Iti doresti sa nu mai fi nevoit ca in fiecare zi sa pierzi timp pe drumuri, stand in trafic dimineata catre birou si vice versa? Din ce in ce mai multe persoane, din diverse industrii, se orienteaza catre lucrul din propriul camin, datorita avantajelor pe care acest mod de lucru le ofera. Cu toate acestea, pentru ca productivitatea sa fie crescuta, este nevoie sa faci cateva amenajari ale spatiului de lucru, astfel incat acesta sa iti ofere conditii optime in care sa iti desfasori activitatea, sporind nu doar cantitatea, ci si calitatea muncii pe care o faci.
Mediul de lucru – detaliile conteaza
Cand alegi sa lucrezi de acasa este important sa ai o rezerva financiara, deoarece in functie de tipul statutului pe care il ai, venitul lunar (periodic), poate fluctua. Astfel, fa o evaluare care sa prevada toate variabilele care iti influenteaza valoarea contului bancar.
Indiferent ca esti freelancer sau ca job-ul tau constant este de tipul „remote”, este necesar sa tii cont de aceste aspecte:
- Creeaza-ti o rutina care sa te ajute, sa te motiveze sa obtii rezultate intr-un timp cat mai scurt. Incearca sa ai un program stabil, fara a omite pauzele pe care trebuie sa le iei periodic, astfel incat fizicul si psihicul tau sa se relaxez, pentru a putea relua lucrul cu mai multa creativitate si energie.
- Lumina si ambientul sunt factori care influenteaza foarte mult puterea de concentrare, in mod special cand trebuie sa stai o perioada indelungata de timp in fata monitorului. Descopera ce temperatura a acesteia este mai potrivita pentru ochii tai, achizitionand becuri sau neoane potrivite, cu lumina calda sau rece, care sa nu iti suprasolicite vederea.
- Testeaza si descopera care este cea mai buna modalitate pe care sa o adopti pentru a lucra. Anumite persoane prefera sa stea cat mai confortabil, rezolvandu-si indatoririle din pat sau de pe canapea, in timp ce altele se concentreaza cel mai bine cand stau pe scaun (fotoliu), avand laptop-ul pe masa.
- Nu ezita sa mergi in locuri publice pentru a lucra, in mod special daca specializarea pe care o ai presupune lucrul pe laptop / tableta. Iesirea ocazionala in oras, pentru a lucra, te va ajuta sa diversifici continutul muncii pe care o faci, DOAR DACA te lasi inspirat de mediul care te inconjoara, fiind dispus sa iesi din „zona de confort”, pentru a nu-ti crea un tipar. Cu toate acestea, ca freelancer trebuie sa ai un element care sa te reprezinte, o „semnatura” personala.
Remote job Vs. Freelancer
Cele doua concepte se aseamana, ambele implicand lucrul de acasa. Cu toate acestea, ele nu sunt identice, din punct de vedere al statutului pe care il ai (in campul muncii). Un remote job implica un contract de angajare sau colaborare (pe o perioada determinata/nedeterminata de timp), freelancing-ul presupunand faptul ca esti propriul tau sef, utilizandu-ti aptitudinile si cunostintele (de specialist) pentru a lucra liber de un contract (permanent) de munca, axandu-te pe consultanta si pe project base jobs.
Gaseste-ti job-ul ideal, construindu-ti in timp o cariera, bucurandu-te de succesul care iti va rasplati munca, rabdarea si investitiile. Ai grija de tine insuti, menajandu-ti sanatatea, incercand sa gasesti cele mai bune modalitati prin care sa te dezvolti, prin care sa obtii rezultatele dorite. Fiecare problema are o solutie, este foarte important sa o gasesti pe cea mai potrivita tie, invatand din toate experientele pe care le ai.