La alegerile locale din 27 septembrie 2020, antreprenorul Liviu Mîndrușca va candida pentru funcția de primar al comunei Pălatca, din partea Partidului Social-Democrat.
I-am adresat câteva întrebări despre problemele existente în comună și proiectele pe care își propune să le dezvolte dacă va fi ales primar.
Presa Locală: Domnule Mîndrușca, ce v-a determinat să candidați la Primăria Pălatca?
Liviu Mîndrușca: Este comuna mea natală și mă doare că sunt atât de multe probleme aici. Eu m-am născut în satul Petea și am terminat școala generală din Pălatca. Mi-am continuat studiile la Cluj, mi-am întemeiat o familie și o afacere, iar cu 10 ani în urmă am hotărât să mă întorc acasă, în Pălatca.
Am construit o casă aici și am făcut o gospodărie. Am discutat mereu cu oamenii, le-am aflat nevoile, problemele, greutățile, dorințele. Le-am văzut și eu, trăind aici. Comuna s-a dezvoltat foarte puțin în ultimii 20 de ani, deși au fost foarte multe posibilități de proiecte de dezvoltare și atragere de fonduri.
Drumurile sunt într-o stare foarte proastă, canalizarea acolo unde s-a făcut, este subdimensionată și cu probleme mari, despre introducerea gazului au fost discuții însă nu s-a realizat nimic, terenurile neintabulate reprezintă o îngrijorare importantă, practic nu există turism în zonă, tinerii pleacă, ar fi multe de spus.
Presa Locală: Care sunt planurile dumneavoastră pentru soluționarea acestor probleme?
Liviu Mîndrușca: Printre cele mai importante proiecte de care vreau să mă ocup, pot enumera modernizarea drumurilor în toate satele aparținătoare, intabularea gratuită a terenurilor extravilane, introducerea canalizării în satele Sava, Mureșenii de Câmpie și Băgaciu, asfaltarea drumului județean Sava-Bărăi, realizarea proiectului de aducere a gazului metan în comună, pietruirea drumurilor agricole din toate satele comunei, construirea de trotuare pentru a ne putea deplasa în siguranță pe jos, sunt foarte multe probleme în prezent.
Presa Locală: Există surse de finanțare pentru toate aceste proiecte?
Liviu Mîndrușca: Surse de finanțare există pentru aproape orice, atunci când există dorință de muncă și se urmărește interesul oamenilor. Acesta este un alt aspect foarte dureros pentru mine – sunt fonduri europene pentru fiecare dintre aceste probleme, dar nu s-a făcut niciun demers pentru atragerea lor, să se realizeze proiecte pentru populație, să vină în sprijinul localnicilor, să ajute tinerii fermieri, s-au folosit extrem de puține fonduri.
Vreau să construiesc o echipă care să se ocupe de proiecte pentru atragerea fondurilor europene. Bugetul local e foarte mic, numai prin accesarea de fonduri vom reuși să ajungem la un nivel cu adevărat ridicat de viață aici. Trebuiesc accesate cât de multe și pe toate domeniile. Eu aș vrea să facem proiecte, proiecte și proiecte. Altfel nu avem din ce încuraja dezvoltarea. Inclusiv cetățenii ar trebui să aibă acces la fondurile europene. Ar trebui tinerii să iasă în față, să-și poată înființa afaceri, să poată avea un trai frumos aici, acasă. Comuna o putem promova doar prin oameni.
Presa Locală: Care este nivelul de dezvoltare actual al comunei Pălatca și cum îi vedeți dumneavoastră potențialul de dezvoltare în viitor?
Liviu Mîndrușca: S-au făcut extrem de puține demersuri pentru dezvoltarea comunei în ultimii ani. Comuna fiind mică, există un risc foarte mare să dispară de tot dacă nu se vor lua niște măsuri pentru repopulare, pentru dezvoltare. Este comuna cea mai mică din județ, suntem în jur de 1100 de oameni, putem fi nevoiți să plecăm și noi, cei care am mai rămas, dacă nu avem posibilitatea să ne asigurăm un trai decent aici.
De aceea, pe lângă problemele de infrastructură, care sunt foarte urgente și trebuie să se rezolve neapărat pentru a elimina această barieră din dezvoltarea comunei, am în plan mai multe proiecte socio-culturale, de conservare a tradițiilor și de promovare turistică a zonei noastre.
Atunci când sunt condiții prielnice de dezvoltare, create de administrație, oamenii cresc, se dezvoltă împreună cu localitatea, pentru că oamenii sunt harnici la noi. Dacă ar fi existat și până acum drumuri bune, dacă se puteau intabula terenurile, se puteau atrage investiții, dacă se accesau fonduri europene… sunt multe de spus. Eu mi-am propus să rezolv toate aceste probleme și să elimin aceste bariere din calea bunăstării oamenilor.
Presa Locală: Ce soluții vedeți pentru a combate riscul depopulării și a transforma comuna într-un loc atractiv pentru tineri?
Liviu Mîndrușca: Eu nu pot accepta ca familiile tinere să plece din localitate pentru că nu sunt condiții bune în care să-și crească copiii. Este extrem de important să avem grijă de generațiile următoare și să le creăm toate condițiile pentru a porni cu dreptul în viață, aici la noi, acasă.
Mi-am propus, de exemplu, ca în mandatul de primar să construiesc locuri de joacă pentru copii în toate satele din comuna noastră. Și locurile de joacă sunt un început, dar mă interesează foarte mult și condițiile de învățământ, calitatea educației. Doar o comunitate bine educată poate evolua, se poate dezvolta, poate crește, nu poți altfel.
Tinerii trebuie sprijiniți, ajutați, sunt foarte multe oportunități de dezvoltare. Prin fonduri guvernamentale și europene își pot construi afaceri profitabile care să le asigure un trai foarte bun și să contribuie la bunăstarea comunității, ca întreg. Este de datoria administrației locale să susțină generația tânără în demersurile lor pentru un trai mai bun.
Presa Locală: Credeți că doar implicându-vă în politică puteți contribui la rezolvarea problemelor pe care le au oamenii din comună?
Liviu Mîndrușca: Pe mine nu m-a interesat niciodată politica, nici acum nu mă interesează. Vreau să pun lucrurile în ordine în următorii patru ani, iar apoi să le preia un tânăr și să le ducă mai departe ca să se poată dezvolta satele, altfel, tot ce e frumos și poate fi crescut și dat mai departe, tot ce a fost construit și adunat cu greu de generații întregi, va pieri.
Îmi doresc pentru Pălatca să fie un loc în care să putem duce împreună un trai decent și să fie un loc frumos, pentru că ce-i place ochiului, îi place și inimii, iar un loc cu cât este mai aranjat, mai curat, mai îngrijit, cu atât mai mult și oamenii vor să-l păstreze, să-l îngrijească și să se bucure de el. Rădăcinile mele sunt aici și vreau ca localitatea mea să fie un loc pe care să-l putem numi „acasă” cu tot dragul, cu toată simțirea.
Material electoral realizat de Napobit SRL, la comanda Partidului Social Democrat Cluj, cod mandatar financiar: 21200019