Bebeluşii au mai multe oase decât adulţii.
Adevărat. Bebeluşii sunt născuţi cu aproximativ 300 de oase. Adulţii au aproximatuiv 206. Pe măsură ce copiii cresc, unele dintre oasele lor fuzionează. Alte oase ale bebeluşilor sunt făcute în intregime dintr-un ţesut moale, flexibil, numit cartilaj, ce sunt înlocuite treptat de oase puternice pe măsură ce aceştia cresc.
Care este osul gâdilitor ?
Cotul. Chiar dacă este conectat cu osul părţii superioare a mâinii, adică cu humerusul, s-ar putea să nu consideraţi amuzant atunci când vă loviţi în cot. Dacă vă loviţi vreodată în cot, veţi şti că el produce furnicături ciudate sau durere. Dar nu luaţi în seamă numele- osul gâdilitor nu este os deloc. Este vorba de un nerv care străbate humerusul pentru a intra în interiorul cotului.
Când se opresc oasele din creştere?
Pe la 20 de ani. Oasele se opresc din creştere pe la 20 de ani, însă nu încetează să se schimbe. Pe măsură ce îmbătrâniţi, oasele devin mai subţiri, îşi pierd densitatea şi se rup mai uşor. Le puteţi menţine sănătoase dacă consumaţi o mulţime de calciu şi de vitamina D şi dacă faceţi multe exerciţii fizice.
Oasele produc celulele roşii şi albe.
Adevărat. Oasele au diferite funcţii. Oferă corpului structură şi îi permite să se mişte. Ele ne protejează organele- craniul protejează creierul, iar coastele protejează inima, plămânii şi ficatul. De asemenea, oasele produc celule roşii, ce transportă oxigen şi proteine la ţesuturi, şi celule albe, ce luptă împotriva infecţiilor.
Care os se rupe cel mai des?
Clavicula este cea care se află în topul oaselor ce se rup. Ea poate fi fracturată uşor de către loviturile pe care le primiţi în umăr sau de către căzăturile pe mână. Ruperea oaselor mâinii şi braţului este şi ea comună, din cauză că ne folosim adesea aceste părţi pentru a încerca să oprim căderile corpului.
Acidul din băuturile răcoritoare afectează oasele.
Fals. Haideţi să doborâm acest mit definitiv. Carbonatarea din băuturile răcoritoare nu vă vor răni oasele, deşi aceasta nu înseamnă că este o idee bună să consumaţi sucuri. Unele studii arată că cafeina şi fosforul din aceste băuturi pot să vă slăbească oasele. Dacă vreţi să consumaţi ceva benefic pentru oase, alegeţi laptele sau o băutură cu extra calciu cum este sucul fortificat de portocale.
Degetul mare de la picior are mai puţine oase decât celelalte degete.
Adevărat. Majoritatea degetelor au 3 oase, însă cel mare de la picior are numai două. De asemenea, aveţi câte 3 oase în fiecare deget de la mână, mai puţi la degetul mare.
Care este cel mai mic os din corp ?
Scăriţa. Un os mititel situat în spatele timpanului reprezintă cel mai mic os din corp. Se numeşte scăriţă şi are numai 2.5-3.3 mm lungime. Acest lucru înseamnă că nu este mai mare decât o musculiţă de oţet. Cel mai mare şi mai puternic os este femurul, care merge de la pelvis la genunchi.