PSD Cluj trece printr-o perioadă de înnoire, impusă de contextul politic dar și de presiunile venit dinspre `centru`. Fețe noi, la vremuri noi, care să se bată în cel mai serios mod cu Emil Boc.
Dacă până astăzi, scenarita privind consilierii locali a cuprins redacțiile publicațiilor online din Cluj-Napoca, Aurelia Cristea și conducerea județeană au decis într-un final să ofere o listă cu 11 nume, în ordine alfabetică, care se vor regăsi pe listă la alegerile locale.
Cine sunt fericiții aleși? Lista este una surprinzătoare și extrem de tânără: Raluca Brehar, Corina Croitoru, Alin Danci, Delia Ghiran, Ciprian Horț, Sorin Ionescu, Dan Morar, Horia Nasra, Gabriel Oniga, Mihnea Stoica şi Dragoş Vălean.
Deputatul Aurelia Cristea nu va deschide lista de consilieri, deoarece mizează 100% pentru câștigarea primăriei, argumentând „Câștig Primăria Cluj Napoca. Altfel spus, vreau totul sau nimic!”.
Cine sunt cei 11 crai?
Raluca Brehar: Este fostă președinte a OFSD Cluj-Napoca, un vechi membru de partid, considerată harnică și apropiată mediului de afaceri italian.
Corina Croitoru: Este profesor de limba și literatura română în cadrul Liceului “Gheorghe Șincai” și cercetător postdoctoral și asist. dr. asociat la Facultatea de Litere, doctor în filologie (summa cum laude). În 2015 a lansat volumul „Politica ironiei în poezia românească sub comunism”, un model de sinteză literară şi deschide un câmp de reflecţie, bazându-se pe o bibliografie foarte actuală, cu referinţe ce reconstituie corect un tablou în integritatea sa, cu comentarii îndrăzneţe şi originale.
Corina Croitoru, o vorbitoare excelentă de franceză, a beneficiat și de o Bursă Erasmus, studiind la Universitatea din Geneva, Facultatea de Litere. Cât despre premii și distincții, palmaresul este impresionant: Premiul „Marian Papahagi” – Cartea anului Debut 2014: Politica ironiei în poezia românească sub comunism, Editura Casa Cărţii de Ştiinţă, Cluj-Napoca, 2014; Premiul al II –lea – Sesiunea de Comunicări Ştiinţifice a Studenţilor, Masteranzilor şi Doctoranzilor, Facultatea de Litere, Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, 2011; Premiul I – Sesiunea de Comunicări Ştiinţifice a Studenţilor, Masteranzilor şi Doctoranzilor, Facultatea de Litere, Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, 2010; Premiul al II –lea – Colocviul Naţional Studenţesc „Lucian Blaga”, Sibiu, 2008. Premiul „Mircea Zaciu“ – Sesiunea de Comunicări Ştiinţifice a Studenţilor, Masteranzilor şi Doctoranzilor, Facultatea de Litere, Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, 2008. Premiul I – Colocviul Naţional Studenţesc „Mihai Eminescu“, Iaşi, 2008.
Alin Danci, maramureșean de origine, este unul dintre „bătrânii” organizației de tineret, președinte executiv al TSD Cluj, cu o vechime de 9 ani, crescut în PSD, jurist de profesie. A lucrat în cadrul Consiliului Județean Cluj, apoi jurist șef la RAADPP Cluj, în final întorcându-se la prima instituție.
Ciprian Horț este un tânăr antreprenor, de profesie inginer, vicepreședinte TSD Cluj-Napoca și secretar executiv adjunct PSD Cluj-Napoca.
Sorin G. Ionescu, reprezentantul Asociației “Distonia”, este un real câștig pentru PSD Cluj-Napoca, acea voce curată a societății civile, de care social-democrații aveau nevoie. Tânărul este autorul volumului „[Diz] Abilitatea in Experiente”. Cartea face referire la anumite experiențe personale, conturând un aspect autobiografic, prin care autorul a încercat să prezinte, prin exemplul propriu și prin diferite prezentări așternute între coperțile acestei cărți, o altă imagine a persoanei cu dizabilitate.
Dan Morar, de profesie economist, actual consilier local, este unul dintre tinerii echipei PSD Cluj-Napoca. Fost președinte al TSD Cluj este recunoscut pentru expertiza profesională în domeniul bancar, fiind director de sucursală al Volksbank Romania, până de curând. Este etichetat de colegii săi ca un moralist convins și o persoană dedicată familiei.
Gabriel Oniga este considerat cel mai smart PSDist clujean, extrem de bun în speech, activ în rețelele de socializare. A fost consilierul miniștrilor Ioan Rus și Aurelia Cristea, director de agenție de asigurări și recent, tânăr antreprenor. În actualul mandat de consilier local, Gabriel Oniga a fost vocal, însă în cele mai multe situații presa nu i-a preluat intervențiile din plen.
Mihnea Stoica este la rându-i asist. dr. asociat la Facultatea de Științe Politice din cadrul UBB. Este licențiat în științe politice și în drept și a absolvit un masterat în Olanda. Stoica a fost consilierul eurodeputatului Corina Crețu, în Bruxelles. Săptămâna trecută, Mihnea Stoica, a fondat Centrul Cultural și Academic Olandez.
Dragoș Vălean este unul dintre chirurgii renumiți ai Clujului, care-și desfășoară activitatea profesională la Spitalul CFR. Vălean este medicului Universității Cluj, fiind considerat un „doctor de suflete”.
Aurelia Cristea a comentat scurt și situația actualului lider de grup al consilierilor locali PSD, Claudia Anastase, care s-a retras din cursa pentru Consiliul Local: „Este o alegere personală. Nu am ce să comentez, pentru că o decizie personală nu o poți comenta”.
Anastase a declarat ieri, pentru Ziua de Cluj, că a demisionat în urma unui articol de presă, care îi dădea de înțeles că nu e dorită de unii colegi din PSD: „A fost un articol de presă care mie mi-a creat repulsie, în Actual de Cluj, zilele trecute, în care pe surse interne din partid, era clar că există un interes de îndepărtare a mea sau mai exact o lipsă de interes pentru această candidatură. Nu cred că trebuie să ne canibalizăm între noi. Eu m-am simţit atacată în respectivul articol, nu agreez să lucrez în echipă cu oameni care practică atacul împotriva colegilor, cu atât mai mult cu cât am fost un om deschis, dacă am avut un punct de vedere despre o candidatură sau alta, mi-am spus părerea în cadru organizat. Aveam pretenţia să am acelaşi tratament din partea colegilor mei. Cred că nu se dorea candidatura mea cu adevărat”.