Viena este o destinație turistică foarte populară – toată lumea a auzit de celebrele palate Schönbrunn și Belvedere sau catedrala Sfântul Ștefan – simbolul orașului. Cu siguranță, acestea sunt niște obiective de neratat, prin încărcătura istorică și culturală pe care o poartă și prin frumusețea lor care încântă ochii și inimile vizitatorilor.
Însă, dacă îți dorești o experiență diferită de ceea ce fac toți turiștii atunci când vizitează Viena, dacă vrei să descoperi mai mult decât îți recomandă orice pliant turistic, o excursie în împrejurimile orașului este modalitatea perfectă de a face acest lucru.
Îți prezentăm astăzi trei locuri minunate în care nu ajunge orice oaspete al capitaliei austriece, o excursie prin pădurile care înconjonjoară orașul, cu obiective foarte interesante, un ghid care îți povestește tot ce trebuie să știi despre ele și ceva în plus, cu un autocar modern, curat și confortabil.
Iată care sunt cele trei obiective turistice din jurul Vienei despre care îți vom povesti în continuare:
- Fostul castel de vânătoare din Mayerling, transformat în Mănăstire în urma unui eveniment nefericit
- Mănăstirea Heiligenkreuz – un monument impresionant în mijlocul naturii, îngrijit de cei mai simpatici călugări
- O plimbare cu barca pe cel mai mare lac subteran din Europa – Seegrotte Hinterbrühl
Toate biletele de intrare la obiective sunt incluse în excursie – nu va trebui să plătești nimic în plus!
Așadar, să le luăm pe rând:
1. Mănăstirea și capela memorială Mayerling

După plecarea din Viena, traversarea orașului roman Baden, celebru pentru băile sale termale și trecerea prin valea Helenental cu fostele domenii de vânătoare regale, ajungem în Mayerling, unde este prima oprire a excursiei.
Locul are o încărcătură istorică, culturală, religioasă și emoțională deosebită, fiind marcat de evenimente semnificative din viața familiei din fruntea imperiului Austro-Ungar.

Aici și-a găsit tragicul sfârșit Rudolf, prințul moștenitor al coroanei, împreună cu iubita sa Maria Vetsera, în urma unei povești de dragoste ilicite și arzătoare care rămâne învăluită în mister până în ziua de astăzi și care i-a mistuit pe cei doi îndrăgostiți.
Deși în scrisoarea de adio, tânăra de doar 17 ani și-a exprimat dorința de a fi îngropată alături de iubitul său, acest lucru nu s-a întâmplat, ea găsindu-și liniștea doar mult mai târziu, după ce a fost exhumată de câteva ori, iar unul dintre sicriele în care a fost îngropată este expus în prezent la Mayerling.
După tragicul eveniment, împăratul Franz Joseph a poruncit construirea unei capele pe locul dormitotului în care fiul lui și amanta acestuia au plecat din această lume, iar în prezent fostul castel de vânătoare este o mănăstire.
Povestea acestui loc este foarte interesantă, iar o vizită aici este o veritabilă lecție de istorie prin informațiile puse la dispoziție în interior și prin povestirile ghidului.
2. Mănăstirea Heiligenkreuz

Mănăstirea cisterciană (care aparține unei congregații benedictine) este a doua cea mai veche de acest fel din lume, lăcașul de cult fiind stabilit încă în anul 1133.
Împrejurimile pitorești, arhitectura impresionantă și atitudinea prietenoasă a călugărilor fac acest loc foarte atractiv pentru vizitatori.

Încă din curtea interioară a clădirii, costrucția frumoasă încântă vizitatorii și îi invită înăuntru.
Însă, fiind un așezământ religios care este locuit și în prezent de călugări și adăpostește o academie teologică, acesta poate fi vizitat doar ca parte a unui tur ghidat – fie în cadrul unei excursii organizate ca cea despre care vorbim aici, fie independent, sub îndrumarea unui călugăr. Vizitatorilor nu le este permis să viziteze mănăstirea individual.
În interior, arcadele impunătoare și monumentele cu o mare valoare culturală și artistică, completează farmecul și măreția locului, iar poveștile ghidului trimit vizitatorii în vremuri de demult.

Funcționând neîntrerupt de aproape 900 de ani, mănăstirea reflectă tradițiile vechi prin frumusețea ei.
3. Lacul subteran Seegrotte din Hinterbrühl
A treia și ultima oprire a acestei excursii este cel mai mare lac subteran din Europa, aflat într-o fostă mină de gips care a fost inundată în urma unei explozii în anul 1912, creând cel mai mare lac subteran din Europa, cu o suprafață totală de 6.200 de metri pătrați.

Și aici, vizitarea este permisă doar ca parte a unui tur ghidat, iar până să ajungi la lac, ghidul îți povestește istoria tumultoasă a locurilor, prezentându-ți exponatele amplasate din loc în loc pentru a ilustra istoria minei.

În timpul celui de-al doilea război mondial, aici s-au construit chiar și avioane pentru armata germană. În drum spre lac este și platoul de filmare a scenei închisorii din filmul „Cei trei mușchetari”.

După traversarea tunelului de la intrare, vizionarea exponatelor și coborârea treptelor către lac, vizitatorii sunt invitați la bordul unei bărci împreună cu un ghid prietenos și amuzant, pentru excursia pe lac, care este de-a dreptul încântătoare.

În interiorul grotei este destul de răcoare, așa că în sezonul cald este recomandat să ai la tine o bluză mai groasă pentru a te simți confortabil în timpul vizitării. De asemenea, este bine să te încalți cu pantofi comozi și să reții că traseul poate fi dificil pentru persoanele cu mobilitate redusă.
După încheierea excursiei, urmează drumul de întoarcere spre centrul Vienei cu același autocar modern și confortabil. Noi am fost în această excursie și ne-a plăcut, vă recomandăm să o încercați și voi atunci când vizitați Viena.
Aceeași companie oferă și multe alte excursii în Viena, în împrejurimi sau chiar în țările vecine. Descoperă-le pe toate pe site-ul Vienna Sightseeing.