Președintele PMP ne vorbește despre situația actuală a partidului, stadiului construcției noii alianțe de dreapta și perspectivele ei, dar și despre ce înseamnă să fii azi conservator creștin în România.
Presa Locală: Cum a trecut PMP peste șocul ieșirii din Parlament în 2020? A existat o reconstrucție a partidului?
Eugen Tomac: A fost cel mai greu moment prin care a trecut PMP de la crearea sa. Evident că am tras concluzii după alegerile parlamentare din 2020, mi-am asumat politic întreaga situație și am încercat o altă abordare care, din păcate, nu a funcționat. De aceea, am revenit anul trecut în fruntea PMP la solicitarea colegilor.
Presa Locală: Mai există un conflict cu aripa Cristian Diaconescu? De ce ați refuzat fuziunea cu PNL?
Eugen Tomac: Nu există niciun conflict, avem doar câțiva colegi sau foști colegi care nu vor să accepte realitatea că majoritatea este cea care ia deciziile, inclusiv atunci când vorbim de conducerea unui partid. PMP este unit, chiar dacă este atacat de actuala putere prin câțiva foști colegi care hărțuiesc PMP în justiție. Niciun președinte de organizație, subliniez niciunul dintre cei peste 40 de lideri, nu susține și nu acceptă acest comportament antidemocratic.
În ceea ce privește PNL, pot spune un singur lucru: ne-au invitat la un dialog și tot ei l-au întrerupt acum doi ani. De atunci, ne-am construit propriul drum și vom face parte din cea mai serioasă și credibilă soluție pentru România, alături de USR și Forța Dreptei!
Presa Locală: La ultimele alegeri, i-ați descris pe cei din USR ca progresiști. Acum doriți să faceți o alianță de dreapta cu acest partid. Ce s-a schimbat?
Eugen Tomac: USR este un partid politic care s-a validat prin discursul său diferit față de partidele clasice și a dorit să fie reprezentativ pentru toate curentele. După dezbateri interne lungi, și-a definit identitatea ca partid modern de centru-dreapta, iar acest aspect poate fi consultat de oricine pe site-ul USR, unde se găsește o descriere destul de clară a doctrinei partidului. Este un partid care prețuiește libertatea însoțită de responsabilitate, economia de piață, libertatea religioasă, pune accent pe meritocrație și luptă pentru adevăr și dreptate. Într-un cuvânt, este un partid mare care își poate atinge pe deplin potențialul într-o construcție nouă împreună cu PMP și Forța Dreptei, de aceea am răspuns cu multă plăcere invitației de a construi împreună un pol de dreapta.
Presa Locală: Cum vedeți situația actuală a dreptei din România? Avem nevoie de mai mult conservatorism sau liberalism autentic?
Eugen Tomac: Eu cred că cetățenii români, în marea lor majoritate, sunt buni creștini și nu fac din convingerea lor religioasă un titlu de glorie. A fi bun creștin nu înseamnă să ieși la plimbare purtând la vedere un tricou inscripționat cu mesajul „sunt creștin român” sau „sunt fan Brâncoveanu”, mă refer aici la domnitorul martir Constantin Brâncoveanu. Credința nu poate fi redusă la un simplu mesaj politic și cred că orice cetățean român responsabil, care prețuiește învățăturile creștine, le protejează și nu le expune într-un mod de multe ori ridicol în spațiul public. De aceea, cred că fie că suntem conservatori sau liberali de dreapta, cu toții trebuie să prețuim ceea ce România a moștenit, o minunată zestre spirituală.
Presa Locală: Poate fi învins populismul și extremismul, atât în țara noastră, cât și în estul Europei? Cum ne putem lupta cu știrile false, fără a limita libertatea de exprimare?
Eugen Tomac: Populismul face casă bună cu minciuna. Politicienii care nu au ce spune despre realizările lor își construiesc un narativ fals, încercând să înșire valuri de minciuni care se referă la cei care de obicei mișcă lucrurile înainte. Critica în politică este bună, pentru că ne obligă să fim mereu dispuși la compromis și ne stimulează să luăm cele mai bune decizii. Minciuna, în schimb, în politică, nu face decât să adâncească prăpăstiile existente în societate; fapt care, în fond, nu face decât să aducă deservicii. Atunci când cetățenii nu mai cred în nimic, acea societate stagnează și nu mai este de interes pentru nimeni. Asta vor populiștii: să atragă capital politic prin minciună, propagandă agresivă și manipulare.
De aceea, eu cred că în societatea noastră este esențial ca forțele binelui să-și unească eforturile pentru a opri cu fermitate acest delir populist. Doar o dreaptă unită și convingătoare poate aduce la vot milioane de români cinstiți și onești.
Știrile false pot fi combătute inteligent prin noi mecanisme care să sancționeze acest atac barbar la adresa democrației. Există oameni care dezinformează pentru că sunt victime ale unor manipulări. Ei fac asta voluntar, fără să știe că ceea ce distribuie nu este adevărat. Există însă și persoane, entități sau state care creează conținut fals cu bună știință. Această armă a devenit tot mai periculoasă și poate fi oprită doar prin măsuri legale ferme, nu prin comunicate sau abordări neconvingătoare. Deci, încă suntem departe de etapa combaterii eficiente a dezinformărilor, deși avansul tehnologic ar trebui să ne ajute să facem față mult mai ușor acestor mari provocări. Decidenții fie nu pricep, fie nu vor să reglementeze acest fenomen.
Presa Locală: Ce perspective are alianța pe care o construiți pentru 2024 și la ce candidatură v-ați gândit dumneavoastră personal?
Eugen Tomac: Alianța creată în jurul polului de dreapta va oferi cea mai mare surpriză la alegerile de anul viitor. Pentru a ne atinge însă toate obiectivele, va trebui să ne pregătim bine și să le demonstrăm românilor că merită să vină alături de noi, toți cei dezamăgiți de ceea ce lasă în urmă Președintele Iohannis. Eu cred că putem câștiga toate alegerile, inclusiv bătălia pentru prezidențiale, trebuie doar să venim în fața cetățenilor cu cei mai bine pregătiți oameni pentru toate funcțiile eligibile din statul român.