Cristian Bordei vrea ca România să urmeze exemplul Estoniei în privința digitalizării statului

0

Senatorul de Cluj, împreună cu Radu Molnar și Viorel Băltărețu, deputați de Cluj, precum și alți 10 colegi din USR PLUS, au stat 5 zile în Estonia, țară considerată ca fiind un lider în domeniul informatizării serviciilor publice. Parlamentarii au avut întâlniri la cel mai înalt nivel cu oficialii estonieni și susțin că au venit cu multe idei despre cum pot fi determinate instituțiile românești să devină mai eficiente și cum poate fi redusă birocrația cu ajutorul tehnologiei.

În perioada 5-10 iulie, împreună cu alți 12 colegi parlamentari USR PLUS am participat la mai multe întâlniri și vizite de lucru în Estonia pentru a identifica cele mai bune practici în domeniul digitalizării administrației publice, a educației și a serviciilor publice.
👉 În cadrul vizitei, am avut o întâlnire de lucru la Guvernul Republicii Estonia cu prim-​ministrul Estoniei, Kaja Kallas, unde am discutat despre provocările întâmpinate în procesul de digitalizare a serviciilor publice și soluțiile aplicate.
👉 Totodată, am participat la o întrevedere în Parlamentul Republicii Estonia, cu Erki Savisaar, președintele Comisiei de Finanțe și al grupului de prietenie interparlamentar cu România și la o serie de prezentări în centrul e-Estonia, pe teme precum digitalizarea administrației publice, mobilitatea și educația.
🤝 Pe parcursul acestor întâlniri a reieșit faptul că succesul Estoniei în domeniul digitalizării a fost rezultatul unui efort de echipă început acum 20 de ani și susținut atît de Guvern, Parlament, administrațiile locale, cât și de societatea civilă și sectorul privat. De asemenea, pentru a avea un proces sustenabil de digitalizare, administrația a investit în cursuri pentru întreaga populație, cursuri care vizau modalități de accesare și navigare a serviciilor digitale. Întregul proces de inovare în Estonia a avut la bază principiul conform căruia timpul este cea mai importantă resursă a cetățenilor.
Ne-a fost prezentată inclusiv strategia și viziunea Estoniei în privința digitalizării pentru următorii zece ani. Dacă până în prezent focusul a fost pe conectivitatea bazelor de date și pe implementarea principiului “Once only” (“introducerea datelor în sistem doar o singură dată”), acum Estonia trece la nivelul următor și anume introducerea conceptului de Proactive Government, adică Statul să furnizeze serviciile publice într-un mod proactiv.
🙌 Digitalizarea a adus Estoniei o dezvoltare majoră a economiei și societății, privită în ansamblul său și acesta este drumul pe care trebuie să meargă și România!”, spune politicianul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.