Te-ai săturat de obositoarea rutină de la locul de muncă? Nu mai găsești nicio motivare să te trezești zilnic cu noaptea-n cap și să mergi la birou pentru a desfășura o activitate care nu-ți ma aduce nicio satisfacție? Înseamnă că a venit momentul pentru o schimbare majoră în viața ta: este timpul să-ți deschizi tu propria afacere și să începi să lucrezi pentru tine. Ca orice lucru nou, ideea începerii unei afaceri personale te poate speria, dar dacă ești o persoană ambițioasă și vei face lucrurile ca la carte, nu va dura foarte mult până când îți vei putea vedea visul împlinit.
Iată cele două lucruri de bază pe care este bine să le cunoști când vrei să-ți pornești o afacere sustenabilă:
- Planul de afaceri și obiectivele
Motivele pentru care vrei să ai propria afacere sunt clare: îți dorești independență financiară, vrei să fii propriul șef și să-ți exploatezi maximum competențele dobândite până în prezent. Acum trebuie să stabilești care este domeniul în care vrei să activezi. Această alegere trebuie făcută în funcție de abilitățile pe care le stăpânești cel mai bine, dar numai după o investigare amănunțită a pieței și a viitorilor competitori. Urmează întocmirea unui plan de afaceri bine structurat care să te ajute să nu omiți niciun pas în deschiderea business-ului.
Dacă nu ai idee cum ar trebui să arate un plan de afaceri, poți oricând apela la ajutorul firmelor de consultanță. La fel de importante ca planul de afaceri sunt și obiectivele: trebuie să stabilești de la bun început ce îți dorești de la viitorul business. Cu un plan de afaceri bine pus la punct și cu țelurile așternute pe foaie, poți începe să te ocupi de partea financiară.
- Accesarea fondurilor europene pentru afacerea ta
Ca orice mic antreprenor aflat la început de drum, a venit momentul să te gândești cum poți accesa fonduri europene pentru business-ul tău. În primul rând, dacă dorești să obții bani europeni pentru o afacere trebuie să studiezi programele din fonduri europene pentru a decide unde îți poți încadra proiectul. Dacă ai terminat cu documentarea optimă și identificarea surselor suplimentare de finanțare, urmează redactarea propriu-zisă a proiectului și depunerea actelor. Ulterior, autoritățile vor analiza cererea ta de finanțare și vor decide dacă proiectul tău este sau nu eligibil. Având în vedere că ești la început de drum și nu ai mai aplicat până acum pentru fonduri europene, este recomandat să apelezi la expertiza unui specialist pentru redactarea unui proiect de succes.
Firmele de consultanță a fondurilor europene îți stau oricând la îndemână cu diverse servicii pentru ca visul tău să devină cât mai repede realitate. Astfel, consultanții specializați:
- te vor ajuta să identifici sursele de finanțare;
- te vor ajuta să întocmești cererea de finanțare, planificarea bugetului și planul de afaceri;
- îți vor oferi sprijin la semnarea contractului de finanțare;
- alte servicii de implementare (elaborarea cererii de rambursare, supervizarea activităților furnizorilor etc.).
Gata, acum ești doar la un pas distanță de a deveni un om de afaceri în adevăratul sens al cuvântului. Dacă te ții de plan și perseverezi, indiferent de obstacolele care îți vor ieși în cale, afacerea ta va deveni în foarte scurt timp înfloritoare.