Ȋnainte de a ȋnvăţa pentru următorul examen, s-ar putea să vă doriţi să folosiţi câteva strategii pentru a vă stimula memoria legată de informaţiile importante. Există un număr de tehnici ȋncercate şi testate prin care memoria poate fi ȋmbunătăţită. Acestea strategii au fost stabilite de psihologia cognitivă, oferind un număr mare de căi prin care să vă amintiţi mai uşor şi să reţineţi mai bine informaţiile.
1.Concentraţi-vă atenţia asupra materialului pe care ȋl studiaţi
Atenţia reprezintă una dintre componentele principale ale memoriei. Pentru ca informaţiile să treacă de la memoria pe termen scurt la cea pe termen lung, trebuie să vă urmăriţi ȋn mod activ informaţia. Ȋncercaţi să studiaţi ȋntr-un loc care nu are obiecte care să vă distragă, precum televizorul, muzică sau altele.
2. Stabiliţi-vă mai multe sesiuni de ȋnvăţat
Potrivit lui Bjork(2001), studierea materialelor de-a lungul unui număr mai mare de sesiuni vă oferă timpul de care aveţi nevoie pentru a procesa adecvat informaţia. Cercetătorii au arătat că studenţii care ȋnvaţă regulat ȋşi amintesc cursurile mult mai bine decât cei care ȋnvaţă numai ȋn sesiune sau chiar ȋn ultima noapte.
3.Structuraţi-vă şi organizaţi-vă informaţia
Cercetătorii au descoperit că informaţia este organizată ȋn memorie sub formă de grupuri ce se leagă unul de celălalt. Puteţi să profitaţi de acest lucru structurându-vă şi organizându-vă materialele pe care le studiaţi. Ȋncercaţi să grupaţi concepte şi termeni similari ȋmpreună sau subliniaţi-vă notele pentru a vă ajuta să grupaţi concepte asemănătoare.
4.Folosiţi tehnici mnemonice pentru a vă aminti
Tehnicile mnemonice sunt folosite de studenţi pentru a-i ajuta să-şi reamintească, ele fiind doar modalităţi de reamintire. De exemplu, puteţi asocial un termen pe care trebuie să vi-l amintiţi cu obiect cu care sunteţi foarte familiar. Cele mai bune mnemonice sunt cele care folosesc imagini pozitive, umorul sau ciudăţenii. Aţi putea folosi o rimă, un cântec, sau o glumă pentru a vă ajuta să vă amintiţi o anumită parte de informaţie.
5.Elaboraţi şi repetaţi informaţia pe care o studiaţi
Pentru a putea să vă amintiţi informaţia, trebuie să codaţi ceea ce studiaţi ȋn cadrul memoriei pe termen lung. Una dintre cele mai eficiente tehnici este cunoscută ca repetiţie elaborativă. Un exemplu ar fi citirea definiţiei unui termen cheie, să ȋnvăţaţi acea definiţie, iar apoi să citiţi o descriere mai elaborată asupra a ceea ce ȋnseamnă termenul. După ce veţi repeta acest proces de câteva ori, vă veţi aminti informaţia cu mult mai bine.