Candidatul AUR pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Cluj analizează situația actuală a județului nostru, critică prestația administrației actuale și ne prezintă planurile sale și perspectivele de viitor ale comunității.
Presa Locală: Cine este Cristian Șipoș? Cum v-ați caracteriza și ce studii & experiență aveți?
Cristian Șipoș: Sunt născut la Turda, unde am absolvit Liceul de Chimie Industrială, urmat apoi de Facultatea de Construcții din Cluj-Napoca, secția Instalații. În același timp, am terminat și Școala de Ofițeri în rezervă a Ministerului de Interne, la secția Pompieri.
Am lucrat 8 ani în domeniul hidrotehnic, la cea mai mare firmă privată din România: Hidroconstrucția S.A., iar apoi am devenit antreprenor în domeniul lucrărilor edilitare și hidrotehnice, devenind ulterior diriginte de șantier pe această nișă.
Am simpatizat partidele istorice în anii ‘90, după care am urmărit cu interes ce se întâmplă în politică europeană, admirând PIS din Polonia și așteptând cu interes apariția un partid bazat pe valorile tradiționale în țara noastră.
În 2019, după ce l-am cunoscut pe George Simion, am luat rapid decizia de a-l urma, pentru că avem aceleași convingeri și valori legate de cauza națională. În prezent coordonez AUR Cluj, partidul care are cea mai rapidă ascensiune la nivel local.
Presa Locală: Ce vă determină să candidați pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Cluj?
Cristian Șipoș: Am decis să-mi asum această candidatură pentru că județul nostru are nevoie de o schimbare profundă și nu văd pe nimeni capabil să o producă. Celelalte partide își urmăresc doar interesele de grup, iar cetățeanul a fost demult uitat. Noi, cei de la AUR, suntem aproape de nevoile omului de rând, care s-a săturat de povești și promisiuni.
Doresc ca cetățenii să-mi acorde votul și încrederea lor pentru a deveni coordonatorul acestui județ nu din vreun motiv egoist, pentru că nu mă interesează funcțiile. Cred însă cu sinceritate că, împreună cu echipa mea, putem transforma acest loc binecuvântat de Dumnezeu din inima țării noastre într-un județ în care locuitorii să fie mândri că trăiesc.
Presa Locală: Cum evaluați activitatea actualei administrații județene, din ultimii 4 ani?
Cristian Șipoș: Actuala conducere a județului a avut o prestație sub așteptările cetățenilor. Clujul este unul dintre cele mai bogate județe din țară, cu resurse mari, atât materiale cât și umane. Cu toate acestea, vedem doar proiecte ratate sau mărunțișuri prezentate ca mari realizări.
Dacă ne uităm în programele electorale ale actualei puteri județene din 2020 sau 2016, vedem cam aceleași promisiuni cu care vin și azi. Ce s-a făcut între timp? Aproape nimic major, doar niște lucruri de bun simț, cum sunt asfaltările de drumuri, care se fac peste tot în țară și nu sunt nici pe departe suficiente.
Avem în schimb și multe ratări: parcurile industriale Tetarom 4 și 5 la care s-a renunțat după ce s-au investit mulți bani publici, situația proastă a salubrității din tot județul, din cauza monopolului pe 10 a Supercom și eșuarea proiectului CMID, putoarea de gunoi care tot revine la Cluj, veșnicul conflict cu conducerea aeroportului și amânarea investițiilor în prelungirea pistei și terminalul cargo, investiții în turism aproape zero, iar lista poate continua.
Presa Locală: Este Clujul un județ de top, așa cum spune actuala putere? Sunt performanțele de aici cu mult peste nivelul altora?
Cristian Șipoș: Clujul ar putea fi de top, dacă s-ar dori. Dar probabil că nu se dorește. Sau poate că cei din conducere nu sunt în stare să-l facă de top. Chiar și colegii lor de partid din Bihor i-au depășit, atât ca fonduri atrase cât și ca proiecte realizate: centuri, bazine de înot, parcuri industriale…
Cu cine ne comparăm? Cu județe care au bugetul de câteva ori mai mic decât al nostru? Față de acelea, da, stăm mai bine. Dar dacă vrem să fim lideri în dezvoltare la nivel național, trebuie să avem pretenții mult mai mari de la noi înșine. Mai normal ar fi să ne comparăm cu regiuni dezvoltate din Europa și să vedem că suntem încă cu mult în urma lor, că mai avem mult de lucru.
Un județ „de 5 stele” este unul în care nimeni nu rămâne în urmă. Din păcate, nu este cazul la noi, unde există încă diferențe foarte mari de dezvoltare între Cluj-Napoca și restul județului. În special comunitățile mici, din zona montană, au un standard de viață mult sub pretențiile Clujului.
Dacă vrem cu adevărat să ne considerăm de top, trebuie să oferim tuturor copiilor șanse egale de a crește sănătos și a avea o viață prosperă. Statul trebuie să ofere oportunități și celor care s-au născut într-un sat din Munții Apuseni, asta însemnând utilități, acces la internet, școală, dispensar, bibliotecă și diferite programe sociale.
Presa Locală: Care ar trebui să fie specificul județului nostru și ce probleme majore mai sunt încă de rezolvat?
Cristian Șipoș: Clujul este un județ mare, cu multe tipuri de oportunități și un potențial enorm și diversificat. Nu ne propunem să facem un singur lucru, ci să ne dezvoltăm armonios, pe multiple planuri. Avem nevoie de industrie, pentru că vrem să contribuim la exporturile țării, să nu mai fim dependenți de alte țări străine. Avem deja câteva parcuri industriale, mai este nevoie și de altele, lângă toate orașele și comunele mari, pentru ca oamenii să aibă de lucru.
Pe partea de servicii stăm deja bine la unele, cum este IT-ul. Dar și aici ar fi nevoie de o regândire a rolului nostru: vrem să facem doar outsourcing, adică să lucrăm pentru alții, sau vrem să avem propriile noastre produse, pe care să le vindem cu adaos mult mai mare în afară? Eu susțin a doua variantă.
Turismul clujean ar putea să se dezvolte enorm, dar deocamdată evoluează haotic, ne bazăm doar pe ce face mediul privat și statul nu contribuie cu aproape nimic. Nu avem promovare serioasă, nu avem parteneriate cu agenții mari din afară, nu avem trasee și programe pe diferite nișe (cultural, medical, ecumenic, de aventură, balnear etc.), nu avem nici măcar un singur parc acvatic, nu valorificăm rezervele subterane de sare din județ. Aceste lucruri se vor schimba!
Nu în ultimul rând, vom pune accent pe dezvoltarea agriculturii, care este baza economiei și a independenței naționale. Produsele, mâncărurile și tradițiile specifice ale zonei noastre trebuie promovate intens, pentru că sunt moștenirea milenară lăsată de strămoși, dar și pentru că sunt foarte apreciate de vizitatori și ne pot aduce venituri consistente.
Presa Locală: Sunteți liderul AUR Cluj. Credeți că este pregătit județul să fie condus de partidul dumneavoastră? Unii spun că la Cluj nu ar prinde mesajele suveraniste…
Cristian Șipoș: Ideea că la Cluj nu ar funcționa mesajele patriotice este o prostie. De altfel, în urmă cu 20 de ani se spunea fix opusul, că ar fi exagerat de mult naționalism aici. AUR nu susține șovinismul sau alte ideologii extreme, noi suntem pentru buna înțelegere între toate etniile, dar în același timp susținem că este normal și este bine să ne mândrim cu faptul că suntem români și să ne punem în valoare identitatea noastră.
În același timp, patriotismul nu înseamnă doar să participăm la anumite ceremonii cu ocazia zilelor de sărbătoare. Este mai mult decât atât: a-ți iubi țara cu adevărat înseamnă să muncești cinstit, să-ți plătești taxele, să nu furi, să nu fi corupt, să contribui la binele comun, la înfrumusețarea comunității tale, la tezaurul nostru cultural care ne definește ca români.
Suveranismul înseamnă să fim români demni în Europa, dar și să fim clujeni demni în România. Să ne cultivăm obiceiurile noastre, locale, regionale și naționale, respectând pe ale altora și cerând să fim la rândul nostru respectați.
Presa Locală: Aveți un mesaj pentru alegători?
Cristian Șipoș: Dragii mei clujeni, a sosit clipa schimbării! Știu că v-ați săturat de vorbe goale. Noi, cei de la AUR, suntem altfel. Venim din rândul vostru. Vrem ceea ce vreți și voi. Vrem să putem trăi bine aici, la noi, în România, la Cluj. Vrem decență și seriozitate. Vrem respect pentru valori, istorie și neam. Vrem să poată crește copiii noștri într-un mediu sănătos, din toate punctele de vedere. În curând va veni momentul când putem începe marea transformare. Pe 9 iunie, veniți la vot pentru România noastră. Așa să ne ajute Dumnezeu!