Am discutat cu Vlad Nistor, un tânăr antreprenor clujean, creator al site-ului coinflux.com, o casă de schimb online unde se pot face tranzacții între lei românești și mai multe monede virtuale, despre cum sunt văzute aceste instrumente financiare în țara noastră.
Presa Locală: Cine este Vlad Nistor?
Vlad Nistor: Sunt CEO la Coinflux, cel mai mare serviciu de schimb de monede digitale din România. Am un background în sectorul financiar, am administrat fonduri de pensii in valoare de aproximativ 500 milioane de euro pentru Aegon și Erste și acum am trecut în zona de servicii financiare cu monede digitale.
Presa Locală: Ce te-a făcut să abandonezi un job bine plătit la o companie mare și să te apuci de antreprenoriat?
Vlad Nistor: Am intrat în domeniul care reprezintă viitorul. Tehnologia blockchain, pe care se bazează monedele digitale, aduce multă inovație în zona de servicii financiare. Am vrut să fim devreme în acest domeniu, să profităm de acest moment.
Presa Locală: A fost o decizie bună, privind retrospectiv?
Vlad Nistor: Da. Am început full time anul trecut în iunie. Suntem în creștere, avem tot mai mulți utilizatori care fac tranzacții, luna trecută am avut peste 700 de clienți individuali, luna aceasta suntem la jumătate și avem deja 550. Numărul de tranzacții este și el în creștere, au fost peste 2000 luna trecută, iar luni am avut un record, peste 250 de tranzacții într-o singură zi. Este foarte mult interes pentru zona de monede digitale, iar noi vrem să fim un serviciu care îți permite să faci un schimb între monede clasice și monede digitale, rapid și simplu.
Presa Locală: Voi sunteți practic o casă de schimb valutar pe monede digitale.
Vlad Nistor: Da. Noi oferim un preț la care clienții pot să cumpere și un preț la care clienții pot să vândă, totul se întâmplă prin transfer bancar.
Presa Locală: Cum e legislația în România? Există un cadru legal pentru așa ceva?
Vlad Nistor: Nicăieri în Europa nu este un cadru legal specific pentru monedele digitale, dar când nu ai o legislație specifică, aplici legislația care deja există, adică cea pentru casele de schimb valutar.
Presa Locală: Interesul în România pentru monedele digitale cum este?
Vlad Nistor: Crește de la o zi la alta. Când am început să oferim acest serviciu, la sfârșitul anului 2014, aveam 5-10 tranzacții pe săptămână, iar acum am ajuns la 250 pe zi.
Presa Locală: Cum vezi viitorul bitcoinului și a celorlalte monede digitale, pe plan global?
Vlad Nistor: Oamenii sunt interesați. Practic, bitcoin îți oferă control 100% asupra banilor tăi. Nu trebuie să ai încredere într-un intermediar ca să ai banii în siguranță, cum este o bancă sau o altă instituție de plăți. Bitcoin oferă siguranță prin tehnologia blockchain si mărimea rețelei, care este operată de utilizatorii ei. Sunt și alte tehnologii, cum ar fi Ethereum, care se referă la contracte inteligente, ce pot automatiza o bună parte din serviciile financiare deja existente, cum ar fi asigurările, fondurile de investiții și produse derivate din sectorul financiar.
Presa Locală: Crezi că vor fi reglementate și preluate de companiile mari?
Vlad Nistor: Da. De exemplu, pentru Ethereum este un consorțiu format din peste 90 de companii, printre care Microsoft, Intel și mai multe bănci, care lucrează începând din luna martie pe tehnologia din spatele Ethereum, tocmai pentru produse financiare. Când ai companii foarte mari, ca J.P. Morgan, care testează aceste tehnologii, e clar că vor avea un viitor.
Presa Locală: Cum este pentru omul de rând? La început doar specialiștii din IT și economie știau să folosească criptomonede. Devin mai simplu de folosit de restul persoanelor?
Vlad Nistor: Nu aș numi încă bitcoin sau Ethereum consumer-ready. Nu știu dacă sunt pregătite pentru mainstream acum. Dar lucrurile se îmbunătățesc, sunt tot mai multe portofele acum care au interfață prietenoasă și fac tot procesul mult mai simplu. Cred că în viitor, pe măsură ce interesul oamenilor crește, vor apărea și produse care să satisfacă nevoile acestora.
Presa Locală: Era un mit conform căruia bitcoinul este folosit în special de către infractori, pentru a-și ascunde tranzacțiile…
Vlad Nistor: Vorbe sunt multe, date puține. După părerea mea, nu are niciun sens să faci ilegalități folosind tehnologia blockchain, mai ales implementările de bitcoin și Ethereum, care au un istoric public cu toate tranzacțiile care au avut loc vreodată în rețea. Când ai o rețea infracțională și un membru al rețelei este descoperit, el poate să arate care sunt ceilalți membri, reprezentați prin adresele din rețea și tranzacțiile care s-au efectuat, apar deci dovezi clare asupra întregii rețele. Interpolul spune că nu au găsit nicio dovadă a folosirii bitcoin în terorism.
Presa Locală: Pentru ca oamenii să facă tranzacții prin site-ul vostru, trebuie să-și dea datele reale?
Vlad Nistor: Da. Noi aplicăm o directivă europeană privind cunoașterea clientului, este aceeași cerință ca la o bancă, avem nevoie să știm numele, data nașterii, adresa de domiciliu sio poză cu documentul de identitate.
Presa Locală: Au apărut în ultimul timp multe criptomonede, unele mai serioase, altele mai puțin serioase, iar altele de-a dreptul escrocherii. Chiar și noi am scris recent despre OneCoin, un MLM dubios. Cum poate lumea să facă diferența între o monedă sigură și o înșelătorie?
Vlad Nistor: Scheme piramidale sunt peste tot. Sunt simplu de identificat: îți promit un profit fenomenal într-un timp foarte scurt. Cât despre monedele digitale, putem considera că top 20 cele mai folosite sunt safe, testate și suficient de mult utilizate încât să se vadă calitățile lor. Zilnic apar alte monede noi, despre care trebuie să citești, să analizezi ce au ele diferit și ce oferă în plus față de alte monede care există deja. Pentru cineva care abia începe să cunoască domeniul monedelor digitale (sau blockchain în general), le recomand să ia ceva din top 5 pentru a încerca cum funcționează, cum ar fi bitcoin, ether, riple, dash, litecoin. Noi oferim cele mai mari 4 monede în serviciul nostru de schimb tocmai pentru că avem încredere că ele sunt sigure pentru utilizatori, să le folosească și să le păstreze.
Presa Locală: Ce planuri aveți pentru perioada următoare?
Vlad Nistor: Avem planuri mari. Vrem să lansăm serviciul și în zona euro. Vrem să facem un serviciu de plăți pentru companii, care să le permită să încaseze în bitcoin, fără a avea de-a face la propriu cu bitcoin, de exemplu pentru magazine online sau restaurante.