Băncile pentru locuințe folosesc sistemul de economisire-creditare Bauspar, copiat după modelul german. Aproape 30% dintre nemți folosesc acest sistem, însă în România se pare că nu funcționează. Două astfel de bănci există la noi, deținute de BCR și Raiffeisen. Sistemul este însă blocat de aproape 3 ani.
Modul de funcționare este următorul: clientul depune bani lunar, timp de 5 ani; la fiecare final de an, statul oferă o primă de 25% din suma depusă în anul respectiv; după ce se încheie perioada de acumulare, banca oferă un credit cu dobândă preferențială și garanții de la stat, cu care deponentul își poate cumpăra sau renova locuința.
Faptul că cetățeanul poate strânge lună de lună suma necesară pentru rată, în perioada de economisire, oferă practic o garanție în plus că persoana este serioasă, are venituri sigure și e capabilă mai apoi să plătească sumele necesare în perioada de rambursare a creditului.
Este deci un sistem care promovează stabilitatea, investițiile pe termen lung și consecvența. E și normal că se potrivește în Germania. Cu totul altfel stă însă treaba în România!
Timp de 10 ani (2005-2014), băncile pentru locuințe de la noi au funcționat mai degrabă ca bănci de economii. Doar 5% din clienți și-au luat credite la finalul celor 5 ani, restul preferând să scoată banii și să-i folosească în diverse scopuri. Legea nu impunea însă obligativitatea creditării, ci doar cerea ca sumele retrase să fie folosite în scop locativ.
În 2015, Curtea de Conturi a decis că băncile pentru locuințe nu respectă legea. În urma unui proces care a durat 2 ani, instituția statului a fost învinsă în instanță. În tot acest timp însă nu s-au mai acordat prime de la stat și nici nu s-au făcut contracte noi de economisire.
Suntem în februarie 2018 și clienții de bună credință care au depus bani în conturi nu și-au primit primele pentru 2015 și 2016. Băncile dau vina pe autorități, iar statul amână viramentele. În septembrie 2017 a fost dată o lege nouă, care să repare imperfecțiunile vechii legi de funcționare a băncilor pentru locuințe.
Deocamdată, în timp ce statul se ceartă cu băncile, clienții iau țeapă. Nu doar că nu au primit bonusurile promise de autorități, dar au pierdut comisioanele date băncilor, după ce și-au ținut câțiva ani degeaba banii acolo. Iar ideea că la noi ar putea funcționa sisteme concepute în țări dezvoltate, cu instituții mature, rămâne o utopie.