Serotonina, cunoscută și sub denumirea de hormonul fericirii, este responsabilă pentru foarte multe stări pe care le resimte o femeie în cursului unei zile normale. Având rol de mediator, ea asigură comunicarea între celulele neuronale și transmiterea impulsurilor nervoase către organism. Este produsă, în mare parte, în tractul gastrointestinal, dar și în glanda pineală (în creier).
Legătura dintre pantofi și serotonină
Pe cât de ciudat sună, încălțările, asemenea ciocolatei, au puterea de a crește nivelul producției de serotonină, dar într-un mod diferit. Acest lucru se datorează, în general, faptului că pantofii (mai ales cei cu toc) pot face orice picior să arate incredibil. Nu trebuie să fii fotomodel pentru a arăta incredibil cu o pereche de stiletto. Dacă, în cazul hainelor, îți faci griji și ai complexe pentru că deții un bust prea mic, șolduri proeminente sau orice altceva… mai ales atunci când privești o rochie superbă pe un model, în cazul încălțămintei, orice teamă dispare. Iar când teama și rușinea sunt îndepărtate, fericirea își face loc.
Pantofii, serotonina și autosugestia
În general, creierul nu este capabil mereu să facă diferența dintre realitate și ficțiune. Din acest motiv atunci, când vede cuvântul „reduceri” pe un site de pantofi, precum www.reverse.ro, deja își poate imagina bucuria pe care ar putea-o trăi atunci când ar purta oricare din minunatele perechi.
Mintea proiectează imagini cu o postură impecabilă și o atitudine pe măsură. Nimic nu se compară cu o pereche nouă de pantofi. Mirosul, textura, culoarea, forma… toate combinate, au forța de a realiza o schimbare biochimică la nivel cerebral.
Pantofii, tratament pentru anxietate
Majoritatea femeilor iubesc orice este nou. Cu atât mai mult, femeile care sunt hipersensibile ori care se luptă cu anxietatea socială. Atunci când presiunea exterioară este foarte puternică, o sesiune de shopping pentru pantofi poate fi ca o gură de aer curat la momentul potrivit. Acest lucru se explică, în general, prin faptul că persoanele extrem de sensibile la tot ce se întâmplă în jurul lor doresc să aibă lucruri de calitate și, mai mult decât atât, au nevoie de stimuli pozitivi.
Totuși, de ce pantofii și nu orice fel de lucru nou?
Simplu. În tălpi există centri nervoși corespondenți întregului corp. Cu alte cuvinte, în momentul în care o femeie își cumpără o pereche nouă de pantofi și o probează, activează, prin textura lor, foarte mulți centri nervoși simultan.
Dacă alege încălțări din piele naturală sau din materiale fine, cu atât mai mult își simte picioarele relaxate. Și cum o ședință la spa, o sesiune de reflexoterapie sau un masaj pot stimula producția de serotonină, la fel se întâmplă și în momentul în care piciorul pătrunde, cu gentilețe, într-un pantof nou, plăcut și potrivit.
În egală măsură, atunci când încălțămintea veche ajunge să creeze disconfort de orice fel, organismul primește semnale corespunzătoare, iar secreția acestui hormon este inhibată. Durerea, neliniștea și anxietatea pot fi adesea cauzate de niște picioare obosite sau de purtarea pantofilor nepotriviți.
Din acest motiv, este esențial să ții mereu cont de ceea ce porți. Se recomandă mai puțini pantofi, dar de calitate, decât mai mulți și din materiale sintetice, care îți fac picioarele nefericite. Căci, asemenea mitului răcelii, care pornește de la tălpi, la fel este și în cazul fericirii: pornește din picioare!