Succesul unei afaceri depinde foarte mult de inspiratia si munca depusa de administratorul sau. Cu siguranta, fiecare persoana care isi infiinteaza o firma isi doreste sa aiba profit si lucrurile sa mearga ca pe roate, insa sunt o multime de factori care influenteaza si determina reusita in afaceri.
Intrucat o mare parte dintre cei care isi deschid o firma nu reusesc sa treaca de primul an, se impune prezentarea unor factori care au rolul de a influenta bunul mers al unei afaceri.
Iata care sunt principalii factori ce influenteaza reusita in afaceri:
- Planificarea detaliata
Succesul unei companii poate fi influentat de o planificare detaliata. Chiar daca foarte multi manageri considera inutil un plan de afaceri, acesta are rolul de a oferi vizibilitate asupra telurilor pe care si le-a impus si a evolutiei acestora. Fara indoiala, scrierea acestuia necesita timp, insa el arata buna organizare interna, iar efectele vor fi vizibile in viitor. Bineinteles, tot de organizare tine si folosirea elementelor de papetarie si birotica, iar a4office.ro vine in ajutorul administratorilor cu preturi foarte bune pentru necesarul de la birou.
2. Colaboratori externi
Intrucat o companie mica nu poate sa tina cate o persoana pe fiecare departament, precum contabilitate, resurse umane sau arhivare, este absolut necesar sa apeleze la servicii externe si sa diminueze cheltuielile. Astfel, un manager gaseste servicii arhivare oferite de Stefadina la preturi foarte bune, dar si profesionalism.
3. Produse/servicii noi
O afacere de succes depinde foarte mult de noutatea pe care o aduce. De aceea, un antreprenor trebuie sa se gandeasca foarte bine la lucrurile pe care le aduce noi si daca acestea sunt de interes pentru clienti. Astfel, este foarte importanta analiza concurentei, precum si incercarea de a veni cu ceva inedit comparativ cu aceasta.
4. Resursele umane
Oamenii sunt extrem de importanti si pot contribui considerabil la reusitele unei companii. De aceea, managerii trebuie sa vada in acestia plusul de valoare pe care il aduc firmei si sa nu ii considere numai niste cheltuieli. Aceasta din urma este o mare greseala pe care foarte multi administratori o fac. Bineinteles, la angajare, ei trebuie sa se orienteze in functie de bugetul de care dispun, dar si de calitatile potentialului angajat.
5. Atitudinea
Apoi, atitudinea managerului companiei conteaza extrem de mult. Este esential ca acesta sa isi asume riscuri, sa fie increzator in sine, dar si sa fie deschis la propunerile celor din jur. De asemenea, pasiunea si atitudinea pozitiva aduc un mare plus unei companii. Pe de alta parte, instabilitatea emotionala, teama si agresivitatea reprezinta defecte care pot conduce catre esec.
6. Resursele financiare
Fara un buget bine stabilit inca de la inceput nu se poate demara o afacere. De aceea, orice manager are nevoie de o suma initiala care sa il ajute sa faca fata cheltuielilor si sa reuseasca sa angajeze oameni. In zilele noastre, foarte putini oameni sunt constienti ca pot beneficia de fonduri europene nerambursabile si ca obtinerea acestora reprezinta un real ajutor pentru orice afacere.
Asadar, succesul unei afaceri este asigurat de o planificare detaliata, de externalizarea anumitor servicii, de noutatea adusa prin servicii si/sau produse, precum si de atitudinea administratorului. De asemenea, atat resursele umane, cat si cele financiare sunt elemente care pot face diferenta intre o afacere de succes si una sortita esecului.