Dacă am fi puși în fața unei alegeri, fiecare dintre noi am opta pentru stima de sine ridicată în defavoarea celei scăzute. Dar oare de ce am fi cu toții de acord că o stimă de sine scăzută nu este tocmai benefică? În termeni practici, care este impactul stimei de sine scăzute asupra calității vieții oamenilor?
O echipă de cercetători din Uruguay și-a propus să răspundă la aceste întrebări. În cadrul unui studiu pe care l-au realizat, aceștia au chestionat 40 de persoane cu stimă de sine scăzută și 45 de persoane cu stimă de sine ridicată, adresându-le întrebări cu privire la viața personală și la bunăstarea psihologică. Apoi, membrii fiecărui grup au participat la o probă în cadrul căreia li se ofereau recompense financiare, iar ei trebuiau să decidă dacă acele oferte erau sau nu corecte față de ei.
Analizând rezultatele chestionarelor inițiale, cercetătorii au aflat că stima de sine avea un efect major asupra vieții participanților. În general, persoanele cu o stimă de sine scăzută manifestau tendințe mai accentuate spre anxietate și depresie.
Relațiile și interacțiunile interpersonale păreau să aibă cel mai mult de suferit de pe urma stimei de sine scăzute. Persoanele cu un nivel scăzut al stimei de sine au afirmat de mai multe ori că au tendințe de auto-sacrificare, inhibiție socială, amabilitate excesivă, răceală și distanțare în relațiile interpersonale, lipsa abilității de a comunica asertiv. Toate acestea la un loc le pot face viața oamenilor mult mai complicată din mai multe puncte de vedere.
Și în cea de a doua parte a studiului, nivelul stimei de sine al participanților a afectat modul în care aceștia s-au raportat la proba în care trebuiau să decidă dacă sunt tratați corect, mai ales în cazul participantelor de sex feminin. Femeile cu o stimă de sine scăzută au fost mult mai supărate atunci când au primit o compensație financiară nedreaptă. Autorii studiului au interpretat acest rezultat în sensul că, în cazul femeilor, stima de sine scăzută este asociată cu o sensibilitate mai accentuată la „schimburi sociale inechitabile”.
Deși femeile și bărbații cu stimă de sine scăzută au reacționat diferit la această probă, este evident faptul că stima de sine scăzută poate îngreuna interacțiunile sociale atât pentru bărbați, cât și pentru femei. De la a renunța prea mult la tine în favoarea celorlalți și până la a fi rece și distant, stima de sine scăzută poate cauza o multitudine de probleme practice și este un aspect al sănătății mintale ce nu poate fi trecut cu vederea.