Anca Ciubăncan, consilieră locală în Cluj-Napoca aleasă pe listele PSD, s-a remarcat prin pozițiile sale ferme în cadrul ședințelor de consiliu, fiind o voce puternică a opoziției față de primarul Emil Boc și majoritatea PNL. În discuția cu noi, ne expune opiniile sale privind situația actuală a orașului și perspectivele pe care acesta le are, cu și fără actuala conducere.
Presa Locală: Ați ieșit în evidență în cadrul ședințelor de consiliu local, fiind foarte vocală, în contrast cu alți consilieri. Ce vă determină să aveți această atitudine, pe care colegii din cealaltă tabără o consideră prea agresivă?
Anca Ciubăncan: Eu nu știu, care este cealată tabără de care vorbiți? Oricum, nu aș caracteriza atitudinea mea, din cadrul ședințelor de consiliu local, ca fiind vocală și agresivă, ci, una prezentă, activă și constructivă in acord cu mandatul dat, de către cetățenii Clujului, oricărui consilier local.
Presa Locală: Ce probleme are Clujul lui Emil Boc? Ce-i reproșați primarului și grupului său de consilieri?
Anca Ciubăncan: Clujul lui Emil Boc trăiește intr-o bulă falsă, creată de propaganda deșănțată, care declamă cu emfază că: ”E fain la Cluj.”.
În realitate, suntem mai sufocați decât Bucureștiul în ceea privește transportul și circulația în interiorul municipiului, iar, în privința urbanismului lipsește total o viziune strategică, structurată, modernă și vizionară, atât timp cât nu avem un PUG actual echilibrat, cu respect pentru cetățean.
Nu s-a construit o școală nouă de peste 20 de ani, numărul de creșe/grădinițe nu corespunde creșterii demografice, lipsesc cu desăvârșire investițiile străine strategice, de anvergură, care să asigure pe termen mediu și lung bunăstarea cetățenilor Clujului și din păcate, sub toate aspectele suntem municipiul cu cea mai scumpă piață din țară în general, adică și piața imobiliară și piața alimentară și piața de produse de larg consum.
Ne lăudăm cu calitatea vieții din Cluj, când în realitate aceasta a scăzut într-un ritm accelerat.
Și asta, deoarece, în realitate deciziile în Cluj-Napoca sunt unicefale, datorită obedienței oarbe, mute și surde a grupului de consilieri locali ai primarului(PNL+UDMR) care funcționează în baza unui automatism irațional, care votează ca niște marionete trase de sfori, o veritabilă mașină de vot, care fără analiză prealabilă și obiecții, voteză mecanic tot ceea ce le pune pe masa de lucru a Consiliului Local, domnul primar Emil Boc.
Toate acestea sunt consecința faptului că, nu toți consilierii locali la această masă au înțeles că indiferent de cine au fost puși pe primele locuri pe listele de partid, ne datorăm locul ocupat la această masă, voturilor clujenilor !
Presa Locală: Recent ați participat la o dezbatere organizată de Clujul Civic pe urbanism. Despre ce a fost vorba? De ce ați participat la eveniment și cum vă raportați la Clujul Civic?
Anca Ciubăncan: Da intradevar am participat la mai multe dezbateri organizate de Clujul Civic,
dintre care mai multe fiind intradevar pe teme de urbanism, unde s-au dezbatut probleme referitoare la multiplele probleme din urbanismul clujean.
Consider normal să particip la astfel de intalniri, ca să păstrez contacul cu realitatea civică a cetățenilor Clujului, pe care ii reprezint, indiferent de simpatiile sau antipatiile politice.
Presa Locală: De ce credeți că opoziția a fost mereu foarte slabă la Cluj, în ultimele două decenii și cum se poate schimba acest lucru?
Anca Ciubăncan: Cred că începând cu anul 1990 și nu doar in ultimele două decenii, la Cluj, opoziția a fost constant foarte slabă.
În opinia mea, acest lucru se datorează, în primul rând dozei de inerție determinată de proverbialul conservatorism al clujenilor, care se lasă mai greu provocați, mobilizați, reacționând câteodată prea soft, prea indulgenți și cu prea mult bun simț caracteristic, imprimat urbei de consacrata alma mater napocensis.
În al doilea rând, consider că acest conservatorism este determinat, destul de des la nivel decizional, chiar și de interese obscure individuale sau de grup, care nu întotdeauna converg cu interesul comun și legitim al cetățenilor clujeni.
Din pacate există o serie de persoane, cu putere de decizie, cărora le convine de minune status quo-ul actual, instituit de peste două decenii în această urbe.
A treia motivație este determinată de ignorarea, voită sau nu, a concluziei lui Aristotel. Acesta spunea că omul este un “zoon politikon”, adică ” literal, “un animal social”, adjectivul “politikon” fiind un derivat din cuvântul “polis”, care în greacă înseamnă “cetate”. Altfel spus, este în natura omului să trăiască în comunitate şi să se comporte ca “cetăţean”, să aibă ataşament pentru “cetatea”/”societatea” cărei îi aparţine, să aibă capacitatea de a o apăra şi de a-i consacra parte din timpul său, pentru că menirea lui in lume este nu numai să aibă o existenţă biologică, ci şi să se bucure de bine şi fericire.”
Dar, din păcate, în contextul actual se dă o conotație peiorativă noțiunii de a face, sau, de a te implica în politică, fapt ce determină ca o serie de oameni valoroși ai cetății să rămână doar pe poziția de simpli observatori, dar, de arbitrii fără a avea fluier, ceea ce permite eliminarea promptă a derapajelor celor care vremelnic determină cu bună sau rea-credință soarta cetății.
Presa Locală: Vedeți posibilă o colaborare cu colegii din USR, pe subiecte comune în care aveți aceeași poziție față de propunerile majorității PNL?
Anca Ciubăncan: Nu am prejudecăți, deci, indiferent de ideologii, atunci când este în interesul cetățenilor, pe subiecte comune în care avem aceeași poziție, văd posibilă o colaborare cu orice forță progresistă de bună credință, care acționează în interesul real al cetățenilor Clujului.
Presa Locală: Care este alternativa la Emil Boc? Cine îl poate învinge, după 20 de ani?
Anca Ciubăncan: După 20 de ani…., ce ciudat sună, nu credeți? Parcă ar fi titlul unuia dintre romanele lui Dumas, despre un trecut de mult apus.
Dar, revenind la întrebare, alternativa la Emil Boc, respectiv persoana care îl poate învinge, chiar nenominalizată, așa cum spunea Simion Bărnuțiu va trebui să nu sufere de ”frica luptei” și va fi aceea care va înțelege cu adevărat, cuvintele lui Mihail Kogălniceanu, care spunea: „Puterea și fericirea unui stat se află în puterea și fericirea mulțimii, adică a nației„.
Presa Locală: Cum vedeți Clujul în viitor? Aveți vreun model de oraș care vă place, care poate fi luat ca exemplu?
Anca Ciubăncan: Întotdeauna Clujul a fost și va fi o metropolă europeană importantă și puternică, cu constant sufllu nou, dat de specificul său universitar juvenal și care mai are multe și mulți de spus posterității. Cred că cele mai apropriate și cele mai adecvate modele ale Clujului rămân și vor fi Milano, Bonn, Viena, Budapesta, Oslo etc.
Presa Locală: Care este situația dvs. actuală legată de PSD Cluj? Ați fost exclusă sau nu din PSD Cluj, juridic vorbind? Pentru că unii lideri ai PSD Cluj au afirmat că ați fost exclusă. Doriți să plecați sau ați prefera să rămâneți în organizație?
Anca Ciubăncan: Din păcate, consider că în ceea ce mă privește, s-a reacționat instinctual și prea la cald atunci când în PSD Cluj, fără o reală și obiectivă documentare, în baza unor informații cel puțin trunchiate, dacă nu chiar false, nu mi s-a dat nici o posibilitate de apărare.
Așa că, din păcate s-au luat decizii pripite și nedrepte referitoare la persoana mea.
Cu toate acestea, juridic vorbind, deoarece, am contestat în termen legal și statutar decizia, sunt membră PSD cu cotizația achitată la zi, deci, evident sunt în organizație, dar, și deoarece am convingeri social democratice bine definite și adânc înrădăcinate.