Haideti sa exploram impreuna schimbarile incredibile care afecteaza creierul, sau origineaza in creier in perioada sarcinii. Ce provoaca neindemanarea, poftele alimentare si schimbarile de dispozitie?
Te impiedici de orice
Anecdotic, multe femei afirma ca unul dintre cele mai timpurii semne ca ar fi insarcinate, a fost faptul ca au devenit mai neindemanatice. Un studiu raporteaza ca 27% dintre femei au cazut cel putin o data in timpul sarcinii, procent similar prevalentei caderilor la subiectii cu varsta peste 65 de ani.
Daca analizam situatia, aceasta neindemanare este oarecum justificata: in ultimele luni de sarcina, pe masura ce fatul se dezovolta tot mai mult, centrul de gravitatie al unei gravide se schimba treptat acendent. Impulsurile neuronale legate de postura, inclusiv cele vizuale, vestibulare (echilibru si orientare) si somato (atingere), se schimba rapid pe durata sarcinii, iar apoi, dupa nastere, centrul de greutate se schimba din nou. Regiunea din creier responsabila de integrarea acestor informatii, lobul parietal, trebuie sa se adapteze corespunzator, si sa interpreteze corect noile impulsuri – care se schimba in permanenta – inainte de a trimite semnalele adecvate pentru echilibru si coordonare.
Aceasta ar fi explicatia pentru neindemanarea gravidelor in faza finala a sarcinii, dar cum se explica neindemanarea la inceputul acesteia? In primele saptamani de sarcina, nivelul hormonului numit relaxina creste rapid. Asa cum sugereaza si numele, acest hormon relaxeaza articulatiile, muschii si ligamentele corpului, lucru util pentru o mai mare elasticitate a zonei pelviene in timpul nasterii.
Desi nu exista literatura de specialitate privind modul in care aceasta are legatura cu neindemanarea, se considera ca relaxarea incheieturii, a muschilor mainii si degetelor, duce la o priza mai slaba, fapt ce ar explica de ce femeile gravide scapa obiecte din maini mai des. La unele gravide, retentia de apa crescuta provoaca sindromul de tunel carpian in incheietura mainii, fapt ce agraveaza aceste simptome. Nivelul crescut de relaxina explica si refluxul gastroesofagian – muschii esofagului nu mai sunt la fel de tensionati, permitand acidului gastric sa se deplaseze in sus.
”O portie de muraturi cu frisca, va rog”
In general, organismul nostru ne ”spune” de ce are nevoie prin poftele pe care le avem. De exemplu, daca va este pofta de alimente sarate, ar putea fi un semn de deshidratare sau dezechilibru electrolitic. E de alta parte, simtim repulsie la alimente care nu sunt bune pentru noi.
La inceputul sarcinii, multe femei aleg o dieta pe baza de peste, carne si diferite plante, alimente mai predispuse la microorganisme sau gust amar.
Poftele din timpul sarcinii sunt probabil cele mai cunoscute efecte secundare si tinta preferata a glumelor despre sarcina, estimandu-se ca ar afecta cam 60% dintre gravide. Muraturi si sardine, oua ochiuri cu ciocolata, inghetata si gogosi. Tare ciudate sunt schimbarile acestea hormonale!
Poate surprinzator, poftele din timpul sarcinii nu au fost studiate pe larg si nici nu sunt bine intelese. In general, femeile sunt mai susceptibile in a raporta pofte alimentare, comparativ cu barbatii. Femeile raporteaza, de asemenea, ca doresc anumite alimente pe tot durata ciclului menstrual. In esenta, poftele alimentare sunt doar traditii culturale. Cateva prajituri nu acopera o gama larga din aportul de nutrienti necesari organismului pe durata menstruatiei, dar cu siguranta te fac sa te simti mai bine.
Un studiu al Universitatii din Connecticut a raportat ca preferintele alimentare variaza de-a lungul sarcinii. Daca in primul trimestru de sarcina, alimentele amare, au un gust mult mai pronuntat, preferinta pentru alimente sarate si acre creste cu trimestrul doi si trei de sarcina. Nu este foarte clar de ce aceste preferinte se modifica pe parcursul sarcinii. Se crede ca pofta de alimente sarate, chipsuri, de exemplu, poate indica faptul ca organismul are nevoie de mai mult sodiu pentru a compensa volumul mai mare de sange care circula.
Poftele de substante non-alimentare (gips, carton, amidon de rufe, etc) pot fi un semn al unei deficiente nutritionale mai grave (de multe ori fier) si ar trebui aduse la cunostinta unui medic.
Schimbarile de dispozitie
Daca ar fi sa sa extragem esenta acestui articol, ar trebui sa fie acest lucru: sarcina este una dintre cele mai dinamice si turbulente experiente din viata unei femei. Si, cu atat de multe schimbari, care se petrec rapid, cu greu ne putem imagina ca totul este declansat doar de fluctuatiile a catorva hormoni cheie.
In timpul primelor saptamani de sarcina, nivelurile de estrogen si progesteron cresc rapid. Desi secretati in mod normal de ovare, in timpul sarcinii acesti hormoni sunt produsi si in placenta. In a sasea sptamana de sarcina, nivelul de estrogen este de aproximativ trei ori mai mare decat in perioada de varf dintr-un ciclu mentrual tipic.
Efectele puternice ale estrogenului si progesteronului asupra creierului sunt binecunoscute si pot chiar explica diferentele dintre sexe in manifestarile tulburarilor psihice, cum ar fi schizofrenia si depresia. Estrogenul, de exemplu, a fost asociat cu cresterea receptorilor de dopamina si serotonina in zona creierului ce controleaza emotiile, comportamentul si dispozitia. Femeile care utilizeaza diferite optiuni de control al sarcinii, experimenteaza modificari de dispozitie, atribuite concetratiei diferite a fiecarui hormon. In timpul sarcinii, multe femei raporteaza ca nivelul iritabilitatii scade in al doilea trimestru de sarcina, odata ce mecanismele de auto-reglare ale creierului se adapteaza acestor fluctuatii hormonale. Dar, ca majoritatea lucrurilor, aceste schimbari difera de la caz la caz.
In afara de schimbarile hormonale, exista o varietate de alte schimbari ce se produc in timpul sarcinii. Factorii de stres fizic, durere, oboseala si modificarile metabolismului, contribuie la schimbarile de dispozitie, pe care toate femeile le experimenteaza. In sarcina, anxietatea privind sanatatea copilului, teama de travaliu, anticiparea responsabilitatii de a creste un copil, temerea de probleme financiare, toate pot fi coplesitoare. Cercetarile au aratat ca sprijinul afectiv al partenerului, familiei si prietenilor imbunatateste sanatatea fizica si psihica a viitoarei mamici si este asociat cu mai putine complicatii la nastere si depresii post-partum.
Putem spune ca bebelusii isi fac simtita prezenta cu mult inainte de noptile nedormite si schimbatul scutecelor.
Exista in continuare multe lucruri pe care nu le cunoastem despre schimbarile care se produc in corpul (si creierul) unei femei in timpul sarcinii. Indiferent de acestea, nu putem sa nu ne minunam ca toate aceste schimbari duc, in noua luni, la nasterea unei fiinte umane.