Parlamentarul USR PLUS de Cluj, membru al comisiei de politică externă din Senat, face o analiză asupra situației actuale de la granița Ucrainei cu Rusia:
❗Scurtă analiză asupra conflictului dintre Rusia și Ucraina
1️⃣ Care este situația propriu-zisă din Estul Ucrainei?
👉Rusia a mobilizat în ultimele săptămâni undeva între 80.000-150.000 de soldați în regiunea de frontieră cu Ucraina, în regiunea Donbas, precum și în Crimeea.
👉Au fost amplasate sisteme de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, având loc și o consolidare a flotei din Marea Neagră.
2️⃣ Care ar putea fi cauzele pentru care Rusia a mobilizat activele militare?
👉 Există un fundal reprezentat de anexarea Peninsulei Crimeea, în 2014, de către Rusia, fapt care a generat tensiuni și nemulțumiri firești din partea Ucrainei.
👉 În aceeași perioadă, Ucraina a hotărât să închidă un număr de trei televiziuni controlate tot de apropiați ai lui Putin, pe motiv că dezinformează populația.
👉 Această mișcare a Rusiei poate fi văzută ca o reacție la apropierea tot mai evidentă dintre Ucraina și NATO.
3️⃣ Există posibilitatea izbucnirii unui război între Ucraina și Rusia?
Opinia majoritară a experților în geopolitică este orientată spre direcția unui risc redus al izbucnirii unui război, din mai multe motive:
👉 Înainte de toate, în prezent, nu este atât de importantă ocuparea, cucerirea propriu-zisă a unui teritoriu, cât contează impunerea influenței asupra statului sau a teritoriului respectiv.
👉 Apoi, Rusia are încă o pandemie de covid pe care trebuie să o gestioneze și există sancțiunile economice impuse de Vest împotriva Rusiei.
4️⃣ Cum va evolua situația în Ucraina?
👉 Experții se așteaptă la o intensificare a tatonărilor din partea insurgenților pro-ruși din Ucraina, în timp ce Putin va încerca în continuare să asigure pacea, ironic vorbind. Ar putea continua manevrele de intimidare la granița cu Ucraina pentru a forța Guvernul ucrainean să încetinească și să stopeze apropierea de NATO și de UE.
👉 Interesul Rusiei este acela de a menține un conflict înghețat, așa cum îl numesc experții în geopolitică, tocmai pentru a destabiliza Ucraina și a împiedica apropierea acesteia de NATO și UE.
👉Generalul Ben Hodges, fost comandant al armatei SUA din Europa, crede că pe termen lung obiectivul Rusiei este eliminarea accesului Ucrainei la Marea Neagră prin ocuparea unui culoar terestru de-a lungul coastei, până la Odesa.
5️⃣ Concluzie
Opinia majoritară este că riscul izbucnirii unui război în acest context este redus, mobilizarea trupelor în zonă fiind mai mult o încercare de atenționare din partea Rusiei pentru NATO și UE, direcția de politică externă a Rusiei după 1991 fiind aceea de recuperare a influenței și a puterii.
Totuși comportamentul Kremlinului este imprevizibil. Unii analiști aseamănă actuala concentrare de forțe cu cea din 2014, care a premers ocupării Crimeei, ocupare pe care nimeni nu a anticipat-o.
LATER EDIT❗Cu puțin timp în urmă, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat pentru RIA Novosti că exercițiile s-au încheiat și trupele se vor întoarce la bazele lor până la 1 mai. Rămâne de văzut dacă acest lucru se va întâmpla sau declarația are doar rolul de a adormi vigilența responsabililor Ucrainei și a NATO.