Uniforma preoteasca, precum cea militara sau scolara constituie un simbol pe care il poarta misiunea bisericeasca atunci cand se predica cuvantul sfant, atat la slujba, cat si in legaturile sociale. In situatiile in care cuvantul devine neputincios, uniforma completeaza prin aducerea aminte ca forta liturgica este slujita de acel cleric.
Istoria straielor bisericesti are radacini ce ajung tocmai pana in vremurile Imperiului Bizantin. Vestimentatia pe care trebuie sa o prezinte slujitorul altarului, indiferent ca e diacon, preot de mir, simplu monah sau un ierarh al Bisericii Ortodoxe Romane este una complexa si plina de semnificatii. Modul in care se imbraca un preot de fiecare data cand slujeste, dar si in restul timpului este supus unor rigori precise si a unor reguli stricte. In selectarea vesmintelor se vorbeste despre anumite principii dictate de sobrietate si decenta.
Pentru intelegerea traditiei ortodoxe, este important de stiut toate detaliile si semnifiactiile ce se ascund in spatele unei haine clericale.
Rolul vesmintelor pe care le imbraca slujitorii in sfintele altare
Straiele liturgice sunt elemente speciale de vestimentatie pe care le poarta slujitorii altarelor in cadrul unui cult divin public. In ceea ce priveste slujbele divine, exista:
- trei vesminte diacon – stihar, orar si manecute;
- cinci vesminte pentru preot – stihar, epitrahil, brau, manecute si felon;
- sapte vesminte pentru arhiereu – stihar, epitrahil, brau, manecute, omofor, sacos si mantie, alaturi de o serie de insigne, precum bedernita, crucea, mitra sau carja.
Stiharul reprezinta un vesmant lung, cu manecile largi, care acopera intregul corp. Simbolistica lui difera in functie de purtator. Spre exemplu, la diaconi simbolizeaza stralucirea si curatenia spirituala a ingerilor, in timp ce la preoti tinde sa sugereze stralucirea divina si viata vrednica de admiratie pe care o va implini cel care il poarta. La arhierei, semnifica luminarea si curatia Mantuitorului si a ingerilor sai.
Orarul prezinta forma unei fasii mai inguste, din material de stofa, vesmant specific trepteidiaconesti. Simbolizeaza firea cea nevazuta a ingerilor. Manecutele erau purtate, initial, doar de arhiereu, insa ulterior s-a realizat un proces de generalizare, folosindu-se si in categoria de vesminte diaconesti si preotesti.
Epitrahul este un orar diaconesc, doar ca vine trecut in jurul gatului, cu capetele in jos si ambele laturi apropiate si simbolizeaza puterea harului de sus care se pogoara asupra slujitorului. Braul aminteste de stergarul lui Hristos folosit in seara Cinei cele de Taina.
Omoforul mare, purtat la fel in jurul gatului, poate fi imbracat doar la inceputul Sfintei Liturghii, pana la Apostol, moment in care este inlocuit cu omoforul mic pentru restul slujbei. Simbolizeaza „oaia ratacita” pe care a cautat-o si a adus-o pe umerii sai, sugerand firea umana indumnezeita.
Sacosul este un vesmant care prezinta mai multe similaritati cu stiharul, insa este mai scurt, inclusiv si la maneci. Semnificatiile sale fac trimitere catre cainta si smerenie.
Felonul este haina de culoare rosie cu care a fost acoperit Mantuitorul, sub forma de batjocura, in timpul patimilor. Mantia, de asemenea este un vesmant lung, precum o pelerina, prezentand pe laturi mai multi plii. Simbolizeaza darul de sus, iar pliurile care il completeaza fac trimitere la invataturile felurite, care izvorasc necontenit, din cele doua Legi, cea veche si cea noua.
Splendoarea vesmintelor duce la convertirea multor necredinciosi
Prin culoarea, forma si calitatea materialului din care au fost confectionate, cele mai multe dintre vesmintele liturgice au produs o puternica impresie asupra credinciosilor. Nu este de omis faptul ca splendoarea vesmintelor a determinat convertirea multor credinciosi din cele mai vechi timpuri.
Orice obiect din Sfanta Biserica, necesar savarsirii cultului trebuie sa fie de calitate foarte buna. Confectionarea si achizitionarea unor astfel de lucruri reprezinta o jertfa, ele trebuie sa fie deosebite prin frumusetea si calitatea pe care o infatiseaza, insa nu trebuie sa constituie si un element de mandrie si opulenta.
Folosirea vesmintelor in cultul ortodox ofera fast slujbelor si creeaza o atmosfera duhovniceasca, propice dialogului cu divinitatea. Credinciosii le saruta si le cinstesc plini de evlavie, avand cunostinta ca ele au rolul de a participa la cele mai inalte momente de sfintire si ca sunt purtatoare, dar si impartasitoare de har. Cei care sunt interesati de achizitia vesmintelor bisericesti pot verifica intreaga gama de produse oferita de reprezentantii Crilovic. Acestea se remarca prin respectarea unor inalte standarde de calitate si rezistenta datorita tehnicii deosebite de realizare.