Confortul termic al oricărei locuințe este o parte cheie din calitatea acesteia. O casă sau un apartament pot fi potrivite pentru a asigura bunăstarea locatarilor doar dacă beneficiază de un sistem de încălzire care să facă față chiar și celor mai friguroase perioade ale anului. Acesta este doar un mod prin care poate fi măsurată eficiența unui sistem de încălzire.
Alte criterii pe care sistemul trebuie să le îndeplinească sunt randamentul bun, din punct de vedere economic, cât și rezistența pe termen lung. Dacă este vorba despre o casă nouă, sistemul de încălzire trebuie pus la punct în mod inspirat încă din etapa de construcție. Există și situația în care vrei să efectuezi o renovare și să schimbi un sistem deja existent. În ambele variante, trebuie să ții cont de câteva elemente esențiale.
Componentele esențiale pentru sistemul de încălzire
Progresul tehnologic și metodele de încălzire disponibile în prezent pe piață permit crearea unor sisteme prin care să se asigure confortul termic în interiorul oricărei clădiri. Inclusiv pentru clădirile uriașe de birouri sau pentru spațiile de depozitare, există soluții foarte capabile să facă față și celor mai friguroase ierni. Însă, pentru un utilizator rezidențial, există detalii foarte importante care trebuie luate în calcul la proiectarea sistemului de încălzire.
Fie că locuiești la casă sau la apartament, este esențial să beneficiezi de un sistem de încălzire care să ofere căldură așa cum îți dorești, dar care să nu “umfle“ nici facturile foarte mult. Pentru ca acest lucru să fie posibil, este necesar ca la proiectarea sistemului de încălzire să se aleagă componente de calitate. Iată care sunt cele mai importante categorii de care trebuie să ții cont:
- Țevile instalației – țevile reprezintă structurile prin care agentul termic va circula, pentru a ajunge în calorifere și pentru a genera temperatura dorită în interiorul locuinței. Pentru ca țevile să facă față procesului de încălzire, este important ca ele să poată transporta lichid aflat la o temperatură ridicată. De asemenea, țevile trebuie să aibă dimensiuni potrivite, adaptate spațiului pe care îl ai la dispoziție. Recomandarea specialiștilor este aceea de a se utiliza țevi laminate din carbon sau oțel, pentru obținerea unor instalații de încălzire eficiente și rezistente.
- Coturile – coturi sudabile de pe nicometaltub.ro sunt soluția ideală pentru a definitiva structura de țevi pe care să se bazeze instalația de încălzire a locuinței tale. Coturile sunt elemente de legătură, prin care sunt conectate bucățile de țeavă care intră în structura unei instalații termice. Coturile trebuie alese în așa fel încât să fie din materiale similare sau compatibile cu cele din care sunt produse țevile. Este important să se țină cont de dimensiuni, dar și de posibilitatea de sudare a coturilor.
- Centrala termică – fie că este vorba despre o centrală pe lemne, pe gaz sau o centrală termică electrică, acest echipament joacă un rol foarte important pentru sistemul de încălzire. Este necesar să se aleagă o centrală performantă, care să funcționeze eficient la nevoie și care să consume o cantitate de resurse care să nu presupună costuri uriașe.
Fiecare componentă a sistemului de încălzire trebuie să fie aleasă cu maximă atenție. Este recomandat să apelezi la serviciile unui instalator specializat, care să se ocupe atât de alegerea componentelor, cât și de instalarea lor. Investește în soluții de calitate și bucură-te confort termic și un sistem de încalzire eficient, pe termen îndelungat!