea bine:
1. Nu îți iei apărarea
Dacă nu îndrăznești să ripostezi și să îți iei singur apărarea atunci când cineva vorbește urât despre tine sau te jignește, nu vei mai avea această șansă și a doua oară. Sentimentul că ai fost nedreptățit sau rănit va rămâne cu tine și te poate afecta pe termen lung.
Nu ezita să-ți expui punctul de vedere și să le transmiți celor din jur că nu vei tolera comportamente nepotrivite la adresa ta.
2. Ai o atitudine arogantă
Dacă ți se întâmplă adesea să crezi despre tine că ești mai bun, mai deștept, mai minunat și strălucitor decât toată lumea, că anumite activități sau anumiți oameni sunt sub nivelul tău sau că doar tu știi cum e cel mai bine, mai gândește-te! Analizează-ți cu atenție gândurile și comportamentul și poate vei reuși să-ți explici de ce nu te place nimeni.
Evită să fii arogant și să-i desconsideri pe cei din jur, oricât de extraordinar și sclipitor ai crede tu că ești!
3. Exagerezi cu auto-critica
De fiecare dată când ai gânduri negative despre propria persoană, alocă-ți timp să meditezi asupra acelor gânduri și să identifici sursa lor. Unde/când/de ce au apărut? Sunt justificate? Ai dovezi plauzibile care să susțină acele gânduri? Cum ai putea să contrazici acele gânduri?
Auto-critica excesivă este distructivă, îți afectează stima de sine și încrederea în forțele proprii și te poate împiedica să faci lucruri noi și să evoluezi.
4. Cauți validare din partea celorlalți
Dacă nu poți face nicio mișcare fără aprobarea celor din jur, poate ar fi cazul să iei o pauză și să te gândești foarte bine la ce îți dorești de la viață și la alegerile pe care le faci.
Cei din jur vor avea mereu ceva de obiectat, orice ai face. Dacă vei pune prea mare preț pe ce spun alții, cel mai probabil vei ajunge să nu mai faci nimic, fiind îngrozit de gura lumii.
5. Ești blocat în trecut
Dacă nu reușești să mergi înainte din cauza unui lucru care s-a întâmplat în trecut, este important să te gândești foarte bine la motivele pentru care nu reușești să treci peste acel episod.
Nu mai poți controla sau schimba în niciun fel ceea s-a întâmplat deja. Cântărește toate argumentele pro și contra și la final vei ajunge la concluzia că vei fi mult mai fericit dacă lași trecutul în trecut și te concentrezi asupra prezentului și a viitorului.
6. Îți faci prea multe griji pentru viitor
Dacă toate acele „ce s-ar întâmpla dacă…” din viața ta te împiedică să trăiești cu adevărat, este timpul să începi să te concentrezi pe „aici și acum”.
Nimeni nu știe ce îi rezervă viitorul, iar punându-ți sute de întrebări și construindu-ți scenarii pentru ceva despre care nu știi nimic, îți furi singur prezentul, care trece pe lângă tine neobservat și netrăit – clipe prețioase care nu se vor mai întoarce niciodată.
7. Trișezi sau înșeli
Crezi că există scurtături spre fericire? Și dacă mergi pe acele scurtături, cam cât de fericit te simți la final? Niciun lucru valoros nu se construiește ușor sau repede. Niciun lucru nu poate fi durabil fără o fundație solidă.
Atunci când trișezi sau înșeli, poți obține un rezultat aparent bun pe termen scurt sau mediu, dar în timp acel rezultat se va nărui, pentru că nu are nimic sigur la bază. Mai mult, dacă recurgi la astfel de practici, cei din jur își vor pierde încrederea în tine și îți va fi mult mai greu să obții ceva cu adevărat bun în viitor.
8. Te minți pe tine însuți și pe ceilalți
Îi poți minți pe cei din jur pentru o perioadă, până descoperă minciuna. Dar pe tine este foarte greu să te minți, chiar dacă ești extrem de convingător – undeva în interiorul tău vei ști întotdeauna că trăiești în minciună, iar acest lucru nu are cum să-ți aducă fericire.
Încearcă să fii cât mai autentic posibil – s-ar putea să fii foarte plăcut surprins de lucrurile pe care le vei descoperi despre tine.
9. Iei lucrurile prea personal
În majoritatea cazurilor în care crezi că alții vorbesc sau râd despre tine, nu poți fi mai departe de adevăr. Tu ești important pentru tine și din acest motiv tinzi să crezi că totul este despre tine, dar cei din jur au cel mai probabil preocupări mult mai importante decât persoana ta.
Dacă reușești să vezi partea bună de aici – ești cu un pas mai aproape de fericire. Lasă dramele celor din jur la o parte și vezi-ți de viața ta.
10. Nu renunți la supărări
Dacă încă mai ai fantezii de răzbunare pe fostul partener de acum 5 ani sau pe un coleg obraznic din școala generală, ar cam fi timpul să renunți la ele și să cauți metode de a-ți face prezentul mai bun.
Doar ție îți faci rău având aceste gânduri. Cei care fac obiectul supărării tale nu sunt afectați cu nimic și probabil au uitat demult acele episoade din cauza cărora tu încă suferi… degeaba.
11. Acționezi cu egoism
Încerci să pui monopol pe timp, pe oameni, pe bani, pe situații, pe resurse – doar pentru beneficiul propriu sau pentru a te apăra de niște amenințări care sunt doar în capul tău. Dacă te oprești puțin din acest comportament egoist și încerci să mai și dai ceva de la tine în loc să iei de la alții tot timpul, s-ar putea să descoperi că atenția, dedicarea și generozitatea îți pot aduce mai multă fericire decât egoismul.
Făcând ceva pentru cineva fără să aștepți ceva în schimb este o modalitate foarte bună de a dobândi o nouă perspectivă asupra vieții.
12. Nu ai grijă de tine
Indiferent de cum te simți acum, oricât de inutile ți se par anumite activități și oricât disconfort ți-ar crea, începe cu ceva, cu un lucru mic. Fă o baie lungă, ieși la o plimbare în natură, gătește-ți ceva sănătos, schimbă-ți culoarea părului – orice.
În timp, vei observa că aceste mici schimbări se adună și fac o diferență mare în viața ta.
13. Te străduiești prea mult să-i mulțumești pe ceilalți
Pierzi foarte multe oportunități de a fi pur și simplu fericit atunci când îți consumi toată energia pentru a-i mulțumi pe alții.
De obicei, încercăm să-i mulțumim pe cei care ne-ar face viața mizerabilă dacă nu i-am mulțumi, observă cu atenție care sunt acei oameni din viața și gândește-te dacă ar fi cazul să te desprinzi de ei ca să te poți ocupa de propria mulțumire.
14. Crezi că ți se cuvin lucruri și oportunități
Încetează să mai crezi că lumea îți datorează ceva. Nimeni nu îți este dator cu nimic, la fel cum nici tu nu ești dator nimănui.
Fiecare trebuie să muncească pentru ceea ce își dorește, așa că poate ar fi cazul să depui și tu eforturi să obții ce îți dorești, în loc să te plângi că nu ți se dă.
15. Ești invidios
Nu vei ști niciodată cât au muncit alții cu adevărat pentru ceea ce au și nici nu vei obține nimic otrăvindu-te cu invidie.
Nu-ți mai irosi viața gândindu-te la ce au alții și tu nu ai. Preia controlul asupra vieții tale și începe să schimbi lucrurile care nu îți convin.
16. Tânjești după atenție
Nu te mai da în spectacol încercând să atragi atenția asupra ta. Tuturor le place să fie în centrul atenției din când în când, dar dacă exagerezi, efectul va fi exact invers. S-ar putea să pari interesant pentru o perioadă, dar în timp, oamenii te vor vedea plictisitor și disperat după atenție.
Modestia și bunul simț încă nu au rănit pe nimeni – niciodată, în niciun fel. Încearcă-le și tu și ai putea fi surprins cât de bine te poți simți departe de centrul atenției.
17. Ești mult prea competitiv
Vei pierde multe oportunități de a învăța din propriile greșeli și de a acumula experiențe valoroase dacă întotdeauna vei dori să ieși în față și vei tinde spre „perfecțiune”.
Nu mai încerca să-i întreci pe alții – încearcă să te întreci pe tine cel care ai fost ieri și să devii puțin mai bun în fiecare zi. Doar așa vei reuși, în timp, să devii foarte bun la ceea ce faci.
18. Ești aspru și nemilos cu ceilalți
Oprește-te. Nu prea mai este mult loc de cruzime în lumea asta și nici nu face bine nimănui.
Atunci când observi că ești rău cu ceilalți, oprește-te și analizează ce anume din interiorul tău determină acest comportament. De multe ori, răutatea reflectă o suferință personală – acolo ai de lucru, cu tine însuți, pentru a începe să faci pași mărunți spre vindecare și fericire.
19. Îți place să faci pe victima
Este posibil să găsești alinare atunci când ceilalți te compătimesc pentru greutățile prin care ai trecut, dar cu cât mai repede încetezi să te victimizezi, cu atât mai repede viața ta va începe să se schimbe în bine.
Autovictimizarea îți poate crea rapid o imagine distructivă despre tine – că nu poți mai mult, că nu ai niciun control asupra lucrurilor care ți se întâmplă și asupra vieții tale. Începe să-ți spui mai des că ești o persoană puternică și capabilă – schimbările pozitive nu vor întârzia să apară.
20. Ai așteptări nerealiste de la viață
Crezi că ar trebui să-ți fie ușor să ai o afacere de succes, o căsnicie fericită și o viață minunată în general, pentru că așa pare că este pentru alții? Greșit.
Fii realist în privința a ceea de ce ai cu adevărat nevoie pentru a duce o viață fericită și începe să aduci mici îmbunătățiri în fiecare zi.
21. Îți este prea frică de schimbare
Atunci când vei accepta că dacă îți dorești o viață mai bună va trebui să începi să schimbi unele lucruri în viața ta actuală – vei descoperi o lume cu totul nouă, cu posibilități și oportunități.
Fii deschis în fața schimbărilor, oricât de mici ar fi, pentru a face primii pași spre o viață mai fericită și mai împlinită.