Frica este un sentiment pe care omul îl încearcă încă din primele momente ale vieții. Fricile mai mari sau mai mici sunt lucruri normale, iar depășirea lor aduce un sentiment de eliberare și de putere. Uneori, fricile sunt mult prea mari și nu pot fi depășite, ba chiar pun stăpânire pe tine.
Este aceasta fobie? Care este diferența între frică și fobie? Nu i se spune unei frici prea ușor fobie? Este doar un pas între cele două?
Ce este fobia?
Fobia este o frică exagerată. Spre exemplu, poate fi fobie dacă îți este frică de șerpi atât de tare încât nu mergi în zone unde știi că poți găsi unul sau nu mergi nici măcar la zoo. Fobia de șerpi, denumită științific Ofidiofobie, nu o să te lase nici măcar sa vezi filmulețe sau poze cu aceste reptile. Reacțiile exagerate, palpitațiile, transpirația și alte manifestări sunt semne clare de fobie. Dacă ai o teamă extremă de ceva, ajutorul unui specialist o să fie bine venit. Mai multe cabinete psihologice în Cluj îți pot oferi sprijin și consiliere, chiar și în alte fobii, cum ar fi: fobia de câini, de insecte, de spații închise, de înălțimi, ș.a.m.d. Toate acestea pot fi tratate și au o rezolvare dacă apelezi la un specialist. Poți găsi ajutor în acest sens la Mazecenter.ro.
De la frică la fobie este un singur pas?
Uneori da, alteori nu – fobia poate rezulta dintr-o experiență înfricoșătoare petrecută în copilărie sau poate fi rezultatul unei experiențe a unei persoane apropiate. Frica de apă adâncă, spre exemplu, poate fi rezultatul unui eveniment tragic: înecul unui prieten, al unei rude, al unui părinte sau al unei cunoștințe. Cu alte cuvinte, nu trebuie să treci printr-o experiență negativă pentru a ajunge de la frică la fobie.
Fica se poate transforma în fobie prin repetiție. Ce înseamnă asta? Îți poate fi frică de ceva și să ajungi să ai fobie doar repetându-ți în minte anumite consecințe. Un exemplu extrem de simplu ar fi fobia de avion (Aerofobia). Îți poate fi frică de avion doar pentru că este o experiență necunoscută, însă poți ajunge la fobie gândindu-te constant la zbor ca fiind ceva ce se încheie tragic. Pentru unele persoane, în acest caz, trecerea de la teamă la fobie reprezintă doar un pas.
Așadar, nu lăsa fricile sau fobiile să-ți controleze viața. Bucură-te fiecare moment și profită de orice experiență. Orice impediment de acest fel poate fi depășit cu ajutorul unor specialiști. Apelează la un cabinet de psihologie și sigur o să reușești să treci peste.