Ai fost vreodată în situația în care simți că emoțiile sunt mai puternice decât tine și nu știi cum să procedezi ca să-ți fie mai ușor? Fie că ai avut mai multe zile stresante la muncă sau treci printr-o perioadă dificilă în relația cu partenerul tău, emoțiile sunt o parte a personalității tale și nu pot fi eliminate, însă pot fi gestionate și educate. Sociobiologii spun că emoțiile ne călăuzesc în gestionarea situațiilor dificile și a îndatoririlor mult prea importante spre a fi lăsate doar în seama intelectului – primejdia, o pierdere dureroasă, perseverență în atingerea unui obiectiv în ciuda frustrărilor, legătură cu partenerul de viață, dezvoltarea unor relații sociale autentice, stabile și sănătoase. Astfel, dezvolți o inteligență emoțională care te va ajuta să-ți controlezi emoțiile și să te cunoști mai bine.
Află ce este inteligența emoțională, cum te influențează și cum o poți îmbunătăți:
Ce este inteligența emoțională?
Inteligența emoțională este capacitatea fiecărei persoane de a-și gestiona și controla emoțiile. Aceasta poate fi educată și dezvoltată în timp, astfel încât să fii responsabil de emoțiile tale, de greșelile pe care le faci și să le accepți.
Cum te influențează inteligența emoțională?
Abilitatea de a controla propriile emoții este uneori mai importantă decât coeficientul IQ, întrucât te poate influența în relațiile pe care le construiești cu cei din jur. Dacă te cunoști și îți știi reacțiile emoționale la diferite situații, poți preveni eventuale greșeli sau te asiguri că ești înțeles corect de cei din jur. Oamenii cu o inteligență emoțională înaltă sunt flexibili, știu să-și definească emoțiile, să identifice cauzele declanșării unor emoții și eventuale soluții.
Spre exemplu, atunci când transmiți un mesaj cu ton ridicat, apăsat și nervos șefului tău, trebuie să-ți asumi că aceste emoții sunt o parte componentă a informațiilor pe care le-ai transmis. Același mesaj însă, transmis cu pace și cu un zâmbet pe față, va fi perceput diferit. Prin urmare, inteligența emoțională este despre modul cum reușești să-ți stăpânești emoțiile negative, astfel încât să nu distorsionezi un mesaj.
Inteligența emoțională contribuie și la menținerea sănătății fizice: incapacitatea de a gestiona stresul duce la creșteri ale tensiunii arteriale, scăderea imunității, creșterea riscului de atacuri de cord și accident vascular cerebral și accelerează procesul de îmbătrânire. Emoțiile necontrolate și stresul pot duce și la stări de anxietate, atacuri de panică și depresie, agravate de retragere socială sau lipsa de conexiune cu cei din jur.
Inteligența emoțională este definită de 4 elemente:
– Conștientizare de sine – capacitatea de a-ți recunoaște propriile emoții și modul în care acestea îți influențează gândurile și modul de a reacționa la diferite circumstanțe;
– Conștientizare socială – capacitatea de a înțelege și simți emoțiile, gândurile, motivațiile persoanelor, poți înțelege și recunoaște dinamica puterii într-un grup;
– Gestionarea relațiilor – capacitatea de a deschide și menține relații sănătos, de a-i inspira și influența pe ceilalți, de a lucra bine în echipă și de gestiona sănătos conflictele;
– Motivație – capacitatea de a rămâne concentrați și dedicați propriilor obiective.
Inteligența emoțională ne ajută să ne dezvoltăm atât la nivel personal, cât și în relație cu ceilalți.
Cum poți îmbunătăți inteligența emoțională?
-
- Dezvoltă un „vocabular emoțional” – asigură-te că știi să-ți formulezi exact emoțiile pe care le simți și poți exprima ce simți. Adică, nu încurci „anxietatea” cu „dezamăgirea” sau „entuziasmul” cu „empatia”. Este important să știi să numești emoția pe care o simți și să o conștientizezi.
- Observă cum reacționezi – observația este un exercițiu extrem de util pentru a urmări modul în care reacționezi în diferite situații.
- Caută soluții în interiorul tău – cele mai bune soluții se ascund în interiorul tău și este important să-ți oferi timp să-ți înțelegi și îngrijești nevoile. Specialistul Cătălin Durlă, psihoterapeut Clinica Aproape, consideră cu certitudine că soluțiile sunt în interior și principalul factor care determină schimbările sunt în fiecare persoană.
- Asumă-ți responsabilitatea pentru propriile greșeli – oamenii inteligenți emoțional recunosc propriile greșeli și le țin minte, pentru a le evita pe viitor. A greși e firesc și este important să nu te evaluezi doar prin prisma greșelilor, ci să vezi lecțiile învățate, ce ai făcut bine și să nu mai repeți aceleași erori.
Pentru dezvoltarea capacității de a controla emoțiile, poți încerca ședințele terapie individuală la Clinicaaproape.ro, unde vei afla gradul tău de inteligență emoțională și vei învăța să o cultivi zi de zi în comportamentul tău.
Așadar, inteligența emoțională te ajută să creezi relații sănătoase cu cei din jur, să conștientizezi propriile acțiuni și impactul acestor, conectându-te cu interiorul tău. În plus, așa cum este important nivelul IQ-ului, la fel de valoros este și nivelul inteligenței emoționale.