Mai multe site-uri de știri locale (Digi 24, Radio Cluj, Actual de Cluj) au difuzat o știre conform căreia au început să fie cumpărate case cu bani virtuali și în România. Jurnaliștii nu au verificat însă cine se află în spatele acelei monede virtuale.
Tranzacția s-a făcut cu ilcoin, o monedă lansată în 2015 de compania Ilgamos, care se ocupă de diferite afaceri dubioase de tip MLM (multi-level-marketing) cu metale prețioase și mai apoi cu bani virtuali. Este vorba, de fapt, de o schemă piramidală clasică, în care cei intrați în sistem plătesc o sumă mare de bani și trebuie apoi să recruteze cât mai mulți nou-veniți, ca să finanțeze în continuare șmecheria. Un fel de Caritas cu bani virtuali.
Așa se explică și euforia celor care promovează aceasta pseudo-monedă. E în interesul lor să crească cât mai mult. Nu se explică însă cum de au ajuns televiziunile și ziarele românești să promoveze această afacere la limita legii. Din cauza lipsei de cunoștințe, o confundă probabil cu bitcoin, o cripto-monedă clasică, care nu are în spate o schemă MLM.
Un audit făcut în 2015 de firma de avocatură Thompson Burton consideră că sistemul de vânzări al Ilgamos (implicit mondea virtuală ilcoin) poate fi considerat o schemă piramidală. Spre deosebire de o cripto-monedă normală, a cărei valoare crește sau scade în funcție de interesul pe care îl generează și de cât de multe persoane o folosesc, ilcoin are o valoare umflată artificial prin sistemul de marketing pe mai multe niveluri, fiind folosit de oameni care au intrat în sistem pentru câștiguri rapide, dar care nu sunt interesați de fapt de monedă în sine. În momentul în care firma nu va mai găsi persoane noi pe care să le introducă în sistem, valoarea monedei se va prăbuși.
De altfel, Kevin Thompson este un avocat care susține companiile de tip MLM și totuși chiar el avertizează despre riscurile combinării cripto-monedelor cu acest tip de marketing. O simplă căutare pe Google sau Youtube după ilcoin ne aduce două tipuri de rezultate: site-uri și clipuri care ne promit îmbogățire rapidă și altele care ne avertizează că e o escrocherie.
Aici se vede de fapt iresponsabilitatea celor care promovează aceasta alternativă de plată, mai ales pentru valori mari, cum este prețul unei case. Un investitor cu bani mulți poate avea ilcoin în portofoliu ca investiție riscantă, mizând pe faptul că va ieși din schemă înainte de prăbușire. Însă o persoană care își cumpără o locuință nu ar trebui în niciun caz să mizeze pe astfel de afaceri riscante.