În urmă cu un an, reprezentanți ai conducerii BCR au început o acțiune de tip „caravană” prin țară, pentru a înțelege mai bine nevoile și dorințele cu care se confruntă comunitățile locale. Discuțiile sunt foarte deschise și au ca temă principală echilibrul financiar într-un context de tulburări economice, mai bine zis: cum poate banca să sprijine persoanele fizice și firmele mici pentru a depăși cu bine problemele financiare și a genera prosperitate.
Clujul este al 9-lea oraș în care au ajuns membri din conducerea BCR, fiind prezent aici chiar CEO băncii, Sergiu Manea, împreună cu Dana Dima, Vicepreședinte Retail & Private Banking BCR, precum și mai mulți reprezentanți din conducerea sucursalei locale. Chiar dacă Clujul este un oraș „campion” în domeniul bankingului, al digitalizării și al creșterii economice, clujenii sunt interesați de astfel de discuții, după 3 ani de incertitudini, în care am avut pandemie, război, inflație și perspective neclare.
Statisticile și sondajele ne arată că românii au nevoie să își dezvolte și îmbunătățească cunoștințele financiare, pentru că lipsa educației financiare îi face vulnerabili, expunându-i la diferite tipuri de înșelătorii financiare, dar și la decizii greșite, care le pot influența negativ viitorul. BCR este banca cea mai implicată în creșterea nivelului de educație financiară a românilor, având convingerea că cetățenii informați pot lua hotărâri mult mai bune pentru ei, pentru familiile și afacerile lor, iar astfel putem crește nivelul de prosperitate al întregii comunități.
În dezbaterea de la Cluj, reprezentanții bănci au subliniat că instituția financiară oferă mult mai multe produse interesante și utile pentru oameni, pe lângă cele pe care le cunoaște toată lumea: cont curent, depozit și credit bancar. De exemplu, clienții BCR își pot face un plan financiar personalizat pe termen lung, pentru a ajunge la independență financiară, cu ajutorul platformei My Advisory Platform, fiind ghidați de un angajat al băncii. Acesta este gratuit și nu obligă clientul să cumpere niciun alt produs bancar.
Aproximativ 300.000 de clienți BCR au beneficiat de un plan financiar personalizat până în prezent, ceea ce le-a oferit o perspectiva mai clară, pe termen lung a veniturilor. În același timp, printre obiectivele cele mai populare pe care aceștia și le-au propus se numără: crearea unui fond de urgență, încheierea unei asigurări, precum și diversificarea modului în care economisesc. Acestea reflectă nevoia oamenilor de liniște și stabilitate, în această perioadă agitată. Aici puteți citi despre 5 îngrijorări financiare și 5 soluții propuse de BCR.
Unul dintre proiectele de succes ale BCR este Școala de Bani, în cadrul căruia se organizează sesiuni online și offline de educație financiară pentru adulți și copii, iar numărul total al celor care au participat în program a depășit 600.000. Cu ajutorul acestor cursuri, a informațiilor utile oferite și a instrumentelor practice pe care le găsesc aici, participanții învață să-și gestioneze mai bine fondurile și să-și schimbe perspectiva asupra banilor.
Educația financiară sprijinită de BCR a ajuns și în școli, prin intermediul programului LifeLab, care se adresează elevilor de toate vârstele, din clasa I până în clasa XII. O altă inițiativă similară este Bună ziua, Schimbare!, care aduce cursurile de educație financiară și tehnologie în comunitățile rurale din România, în zone economice defavorizate, care nu au beneficiat de evoluția spectaculoasă a digitalizării pe care o vedem în orașe precum Clujul.
În cadrul prezenței sale online, BCR a dezvoltat chatbotul ADA, primul din România care asigură și suport pe programe de finanțare. ADA are peste 40 de programe de finanțare în memorie și poate oferi sprijin antreprenorilor, în doar câteva minute, pentru identificarea celor mai relevante programe pentru business-ul lor, dar și informații cu privire la opțiunile de dezvoltare a unei afaceri. ADA este un asistent virtual avansat, disponibil 24/7, care oferă asistență generală, dar și informații personalizate despre produsele sau serviciile deținute de clienții persoane fizice.
Nu în ultimul rând, aplicația George oferă funcționalități de e-banking pentru clienții BCR care o instalează, cum ar fi plăți instant, acces la cont, reduceri la diverse cumpărături, precum și multe alte servicii ale băncii care nu necesită deplasarea fizică la o agenție. Una dintre funcționalitățile noi ale sale este George Tips, care oferă sfaturi și informații personalizate, pentru a ajuta utilizatorii să-și îmbunătățească atât viața financiară de zi cu zi, cât și experiența pe care o au cu aplicația George.
„Cluj-Napoca a avut cea mai mare creștere dintre toate orașele europene, între 2000 și 2019. Iar această evoluție rapidă se datorează în mare măsură educației, adoptării unui model economic bazat pe tehnologie și valoare adăugată ridicată. Vrem să vedem cum putem extinde acest model de succes, mai întâi la nivel regional și apoi la nivel național. BCR dorește să fie parte din acest proces, oferind românilor instrumente financiare avansate, dar în același timp și programe educative care îi ajută să le folosească, pentru a avea parte de toate beneficiile digitalizării sistemului financiar”, afirmă Sergiu Manea, CEO al Băncii Comerciale Române.