Reprezentanta USR PLUS în Consiliul Local Cluj-Napoca a criticat modul în care s-a stabilit ordinea de zi a ultimei ședințe pe care a avut-o instituția care conduce municipiul, deoarece au fost stabilite nu mai puțin de 273 de puncte în program, unele dintre ele având documentații consistente. Consilierii au fost anunțați târziu și nu au avut cum să studieze hotărârile pe care urmau să le voteze, iar în timpul ședinței dezbaterile erau imposibile, deoarece timpul fizic efectiv nu permitea acest lucru. Votul pe bandă rulantă creează suspiciunea unor aranjamente de culise.
„Suntem într-o scurtă pauză de 5 minute a ședinței maraton de Consiliu Local – avem nici mai mult, nici mai puțin de 273 de puncte pe ordinea de zi.
In această ședință votăm alocarea de fonduri nerambursabile pentru ONG-uri și cluburi sportive și închirierea de spații din patrimoniul Primăriei diverselor fundații, asociații sau persoane.
Deși vorbim de 273 de hotărâri de consiliu local, tema aproape unică a acestei ședințe este gestionarea acestor fonduri și spații și modul în care ele servesc sau nu interesului public.
Întreg procesul prin care ajungem să alocăm bani publici și spații din patrimoniu unor ONG-uri, asociații și fundații este însă unul profund deficitar – pornind de la lipsa unor obiective de interes public clar asumate pentru cheltuirea acestor fonduri, la intervalul de timp extrem de scurt dedicat analizei și evaluării proiectelor depuse, la regulamentele în baza cărora acordăm fondurile, până la instrumentele prin care măsurăm impactul acestora în comunitate.
Cât de legitim, relevant și fundamentat este acest proces în condițiile în care suntem constrânși la a vota la foc continuu 273 de puncte fără posibilitatea de a avea o dezbatere reală în marginea acestor alocări?
Rezultatul este că ajungem să cheltuim mulți bani, netransparent, posibil inechitabil, iar pe alocuri poate chiar inutil.
Susținerea ONG-urilor, a cluburilor sportive, a artiștilor, fundațiilor și asociațiilor prin alocări directe de fonduri nerambursabile este un exemplu de bună practică în administrația locală.
Carențele semnalate în procedura de alocare a banilor aruncă însă o umbră serioasă asupra echității acestui proces.
Noi, consilierii USR PLUS am propus ca în parteneriat cu direcțiile Primăriei și societatea civilă să regândim viziunea din spatele cheltuirii acestor bani și să optimizăm regulamentul de alocare a fondurilor nerambursabile, iar pentru aceasta am solicitat sprijinul nemijlocit al administrației locale.”, spune consiliera.