Cu toții procrastinăm. De obicei, o facem ca să evităm o sarcină neplăcută sau intimidantă. Unele lucruri pe care le amânăm sunt complicate și necesită mult timp și efort, și pot implica schimbarea unor comportamente sau credințe înrădăcinate. Altele sunt sarcini foarte specifice, pe care este necesar să le facem o singură dată. Atunci când procrastinarea începe să interfereze cu calitatea vieții tale, făcându-te să te simți îngrijorat, speriat, leneș sau iresponsabil, este timpul să faci ceva în privința asta.
Iată cinci pași pentru a evada din nisipul mișcător al procrastinării și a culege numeroase beneficii, care includ o productivitate crescută, o dispoziție mai bună, mai puțin stres, relații îmbunătățite, sentimente de realizare și de succes în viață.
- Identifică exact ce ai de făcut
Începe prin a scrie pe o foaie de hârtie exact ce ai de făcut: care este sarcina și care sunt pașii pentru a o îndeplini. Poate fi o conversație dificilă cu un membru al familiei, renunțarea la un obicei nesănătos sau programarea acelei vizite la medic pe care ai tot evitat-o. Scriind sarcina și analizând-o te ajută să te concentrezi asupra ei.
- Identifică și explorează emoțiile asociate sarcinii
Ce anume te împiedică să te apuci de treabă? De obicei, este una sau mai multe din trei emoții fundamentale. Poate te intimidează volumul de timp și sacrificiu pe care îl implică (frică). Sau poate ești iritat de faptul că trebuie să faci acel lucru, deși tu crezi că nu este necesar (furie). Sau poate te nemulțumește faptul că te învinovățești atât de mult pentru că nu te apuci de treabă (tristețe). Acest pas te va ajuta să vezi ce este cu adevărat acel lucru care te oprește să acționezi – o reacție emoțională. Apoi, gândește-te cât de multă energie îți fură aceste emoții – energie pe care ai putea să o folosești realizând sarcinile pe care le amâni, scăpând automat și de aceste emoții asociate lor.
- Planifică – împarte obiectivul în pași mici, realizabili
Ai identificat exact ce ai de făcut, ai explorat emoțiile care te împiedică să te apuci de treabă – acum este timpul să-ți faci un plan de acțiune și să decizi când vei începe să-l pui în aplicare. Scrie planul pe o foaie de hârtie. După ce ai deja o schiță, gândește-te un pic la eventualele obstacole ce ar putea să apară în calea atingerii obiectivului tău. Pentru fiecare posibilă barieră identificată, pregătește câte o tactică de depășire a ei, care să te ajute să-ți urmezi planul. De asemenea, te-ar putea ajuta să găsești o persoană cu care să vorbești despre planul tău și care să te sprijine – pe care să o ții la curent cu pașii pe care îi faci spre îndeplinirea obiectivului tău și stadiul în care te afli.
- Acționează!
Acum, după ce ai pregătit terenul, ești gata de atac. Începe să-și urmezi, pe rând, pașii stabiliți. Nu uita despre emoțiile negative pe care le-ai explorat și încearcă să le ții în frâu. Dacă întâmpini vreo dificultate, adu-ți aminte de barierele pe care le-ai identificat și tacticile de depășire a lor pe care le-ai pregătit, și vezi care se potrivește. Dacă te simți depășit de situație, cere sprijinul persoanei de încredere. Adu-ți aminte că te-ai pregătit temeinic pentru această sarcină și îi poți face față.
- Apreciază efortul pe care îl depui și realizările pe care le obții
Atunci când duci la bun sfârșit o sarcină dificilă, simți o satisfacție extraordinară. Prețuiește fiecare mică realizare pe care ai obținut-o de-a lungul drumului. Te vei simți mândru și puternic atunci când vei scăpa într-un final de sarcinile dificile. Făcând ceea ce eviți sau amâni să faci, îți vei simplifica foarte mult viața. Vei avea mult mai multă energie. Vei dormi mult mai bine noaptea.