Probabil că nu există un om care să nu fi trăit niciodată sentimentul de frică. Uneori, se întâmplă ca frica să fie atât de puternică încât persoana să se simtă complet acaparată de aceasta – respiră greu, îi este dificil să gândească obiectiv sau să ia decizii responsabile. Fiecare lucru rău care i s-a întâmplat vreodată, toată durerea pe care a simțit-o – se adună în interiorul său și asta este tot ce poate simți.
La fel se întâmplă și în cazul dependențelor, ba chiar mai rău. În acest caz, în loc să simțim frică, ne amintim doar cât de bine ne-am simțit în prezența substanțelor, a comportamentelor sau a persoanelor de care suntem dependenți. Creierul nostru ajunge să funcționeze diferit din cauza dependenței. Mai mult decât atât, simțul comun, la fel ca angajamentul de a ne abține de la substanțele sau comportamentele toxice – adesea se dezintegrează aflându-se în fața dorinței nestăvilite de a ne satisface acea „nevoie” aparentă.
De exemplu, persoanelor care se refac după o dependență de alcool, mai ales în primele faze, le sunt foarte cunoscute următoarele situații:
- Când auzi clinchetul cuburilor de gheață într-un pahar, singurul lucru la care te poți gândi este cum deasupra va fi turnat alcool și cât de bine te-ai simți să-l bei.
- Sunetul oamenilor râzând și distrându-se, vederea paharelor și a sticlelor de bere ridicate, reclamele la alcool pe care le vezi la televizor, mirosul berii atunci când treci pe lângă un bar sau vederea unui butoi cu bere la o petrecere îți provoacă instant o poftă de nestăvilit de a te reîntoarce la substanța la care ai promis că vei renunța.
Libertatea oferă eliberare.
Ceea ce urmărim, atât în cazul fricii, cât și al dependenței, este eliberarea, să fim liberi de acele emoții dureroase și de adicția chinuitoare. Vrem să mergem înainte cu încredere și cu speranță în abilitatea noastră de a ne croi un drum care duce la fericire, productivitate și împlinire. De fapt, aici vorbim despre libertate, pentru că libertatea este o stare în care nu suntem afectați în niciun fel de frică și de dependență. „Păi și nu putem trăi liberi, alegând liber o substanță care creează dependență pe care să o consumăm?” ar întreba unii. Răspunsul este nu, aceea nu este libertate, ci amorțire, evadare, renunțare la responsabilitate și cedare în fața poftelor și a impulsurilor. Atunci când ești liber, funcționezi din postura cunoașterii și a deciziei. Alegi ce să faci și ce să nu faci. Nimeni altcineva nu face acest lucru pentru tine: nicio substanță, niciun comportament, nicio persoană.
Poți să simți frică fără să cedezi în fața ei.
Este important să conștientizăm faptul că putem simți frică fără ca aceasta să pună stăpânire asupra noastră. Nu oferi fricii această putere asupra ta. Aceasta nu înseamnă că nu vor exista momente în care vei simți neliniște, anxietate sau teamă în legătură cu anumite rezultate sau cu abilitatea ta de a duce la bun sfârșit anumite sarcini, de a rezolva anumite probleme dificile ori de a găsi cea mai bună soluție în situații importante. De asemenea, este normal să avem anumite temeri legate de necunoscut.
Aici intervine curajul. Conștientizarea temerilor pe care le avem și decizia de a merge înainte în ciuda lor, inițiind acțiuni și manifestând comportamente constructive, este ceea ce sparge tiparul contraproductiv al fricii. Acesta este curajul, un element esențial al libertății.
Nu uita că tu ești responsabil pentru deciziile tale.
Întotdeauna vor exista stimuli și tentații cărora va trebui să le facem față, iar cu timpul, aceștia își vor pierde din intensitate dacă vom rămâne puternici și dedicați scopului de a scăpa de dependență și de a fi mai buni. Întotdeauna vor fi situații în care tentațiile vor fi atât de puternice, încât ar putea părea imposibil de depășit. Acestea sunt situațiile în care alegerile pe care le facem și deciziile pe care le luăm vor determina rezultatele pe care le vom obține. Poți ceda tentației, ca mai apoi să regreți această recădere sau să spui că a fost „doar de data asta” și să continui până când vei redeveni dependent și-ți vei zădărnici toată munca grea de până acum. Sau, poți alege să treci dârz prin aceste perioade dificile, pentru a reuși să-ți atingi scopul de a fi o persoană liberă și responsabilă de propria viață.
Nimeni nu poate lua aceste decizii în locul nostru, noi suntem singurii responsabili de modul în care alegem să trăim și de ceea ce alegem pentru noi. De fiecare dată când alegem să trecem dincolo de frică și dependență, facem un pas mare spre libertatea adevărată, spre o viață integră, productivă, care să ne aducă satisfacții.