Orice criză majoră aduce modificări în societate. Pandemia de coronavirus nu face excepție. Iată câteva dintre schimbările pe care le văd eu posibile. Mă refer în special la România, Europa și lumea occidentală.
1. Munca de acasă va deveni mai răspândită.
Deși se vorbește de mulți ani despre „telemuncă”, până acum a fost practicată efectiv de relativ puțini oameni. Mai mult freelancerii și cei din câteva domenii privilegiate (cum ar fi IT-ul) erau obișnuiți cu lucratul de acasă. Însă experimentul actual, când aproape toate joburile de birou s-au mutat la domiciliu, va duce la unele schimbări permanente, când atât angajatorii cât și angajații vor avea revelația că este mai ușor și uneori chiar mai eficient așa. Iar recesiunea va mări presiunea pe reducerea costurilor, astfel că o chirie mai mică pentru spațiul de birouri va conveni multora.
2. Oamenii vor fi mai precauți cu banii și stocurile de alimente.
Majoritatea populației nu are un fond de rezervă care să acopere necesitățile de bază pentru câteva luni, deși orice carte serioasă de finanțe personale recomandă acest lucru. Iar stocuri de alimente și-au făcut doar câțiva ciudați care credeau în teorii ale conspirației și așteptau apocalipsa. Iată însă că multă lume va deveni acum mai receptivă la aceste idei și își va pregăti o „plasă de siguranță” în caz de dezastru. Același lucru va fi valabil și pentru investiții, vor crește pe moment cele sigure în defavoarea celor speculative.
3. Epidemiile vor fi luate în serios.
Până recent, bolile contagioase erau ignorate total de „lumea civilizată”, fiind prezente doar în niște știri de subsol despre „țările lumii a treia”. Iată însă că pandemia de COVID-19 a arătat că pot fi afectate chiar și cele mai dezvoltate state de pe planetă, iar consecințele economice pot fi chiar mai grave decât cele medicale. Următoarele epidemii vor fi urmărite intens de presă și se vor lua măsuri mult mai drastice de la început, unele chiar exagerate, pentru a se preveni repetarea acestei situații din 2020.
4. Se va produce mai mult în Vest.
Dependența de o singură țară (China) în privința producției industriale pentru numeroase produse importante s-a dovedit a fi o greșeală. Orice problemă locală în această țară are rezultate negative pe întreg globul. Doar pentru că prețurile oferite sunt mai mici nu înseamnă că trebuie să existe un monopol asupra unor domenii întregi din manufactură. Produsele absolut necesare pentru societatea umană trebuie să fie produse în mai multe locuri și să nu depinde de un anumit regim politic, de o anumită zonă geografică sau de un oligopol controlat de un anumit grup de interese.
5. Imaginea Chinei va fi mai proastă.
Deși China încearcă acum să facă o intensă campanie de PR pentru a promova rezultatele spectaculoase în lupta cu epidemia, ca rezultat al măsurilor drastice impuse de autoritățile comuniste, adevărul este că această țară este principala responsabilă pentru declanșarea pandemiei. Faptul că a ascuns timp de aproape 2 luni informațiile reale despre situația care devenea tot mai gravă a însemnat timp prețios irosit pentru măsuri de precauție, ceea ce se traduce în mii și mii de morți în plus în întreaga lume.
6. Tot mai mulți vor înțelege că Rusia manipulează informațiile.
Rusia este într-un război informațional cu țările vestice de mulți ani, care s-a intensificat odată cu anexarea peninsulei Crimeea și embargoul impus de occident. Cu toate acestea, numărul foarte mare de „idioți utili”, care credeau toate știrile false lansate de site-urile pro-Moscova, era greu de înțeles. Iată însă că s-a ajuns la o limită, iar acum se vorbește deschis în aproape toate țările din Europa și America de Nord despre campania de manipulare dusă de Kremlin, astfel că tot mai multe persoane se vor trezi și vor pricepe cum funcționează dezinformarea și demoralizarea.
7. Producția de bunuri se va baza și mai mult pe roboți.
Pe măsură ce companiile occidentale vor renunța la o parte din fabricile din Asia, atât din cauza pandemiei cât și din rațiuni economice (nu prea se mai justifică, nu e o diferență de costuri atât de mare), aceste facilități vor fi transferate înapoi în vest, însă sub altă formă. Nu vom asista la revenirea „gulerelor albastre”, nu va reînvia „clasa muncitoare” pentru că nu prea este nevoie de ea și ar fi oricum prea scump. Robotizarea se va accelera, ceea ce va menține costurile scăzute și va face produsele competitive pe piața internațională, chiar și în lupta cu chinezii.
8. Cetățenii vor fi supravegheați mai mult de către state.
Profitând de pretextul actualei crize globale, statele vor impune măsuri tot mai stricte de control al mișcării populației, camerele de supraveghere vor deveni omniprezente, recunoașterea facială va fi implementată pe scară largă, urmărirea dispozitivelor prin GPS va ajunge tot mai comună. Iar cetățenii vor accepta la început din cauza situației de urgență, iar apoi se vor obișnui cu ideea și nu vor mai lupta pentru o independență totală față de stat. Se pot găsi oricum scuze pentru menținerea acestor măsuri, mereu vor exista pericole, reale sau nu, care să le justifice.
9. UE va deveni mai integrată sau se va destrăma.
Uniunea Europeană se află la o răscruce și trebuie să ia niște decizii ferme pentru a-și clarifica rolul. Momentan nu e nicicum, nu e nici federație cu puteri clare, nici asociație economică de state independente. Nu are puteri reale când e cazul și are puteri prea mari când nu e cazul. Nici cetățenii nu știu ce ar trebui să aștepte de la UE și ce nu. Iar pe plan mondial nu poate concura cu SUA, China, Rusia și alte puteri. Până nu devine clar ce-și dorește UE să fie, nu va fi luată în serios și va continua să existe ca o entitate haotică și influențabilă din interior și exterior.
10. Toate țările vor fi sufocate de datorii.
Situația din prezent nu are un precedent. Guvernele nu știu cum să reacționeze la ceea ce se întâmplă, nu sunt sigure cât va dura starea de confuzie și cădere economică și nu au prea multe posibilități de a susține companiile private. Cu siguranță însă se vor face cheltuieli publice masive, care nu pot fi acoperite prin taxe într-o piață care scade. Astfel se va apela la datorii, deși acum majoritatea statelor sunt deja îndatorate masiv. Nivelul datoriei publice va crește peste tot, uneori până la niveluri greu de suportat, iar problemele pe care le-a avut Grecia cu plata creditelor în urmă cu un deceniu s-ar putea repeta și în alte locuri în următorii ani.
Știu că vor exista multe alte schimbări, unele greu de anticipat. Vor fi atât mișcări rapide cât și transformări lente în societate. Încă cu siguranță lumea nu va mai arăta la fel după evenimentele din acest an.