Turismul în România s-a bucurat de creștere în primele 3 trimestre ale anului 2019, iar dacă ne raportăm la asemănările care există în ultimele 3 luni ale acestui an și anul 2018, putem spune că vor fi și mai multe motive de satisfacție.
Sosirile înregistrate la unitățile de cazare din țara noastră în primele nouă luni din 2019 au însumat 10,449 milioane, în creștere cu 4,4% față de aceeași perioadă din anul precedent, arată datele publicate de Institutul National de Statistică. Potrivit aceleiași surse, în intervalul analizat, din numărul total de sosiri, cele ale turiștilor români în structurile de primire turistică cu funcțiuni de cazare au reprezentat 79,8%, restul de 20,2% fiind turiști străini.
Pe județe, în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2019, sosirile turiștilor în structurile de cazare au înregistrat valori mai mari în: București (1,530 milioane), Constanța (1,309 milioane), Brașov (1,062 milioane) dar și în județul Cluj, cu un număr de 509.400 sosiri sau județul Mureș cu peste 466.000 de sosiri. În cazul înnoptărilor turiștilor, acestea au consemnat următoarele valori în Transilvania: Brașov (2,118 milioane), Cluj (955.400) și Mureș (903.500). La nivelul trimestrului 3 a anului 2019, sosirile înregistrate în structurile de primire turistică au însumat 1,312 milioane, în creștere cu 1,1% față de cele din 2018. În plus, datele despre înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică arată că în acest an ele au atins valoarea de 3,027 milioane, în creștere cu 1,5% față de cele din aceeași perioadă din anul precedent.
Dacă o să vorbim despre turiștii români care au vizitat site-urile locale de rezervări precum CazareClujNapoca.ro, CazareTârguMureș.ro și CazareSibiu.com pentru a-și rezerva o cameră în unul dintre orașele Transilvaniei, aceștia preferă în primul rând să vizualizeze informații despre unitățile de cazare, prezente aici sau pe site-urile proprii ale acestor unități. După un studiu a ofertei disponibile, în funcție de necesitățile specifice, turiștii aleg să contacteze telefonic unitatea de cazare pentru a cere o ofertă, a verifica disponibilitatea pentru o dată ulterioară sau a face direct o rezervare. Doar aproximativ 10% dintre turiștii care vizitează aceste platforme și doresc să finalizeze o rezervare o vor face prin email.
Durata medie a șederii, în luna septembrie 2019, a fost de 2,4 zile în cazul turiștilor români. De asemenea, în perioada analizată, locurile de cazare au fost ocupate în procent de 37,7% pe totalul structurilor de cazare turistică, în creștere cu 0,8 puncte procentuale. Indici mai mari s-au înregistrat la hoteluri (47,2%), spatii de cazare pe nave (41,1%), iar procente mai mici au fost înregistrate la vile turistice (31,0%), pensiuni turistice (24,4%), hosteluri (24%), bungalouri și sate de vacanță (fiecare cu câte 23,3%) și pensiuni agroturistice (23,2%).
Turismul în România este încă unul sezonier, majoritatea turiștilor români optând pentru lunile iulie-septembrie, când este perioada concediilor. Pentru ca industria turismului să se poată dezvolta este nevoie de o promovare constantă a mai multor zone din țară prin crearea de circuite culturale sau tematice. Totodată, se pot crea evenimente precum cele de muzică din județul Cluj în timpul verii sau Târgurile de Crăciun iarna, care devin tot mai apreciate și căutate atât de români, dar și de către turiștii străini.