Privind pe fereastra avionului – pe un zbor de cateva ore si o priveliste care te face sa te simti ca un zeu – incepi sa meditezi la intrebari existentiale: Suntem singuri in Univers? Cum a inceput totul? Care este scopul existentei noastre? Stai asa, ce-i cu gaurelele astea mici din ferestrele avionului?
Datorita unor minti curioase, precum cea a lui Robbie Gonzales de pe io9, putem avea raspunsul macar la ultima intrebare. Dupa ce a cautat pe forumuri pe internet, fara sa gaseasca un raspuns multumitor, s-a decis sa gaseasca o copie a unui manual de functionare al unui Boeing 737, pe Wikileaks si apoi sa-l contacteze pe Marlowe Moncur, Director de Tehnologie la GKN Aerospace, lider mondial in proiectarea ferestrelor cabinei de pasageri.
Dupa cum ati ghicit deja, are de-a face reglarea presiunii.
El a constatat ca majoritatea ferestrelor de cabina sunt compuse din panouri exterioare, mediene si interioare – toate confectionate dintr-o rasina sintetica foarte dura. De obicei, panoul din mijloc are aceasta gaura misterioasa.
Numai panourile exterioare si mediene sunt de fapt structurale, cel interior avand rol de siguranta si sustinere pentru celelalte doua straturi. Pootrivit lui Moncur, acest strat interior exista doar pentru a mentine presiunea in cabina, in cazul extrem in care panoul exterior este fracturat.
Deplasandu-se la o altitudine de 10.600 metri, presiunea in cabina este de circa 3 kg pe cm patrat. Aceasta este mult prea mica pentru corpul uman, pentru ca pasagerii sa ramana constienti, de aceea presiunea este mentinuta artificial la circa 7 kg pe cm patrat. Dar, bineinteles, daca se mareste presiunea in interior, structura trebuie suficient de rezistenta pentru a face fata diferentei dintre presiunea exterioara si cea interioara.
Panoul estern este cel mai gros si este si stratul primar care suporta presiunea cabinei. Potrivit lui Gonzales, acea gaura mica are rol de ”supapa”, permitand echilibrarea presiunii dintre aerul din cabina pasagerilor si a aerului dintre panourile exterior si median. Mai simplu spus, garanteaza ca numai panoul cel mai rezistent, cel extern, suporta presiunea, lasand panoul median disponibil in caz de urgenta.
Ei, si acum ca am rezolvat aceasta problema stringenta, sa ne intoarcem la scopul existentei noastre pe Terra si cat de mare este Universul.